Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια έχει το σύνδρομο Άσπεργκερ – Τι ρόλο παίζει αυτό στην συμπεριφορά της
Η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, που έχει συγκεντρώσει πάνω της το παγκόσμιο ενδιαφέρον με τις δυναμικές της κινητοποιήσεις για την διάδοση της ανάγκης να εστιάσουμε όλοι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο Άσπεργκερ.
Η ίδια η Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg) έχει παραδεχτεί ότι έχει το σύνδρομο Άσπεργκερ, το οποίο και χαρακτήρισε ως μια μορφή “υπερδύναμης”.
When haters go after your looks and differences, it means they have nowhere left to go. And then you
I have Aspergers and that means I’m sometimes a bit different from the norm. And – given the right circumstances- being different is a superpower.#aspiepower pic.twitter.com/A71qVBhWUU
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) 31 Αυγούστου 2019
Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ
Το σύνδρομο Άσπεργκερ (Asperger) ανήκει σε μια ομάδα νευροαναπτυξιακών διαταραχών, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου, τη χρήση της γλώσσας, την επικοινωνία του με τους άλλους και τις γενικότερες κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις.
Τα άτομα με σύνδρομο Asperger, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, έχουν κατά κανόνα νοημοσύνη φυσιολογική, ή πάνω από τον μέσο όρο, αλλά συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολίες με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και συχνά επιδεικνύουν εμμονικό, υπερβολικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα θέματα.
Το σύνδρομο Άσπεργκερ πήρε την ονομασία του από τον δρ. Hans Asperger, Αυστριακό παιδίατρο, ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά τον όρο το 1944. Ο δρ. Asperger μελέτησε την συμπεριφορά τεσσάρων αγοριών, που επεδείκνυαν «έλλειψη εμπάθειας (σ.σ. συναισθηματική σύνδεση με άλλα άτομα), μειωμένη ικανότητα σχηματισμού φιλικών σχέσεων, μονόπλευρη στάση στον διάλογο, έντονη απορρόφηση για κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους και αδέξιες κινήσεις». Λόγω της εμμονικής τους ενασχόλησης και πληροφόρησης επί συγκεκριμένων θεμάτων, ο δρ. Asperger χαρακτήρισε τα αγόρια ως «μικρούς καθηγητές».
Θετικές πτυχέςΣήμερα, πολλοί ειδικοί στον τομέα τονίζουν τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τις θετικές πτυχές του συνδρόμου Asperger και θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν έναν διαφορετικό, αλλά όχι απαραίτητα ελαττωματικό τρόπο σκέψης. Τα θετικά χαρακτηριστικά των ατόμων με σύνδρομο Άσπεργκερ, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, έχουν περιγραφεί ως ευεργετικά σε πολλά επαγγέλματα και περιλαμβάνουν:
αυξημένη δυνατότητα εστίασης στις λεπτομέρειεςικανότητα επιμονής σε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα χωρίς να επηρεάζεται το άτομο από τις απόψεις των άλλωνικανότητα να εργάζονται ανεξάρτητααναγνώριση ή “διάγνωση” ακολουθιών, συνδέσμων, αλληλεπιδράσεων και προτύπων, που οι άλλοι γύρω τους μπορεί να μην αντιλαμβάνονταιέντασηπρωτότυπος τρόπος σκέψηςΑν και η διάγνωση του συνδρόμου Asperger δεν είναι δυνατή χωρίς άμεση εξέταση και παρατήρηση ενός ατόμου, πιστεύεται ότι πολλά διάσημα ιστορικά πρόσωπα μπορεί να είχαν το σύνδρομο Άσπεργκερ, όπως οι Mozart, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson και Marie Curie.
Σύνδρομο Άσπεργκερ: Συμπτώματα και σημάδια στην συμπεριφοράΤα συμπτώματα στην κοινωνικής συμπεριφορά μπορεί να ξεκινήσουν από την παιδική ηλικία (σ.σ. όπως φαίνεται να έχει συμβεί και στην περίπτωση της Γκρέτα Τούνμπεργκ). Χαρακτηριστικές διαφορές παρατηρούνται στην κοινωνική ανάπτυξη, αλλά αυτές οι αλλαγές είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε νηπιακή ηλικία. Κατά κανόνα, το σύνδρομο Άσπεργκερ εντοπίζεται, όταν το παιδί είναι σε σχολική, ή μεγαλύτερη ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 11 χρόνια.
Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν στο άτομο είναι:έλλειψη κοινωνικής αντίληψηςέλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνικοποίηση ή/και δημιουργία φίλωνδυσκολία δημιουργίας και διατήρησης φιλίαςαδυναμία να αντιληφθεί τις σκέψεις, ή τα συναισθήματα των άλλωνείτε κοιτάζουν πολύ έντονα κάποιον, είτε αποφεύγουν εντελώς την επαφή με τα μάτιααδυναμία μεταβαλλόμενης έκφρασης του προσώπου, ή χρήσης υπερβολικών εκφράσεων του προσώπουέλλειψη χρήσης, ή κατανόησης χειρονομιώναδυναμία αντίληψης των μη λεκτικών σημάτων, ή στοιχείων επικοινωνίαςαδυναμία σεβασμού των διαπροσωπικών ορίωνασυνήθιστη ευαισθησία σε θορύβους, αφή, οσμές, γεύσεις, ή οπτικά ερεθίσματαέλλειψη ευελιξίας και υπερβολική προσήλωση, ή εξάρτηση από δράσεις ρουτίναςστερεοτυπικά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα κινήσεων, όπως χτύπημα των χεριών κλπ.Ένα άλλο καθοριστικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου Asperger είναι η εμμονική ενασχόληση επί κάποιου συγκεκριμένου θέματος (σ.σ όπως παρατηρούμε στην περίπτωση της Γκρέτα Τούνμπεργκ με το θέμα της κλιματικής αλλαγής).
Αυτά τα ενδιαφέροντα είναι ασυνήθιστα επαναλαμβανόμενα και έντονα σε σύγκριση με τα συμφέροντα άλλων παιδιών.Η επιμονή με το συγκεκριμένο θέμα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της συνομιλίας του παιδιού, παρά τις προσπάθειες να αναπροσανατολιστεί η προσοχή του σε κάτι άλλο.Γλωσσική ανάπτυξηΗ γλωσσική ανάπτυξη στα παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ είναι γενικά φυσιολογική, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις αυτισμού. Τα παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ έχουν φυσιολογικές βαθμολογίες σε εξετάσεις για λεξιλόγιο, σύνταξη και γραμματική. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή ακριβώς η φυσιολογική γλωσσική ανάπτυξη ξεχωρίζει το σύνδρομο Asperger από τον αυτισμό. Ωστόσο, η χρήση, ή η εφαρμογή γλωσσικών δεξιοτήτων μεταβάλλεται σε άτομα με σύνδρομο Asperger:
Η ομιλία τους μπορεί να είναι αποδιοργανωμένη, ή μη σχετική με τη συζήτηση, ή μπορεί να επικεντρώνονται υπερβολικά έντονα στο καθορισμένο ενδιαφέρον τους (πχ. Γκρέτα Τούνμπεργκ και κλιματική αλλαγή) σε συνομιλίες. Το παιδί μπορεί να αλλάξει θέματα χωρίς εμφανή λόγο στη συζήτηση, συχνά σε μια προσπάθεια να κατευθύνει τη συνομιλία προς την περιοχή ενδιαφέροντός του.Αλλαγές στη φωνή και στην ομιλία (για παράδειγμα, το να μιλάει πολύ δυνατά, ή πολύ δραματικά, με διακυμάνσεις στην τονικότητα, ή μιλώντας πολύ γρήγορα, ή πολύ αργά) μπορούν επίσης να παρατηρηθούν.Η γλώσσα μπορεί να ερμηνευτεί πολύ κυριολεκτικά από τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ και ως εκ τούτου μπορεί να προκύψουν δυσκολίες με την ερμηνεία της γλώσσας σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.Υπάρχουν δυσκολίες στην κατανόηση της λεπτής χρήσης της γλώσσας, όπως η ειρωνεία, ή ο σαρκασμός.Μερικές φορές, τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ έχουν παράλληλες ψυχιατρικές παθήσεις, ή μπορεί να εμφανίζουν συμπεριφορές που είναι χαρακτηριστικές για άλλες καταστάσεις. Ορισμένες κοινές συναφείς παθήσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα (αλλά όχι πάντοτε):
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)Αγχώδης διαταραχήΔιαταραχή άρνησης και αντίθεσης, ή άλλες διαταραχές συμπεριφοράςΚατάθλιψη, ή άλλες διαταραχές διάθεσης
iatropedia.gr
The post Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια έχει το σύνδρομο Άσπεργκερ – Τι ρόλο παίζει αυτό στην συμπεριφορά της appeared first on newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Άγκυρα περικυκλώνει το Καστελόριζο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ισχυρές δυνάμεις στέλνει η Αθήνα
- «Κόλαση» ο Κηφισός - Ουρές χιλιομέτρων λόγω τροχαίου
- Τόσα δίνει o Μαρινάκης για την ταινιοθήκη του Mega
- Το δώρο των 800.000 ευρώ που έκανε o Χατζηγιάννης στην Μακρυπούλια και το μεγάλο… ψέμα
- Κυρ. Μητσοτάκης: Η σύμβουλός του που γνώριζε από παλιά τον Ζάεφ και τον φίλησε
- Ο ΟΗΕ, η κλήρωση και η εύνοια της τύχης στον Μητσοτάκη
- Επιβεβαίωση: Απο αύριο θα κόβονται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα στα ΚΤΕΟ...
- Ο πιτσιρικάς ανέβηκε στην ηλεκτρική σκούπα - Δείτε τι έγινε μετά (vid)
- Έτσι ήταν η Kim Kardashian στα 18
- Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ: Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ είναι παγκόσμιο ρεκόρ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια έχει το σύνδρομο Άσπεργκερ – Τι ρόλο παίζει αυτό στην συμπεριφορά της
- Το απόκοσμο και εντυπωσιακό τοπίο στη Λήμνο
- ΕΟΦ: Ανακαλούνται Zantac και Ranitidine Mylan – Η ανακοίνωση
- Χοληστερόλη: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να τη ρίξετε
- Ουρολοίμωξη: 4 κοινά συμπτώματα σε εικόνες
- Τα 10 top τρόφιμα που προστατεύουν την καρδιά μας
- Έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού για το έμβρυο
- Πάτρα: Συγκλονίζει το γράμμα στους συμμαθητές του 16χρονου που επιχείρησε να αυτοκτονήσει λόγω bullying
- Πώς να κάνετε ένα παιδί που έχει πέσει θύμα bullying να σας εμπιστευθεί
- Το λάθος που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γι’ αυτό δεν πρέπει να θέλουμε να μαθαίνουμε, να γνωρίζουμε τί κάνει ο άλλος..
- Μάρκο Λιβάγια: «Σειρήνες» από Γερμανία για τον Κροάτη άσο
- Η αποκάλυψη του Γιώργου Λιάγκα για την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Μετά από χρόνια οφείλω να το πω... (VIDEO)
- Μία «τρύπα στο νερό» τα γεωτρύπανα του Ερντογάν – Τι αποκαλύπτει η τουρκική «Cumhuriyet»
- Η Μάντσεστερ Σίτι περνάει από κόσκινο όλα τα ταλέντα της Ελλάδας
- Στίβος: Για την πρόκριση στον τελικό της δισκοβολίας πάει η Αναγνωστοπούλου στην Ντόχα
- Θρίλερ στη θάλασσα ΤΩΡΑ! Λιμενικό VS βαρόνων ναρκωτικών στο Αιγαίο
- Καιρός: Σύντομη αλλά φονική κακοκαιρία! Συγκλονιστικά τα ευρήματα
- Ολυμπιακός: Τα εισιτήρια για τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα στη Σερβία
- Άγρια καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Αιγαίο για εμπόρους ναρκωτικών