Η σύνδεση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου είναι πραγματική – Δείτε πώς λειτουργεί
Μήπως μερικές φορές η σκέψη ενός δυσάρεστου γεγονότος σας προκαλεί πόνο στο στομάχι; Τι γίνεται όταν το αφεντικό ή ο συνεργάτης σας, σας λέει: “Πρέπει να μιλήσουμε;” Σας έχουν χτυπήσει ποτέ αυτές οι λέξεις σαν γροθιά στο στομάχι;
Αν ναι, τότε βιώνετε τη σύνδεση μεταξύ άγχους και στομαχικών προβλημάτων.Οι πεταλούδες στο στομάχι δεν είναι απλά μια έκφραση. Αντανακλά το γεγονός ότι πολλά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, γίνονται αισθητά στο πεπτικό σύστημα ή στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Η σύνδεση μεταξύ άγχους και στομάχου δεν οδηγεί μόνο σε εντερικές αντιδράσεις, αλλά εμπλέκεται
Αυτά περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως η συνεχής ναυτία, η διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πόνος στο στομάχι, κράμπες ή φούσκωματα, επίμονα αισθήματα πείνας ή έλλειψη όρεξης ακόμη και ιατρικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) .
Τα καλά νέα είναι ότι η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτής της σύνδεσης μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τόσο το άγχος όσο και την πεπτική δυσφορία.
Πώς συνδέονται το άγχος και τα προβλήματα στο στομάχιΕίναι φυσικό να σκεφτόμαστε τα όργανά μας ως ξεχωριστά μέρη του σώματος που αποσυνδέονται από την ψυχική μας κατάσταση, όμως το σώμα δεν λειτουργεί ακριβώς με αυτό τον τρόπο.
Αντ ‘αυτού, είμαστε ένας ενιαίος οργανισμός. Έχουμε τον εγκέφαλο, αλλά έχουμε επίσης και έναν δεύτερο «εγκέφαλο» το έντερο, το οποίο επηρεάζει την υγεία, αλλά και τη διάθεσή μας.
Το έντερο είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματός μας, που γνωρίζει πρώτο και καλύτερο τι κατάσταση επικρατεί εντός μας. Αυτό το παρεξηγημένο όργανο, διαθέτει έναν απίστευτο αριθμό νεύρων, σε ένα δίκτυο που ονομάζουμε «εντερικό εγκέφαλο», το οποίο είναι τόσο χημικά περίπλοκο όσο και η φαιά ουσία στον εγκέφαλό μας.
Γι’ αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιστήμονες που πλέον χαρακτηρίζουν το έντερο ως τον δεύτερο εγκέφαλό μας.
Ο πρώτος με τον δεύτερο εγκέφαλό μας είναι σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία. Ορμόνες, ανοσοποιητικά κύτταρα και εντερικά βακτήρια, όλα «δίνουν λογαριασμό» στο έντερο.
Αυτή η σχέση όμως δεν είναι και τόσο ισότιμη. Γιατί ο εγκέφαλος σε συνθήκες στρες, αρχίζει να γίνεται εκμεταλλευτικός, ζητώντας από το έντερο συνέχεια ενέργεια. Το έντερο, καταλήγει έτσι να εξοικονομεί ενέργεια για λογαριασμό του εγκεφάλου, παράγοντας λιγότερη βλέννα και μειώνοντας την παροχή του αίματος.
Ο εγκέφαλος «καλομαθαίνει» κι αντί να διαχειριστεί αλλιώς το στρες, επιμένει να δανείζεται από το έντερο. Το έντερο αρχίζει να δυσανασχετεί και να στέλνει σήματα δυσαρέσκειας στον εγκέφαλο.
Αυτά τα αρνητικά ερεθίσματα ρίχνουν την ενεργητικότητά μας, τη γενικότερη διάθεσή μας, μειώνουν την όρεξη… και οδηγούν το έντερο να αποβάλλει τροφή μέσω διάρροιας (για παράδειγμα), ώστε να έχει χώρο να αποθηκεύει ενέργεια, προκειμένου να τη διαθέτει στον εγκέφαλο.
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρεςΤο άγχος μπορεί να είναι ωφέλιμο, αλλά το πολύ άγχος μπορεί να γίνει επιβλαβές. Λόγω της σύνδεσης νου/σώματος, το άγχος αγχώνει επίσης το σώμα.
Ο λόγος είναι ότι όταν νιώθουμε άγχος αναμένουμε πιθανές μελλοντικές απειλητικές συνθήκες. Ωστόσο, επειδή η απειλή δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ο κύκλος της απειλής, της απάντησης και της επίλυσης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
Δηλαδή, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λύση (να κερδίσουμε τον αγώνα ή να ξεφύγουμε με επιτυχία) για να μπορέσουμε στη συνέχεια να χαλαρώσουμε και να αναρρώσουμε.
Αυτή η μακροχρόνια ενεργοποίηση είναι γνωστή ως χρόνιο στρες και φθείρει το σώμα. Εκτός από την πεπτική δυσφορία και τον κοιλιακό άλγος, το χρόνιο στρες επηρεάζει τον ύπνο, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο συνολικά.
Ακόμη και η πιο τέλεια διατροφή στον κόσμο δεν μπορεί να θεραπεύσει το σώμα σας εάν δεν μπορεί να αφομοιώσει και να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, σε κατάσταση χρόνιου στρες, το σώμα τείνει να διατηρεί το βάρος του.
Ευτυχώς, η σύνδεση νου/σώματος παρέχει και κάποια εργαλεία για να διευκολύνουμε τόσο τα συνειδητά αγχωτικά συναισθήματα όσο και την πεπτική δυσφορία που προκαλούν.
Χρησιμοποιώντας το σώμα για να χαλαρώσει το μυαλόΤο σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να διατάξετε το μυαλό σας να σταματήσει να ανησυχεί. Αλλά χαλαρώνοντας το σώμα, το μυαλό μπορεί να ακολουθήσει.
Η αναπνοή είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για τη χαλάρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η εκπνοή διεγείρει παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο έχει τον έλεγχο σε κατάσταση χαλάρωσης.
Εστιάζοντας το μυαλό σας στην αναπνοή σας, μπορείτε να εξασκήσετε και το σώμα αλλά και το μυαλό.
Η χρήση των αισθήσεων είναι ένας άλλος τρόπος για να φέρετε την προσοχή στο παρόν και να παρασύρετε το σώμα σας σε μια χαλαρή κατάσταση. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε και να μετρήσετε τα πράγματα γύρω σας που μπορείτε να δείτε, να ακούσετε, να μυρίσετε ή να αγγίξετε. Μπορείτε να κάνετε και τις δύο αυτές πρακτικές σε οποιοδήποτε περιβάλλον είτε είστε όρθιοι είτε κάθεστε.
Η προσοχή στους παλμούς της καρδιάς ή στα μέρη του σώματος σας, σας βοηθά να παραμείνετε παρόντες στο σώμα σας. Πηγαίνοντας είτε από πάνω προς τα κάτω είτε από κάτω προς τα πάνω, δώστε προσοχή σε κάθε μέρος, μετακινώντας ή τεντώνοντάς το, ενώ εστιάζετε στην αίσθηση.
Είναι οι καμάρες σας σφιχτές; Οι αστράγαλοι σας; Τα γόνατα; Κουνήστε, τεντώστε ή χαλαρώστε κάθε μέρος καθώς προχωράτε και, εάν είναι δυνατόν, τελειώστε τεντώνοντας ολόκληρο το σώμα.
Μια άλλη εξαιρετικά ισχυρή πρακτική για χαλάρωση είναι η επίκληση θετικών συναισθημάτων. Στρέφοντας την προσοχή σας σε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, βάζετε τον εαυτό σας σε κατάσταση χαλάρωσης.
Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε ώρες, ακόμα και λίγα λεπτά βαθιάς χαλάρωσης μπορεί να συμβάλει στην επούλωση του σώματος.
Το άγχος είναι φυσιολογικό και προστατευτικό. Κατανοώντας τη σχέση μεταξύ άγχους και στομαχικών προβλημάτων, μπορείτε να λάβετε τα οφέλη του άγχους αποφεύγοντας τα αρνητικά.
The post Η σύνδεση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου είναι πραγματική – Δείτε πώς λειτουργεί appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αφγανιστάν: Η φωτογραφία που σάρωσε το twitter για τις γυναίκες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν
- Πώς θα χτίζουν τα εκτός σχεδίου – Αλλάζει ο πολεοδομικός χάρτης της χώρας
- Νέος συναγερμός για την 22χρονη Ευαγγελία Τσιάμη: Εξαφανίστηκε από το Τζάνειο
- “Αθώος” πόνος στα δόντια μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου! Τι είναι αυτό που ελάχιστοι αναγνωρίζουν εγκαίρως
- Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα ξεγελούν - Οι πρώτες φωνές για lockdown
- Συντάξεις: Αναδρομικά 4 ταχυτήτων για 1,5 εκατ. συνταξιούχους – Έως 10.300 ευρώ οι επιστροφές – Ποιοι έχουν «κλειδώσει» τις πληρωμές
- Σεισμός τώρα κοντά στη Μεγαλόπολη
- Δημόσιοι υπάλληλοι: «Παράθυρα» για σύνταξη πριν τα 62 - Τι περιμένουν 15 κατηγορίες ασφαλισμένων.
- Kορωνοϊός: Θα γίνει τόσο αθώος όσο ένα κοινό κρυολόγημα; Οι ειδικοί απαντούν
- Πριν μια εβδομάδα: Η Αθήνα θεωρούσε το Αφγανιστάν ασφαλή χώρα και ζητούσε την επιστροφή προσφύγων!!!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Η σύνδεση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου είναι πραγματική – Δείτε πώς λειτουργεί
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται και πώς απαλλάσσονται, αυτές είναι οι προθεσμίες – Αναλυτικά η απόφαση
- Γιώργος Παυλάκης: Καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα – Πρέπει να θεωρείται καινούριος ιός- Σταματάει μόνο με lockdown – ΒΙΝΤΕΟ
- Τεστ προσωπικότητας: Το πρώτο πράγμα που βλέπετε στην εικόνα αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα σας
- Η άσκηση που ρίχνει τη χοληστερόλη, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει τον ύπνο
- Κάτια Ταραμπάνκο: Έχω σταγονοειδή ψωρίαση, απλώνεται σε όλο μου το σώμα και γίνομαι πουά
- Καιρός: Νέο κύμα καύσωνα, πόσο θα κρατήσει και σε ποιες περιοχές θα φτάσει πάνω από 40 βαθμούς-ΒΙΝΤΕΟ
- Εκκληση του διευθυντή του ΠΑΓΝΗ: Εμβολιαστείτε, γεμίζουν οι κλίνες – Ανεμβολίαστοι όλοι οι ασθενείς στη ΜΕΘ
- Πέθανε απο Κορονοϊό ο πρώτος πλήρως εμβολιασμένος στην Ελλάδα χωρίς υποκείμενα νοσήματα-ΒΙΝΤΕΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Τουρκία παραδίδει κορβέτες στο Πακιστάν , εμείς ακόμη …σκεφτόμαστε
- Μητσοτάκης: Η Πολιτεία ξέρει, μπορεί και θα ξαναχτίσει ό,τι γκρεμίστηκε
- Φορολογικές δηλώσεις 2021 προθεσμία: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε την υποβολή τους
- Παγώνη: Δύσκολες μέρες αν δεν εμβολιαστούν
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
- Ωρα μηδέν για τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα στην Μεγαλόπολη
- Έλιοτ Πέιτζ – Ο τρανς ηθοποιός ποζάρει υπερήφανα χωρίς μπλούζα
- Προσπάθησε να αυτοκτονήσει παίρνοντας χάπια πάνω από το μνήμα του συζύγου της