Φτέρνισμα: Γιατί δεν πρέπει να το «πνίγουμε» – Τι θα συμβεί

Το κάνουν οι περισσότεροι για λόγους ευγένειας και σεβασμού. Τι θα συμβεί όμως αν πνίγουμε το φτέρνισμα μας συνέχεια;

Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί

Σίγουρα το φτέρνισμα σε κλειστό χώρο με πολυκοσμία αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο να στραφούν όλα τα βλέμματα πάνω σας, αλλά αυτό σημαίνει πως είναι σωστό να το πνίγετε; Η απάντηση φαίνεται πως είναι η αναμενόμενη.

Το φτέρνισμα αποτελεί τον τρόπο  που το αναπνευστικό σύστημα απομακρύνει ερεθιστικούς παράγοντες όπως

είναι η γύρη, η σκόνη ή τα μικρόβια. Μάλιστα σύμφωνα με την Αμερικάνικη Πνευμονολογική Εταιρεία δεκάδες χιλιάδες σταγονιδίων ξεπηδούν από τη μύτη με ταχύτητα περίπου έως και 160 χλμ/ώρα. Αρκετά άτομα ωστόσο φαίνεται πως ντρέπονται να φτερνιστούν και το συγκρατούν γεγονός που ενέχει ορισμένους κινδύνους.

Ο φραγμός των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος, μπορεί να 20πλασιάσει την πίεση που ασκείται σε αυτούς κατά το φτέρνισμα.

Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να πνίγετε το φτέρνισμα:

Αίσθημα βάρους στο στήθος. Η παρακράτηση της δύναμης του φτερνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα επιπλέον βάρους στο στήθος. «Πιέζοντας το διάφραγμα, το μυ του θώρακα που μας βοηθά να αναπνεύσουμε  είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε περισσότερη πίεση στο στήθος ακόμα και στα πλευρά» τόνισε ο Jason Abramowitz, ωτορινολαρυγγολόγος στο New Jersey.Πόνος στο αυτί. Η ρήξη τυμπάνου είναι μια πιθανή επιπλοκή ενός συγκρατημένου φτερνίσματος. «Η μύτη και τα αυτιά συνδέονται με την ευσταχιανή σάλπιγγα» εξηγεί ο δρ Abramowitz, προσθέτοντας πως «η αυξημένη πίεση από τη συγκράτηση του φτερνίσματος διοχευτεύεται στο αυτί, προκαλώντας τραυματισμό του τυμπάνου».Μόλυνση στο αυτί. Συγκρατώντας το φτέρνισμα διοχετεύεται το περιεχόμενο της μύτης προς τα αυτιά αυξάνοντας τις πιθανότητες μεταφοράς ιών και μικροβίων, συνεπώς και τον κίνδυνο ωτίτιδας.

Συμπερασματικά είναι προτιμότερο  και πιο ασφαλές να μην πνίγουμε το φτέρνισμα. Επομένως φροντίζουμε να φτερνιζόμαστε στην εσωτερική γωνία του αγκώνα, χρησιμοποιουμε πάντα ένα χαρτομάντιλο που το απορρίπτουμε στα σκουπίδια και πλένουμε τα χέρια μας μετά το φτέρνισμα για την αποφυγή περεταίρω  διασποράς σταγονιδίων.

ygeiamou.gr

The post Φτέρνισμα: Γιατί δεν πρέπει να το «πνίγουμε» – Τι θα συμβεί appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα