Καρκίνος στο πάγκρεας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πιο «δύσκολο» καρκίνο
Πρόληψη, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία για τον καρκίνο στο πάγκρεας. Ένας πλήρης οδηγός.
Ο εν λόγω καρκίνος προκύπτει όταν σε ένα μέρος του οργάνου ξεκινά η ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Αναπτύσσονται όγκοι και επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του παγκρέατος. Συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι τα μεταγενέστερα στάδια. ‘Έτσι, μπορεί να είναι δύσκολα διαχειρίσιμος.
Τι είναι ο καρκίνος στο πάγκρεας;Ο καρκίνος αυτός επηρεάζει
Ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει είτε τους ενδοκρινείς είτε τους εξωκρινείς αδένες και ο τύπος του εξαρτάται από τις λειτουργίες που επηρεάζει.
ΤύποιΥπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι καρκίνου του παγκρέατος, ανάλογα με το εάν επηρεάζει τις εξωκρινείς ή ενδοκρινικές λειτουργίες. Έχουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, αιτίες, συμπτώματα, διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και προοπτικές.
Εξωκρινής καρκίνος του παγκρέατος
Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο είδος. Μπορεί να είναι κακοήθης ή καλοήθης. Οι περισσότεροι όγκοι του παγκρέατος είναι κακοήθεις ή καρκινικοί. Διαφορετικοί τύποι καρκίνου του παγκρέατος μπορούν να επηρεάσουν τις εξωκρινείς λειτουργίες.
Οι τύποι όγκων περιλαμβάνουν:
αδενοκαρκινώματακαρκίνωμα κυττάρων acinarκαρκίνος του αμφιβληστροειδούςαδενοσακώδη καρκινώματακαρκινώματα πλακωδών κυττάρωνκαρκινώματα γιγαντιαίων κυττάρωνενδοκρινικό καρκίνο του παγκρέατοςΟι όγκοι που επηρεάζουν τις ενδοκρινικές λειτουργίες του παγκρέατος ονομάζονται νευροενδοκρινεις όγκοι ή νησίδες και είναι αρκετά ασυνήθιστοι.
Περιλαμβάνουν:
ινσουλινώματα (ινσουλίνη)γλυκογόνο (γλυκαγόνη)γαστρινώματα (γαστρίνη)σωματοστατίνωμα (σωματοστατίνη)αγγειοδραστικό εντερικό πεπτίδιο (VIP)Αιτίες και παράγοντες κινδύνουΓενετικοί παράγοντες
Βλάβη ή αλλαγές στο DNA ενός ατόμου μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στα γονίδια που ελέγχουν την κυτταρική διαίρεση. Οι κληρονομικές γενετικές αλλαγές μεταδίδονται μέσω μιας οικογένειας και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες. Άλλες γενετικές αλλαγές συμβαίνουν λόγω της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο καπνός. Ένα άτομο με ορισμένα γενετικά σύνδρομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο του παγκρέατος.
Αυτά περιλαμβάνουν:
κληρονομικό σύνδρομο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκώνμελάνωμαπαγκρεατίτιδασύνδρομο LynchΦύλο (Οι άνδρες προσβάλλονται πιο συχνά από τις γυναίκες)Περιβαλλοντικές τοξίνεςΗ έκθεση σε φυτοφάρμακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, και ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να είναι ένας από αυτούς.
Ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος:φυτοφάρμακαβαφέςχημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διύλιση μετάλλωνΆλλοι ιατρικοί παράγοντεςΗ ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, με αυξημένη ευαισθησία μεταξύ όσων έχουν περάσει τα 60 έτη.
Οι επιστήμονες έχουν βρει επίσης μια σχέση μεταξύ του καρκίνου του παγκρέατος και πολλών άλλων ασθενειών όπως:
κίρρωση ή ουλές του ήπατοςλοίμωξη του στομάχου με βακτήρια που προκαλούν έλκος (Helicobacter pylori)σακχαρώδης διαβήτηςχρόνια παγκρεατίτιδα ή φλεγμονή του παγκρέατοςουλίτιδα ή περιοδοντική νόσοςΟρισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως:κάπνισμα τσιγάρων ή έκθεση στον καπνόυπερβολικό βάρος και έλλειψη άσκησηςμια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και λίπος και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικάμακροχρόνια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια παγκρεατίτιδα, παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατοςΣυμπτώματαΤα συμπτώματα συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι τα μεταγενέστερα στάδια, για αυτό και ο καρκίνος του παγκρέατος ονομάζεται συχνά “σιωπηλή” ασθένεια.
Ωστόσο, όταν ο καρκίνος μεγαλώνει, μπορεί να υπάρχουν:
πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα καθώς ο όγκος σπρώχνει τα νεύραίκτερος, όταν προβλήματα με τον χοληφόρο πόρο και το συκώτι οδηγούν σε κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών και σε σκουρόχρωμα ούρααπώλεια όρεξης, ναυτία και έμετοςσημαντική απώλεια βάρους και αδυναμίαθαμπά ή γκρίζα και λιπαρά κόπραναΆλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Το σημάδι του Trousseauκλινική κατάθλιψηΚαρκίνοι νησιδίων ή νευροενδοκρινικοί καρκίνοι του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσουν παραγωγή υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης ή ορμονών.
Το άτομο μπορεί να βιώσει:
αδυναμία ή ζάληκρυάδεςμυικούς σπασμούςδιάρροιαΟ καρκίνος του παγκρέατος εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το μέρος του παγκρέατος στο οποίο βρίσκεται ο όγκος, στην ουρά ή την κεφαλή. Οι όγκοι στο άκρο της ουράς είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε πόνο και απώλεια βάρους, ενώ της κεφαλής προκαλούν λιπαρά κόπρανα, απώλεια βάρους και ίκτερο.
Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί ή μετασταθεί, μπορεί να εμφανιστούν νέα συμπτώματα στην πληγείσα περιοχή και στο υπόλοιπο σώμα.
Επίσκεψη στον γιατρόΣε περίπτωση εμφάνισης ίκτερου ή άλλων ασυνήθιστων συμπτωμάτων, θα πρέπει το άτομο να επισκεφθεί έναν γιατρό. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει εάν κάποιος στην οικογένειά του είχε καρκίνο του παγκρέατος ή αν έχει κάποιον από τους παράγοντες κινδύνου.
ΔιάγνωσηΟ γιατρός θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε κοινά συμπτώματα όπως:
πόνο στην κοιλιά ή την πλάτηαπώλεια βάρουςμειωμένη όρεξηκούρασηευερέθιστο έντεροπεπτικά προβλήματαδιεύρυνση της χοληδόχου κύστηςθρόμβοι αίματος, βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT) ή πνευμονική εμβολήανωμαλίες λιπώδους ιστούδιαβήτηςπρήξιμο των λεμφαδένωνδιάρροιαλιπαρά κόπραναίκτεροΟ άτυπος σακχαρώδης διαβήτης, το σημάδι του Trousseau και η πρόσφατη παγκρεατίτιδα μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις καρκίνου του παγκρέατος.
Εργαστηριακές εξετάσεις:
εξετάσεις αίματοςεξετάσεις ούρωντεστ κοπράνωνΑπεικονιστικές εξετάσεις
Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις απεικόνισης για να ανιχνεύσει εάν υπάρχει όγκος και, εάν ναι, να δει και πόσο μακριά έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Αυτές είναι:
υπερηχογράφημα ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημαεξετάσεις CT, MRI ή PETακτινογραφίεςένα αγγειογράφημαΒιοψία
Αυτό μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Ο γιατρός αφαιρεί ένα μικρό δείγμα ιστού για εξέταση κάτω από το μικροσκόπιο.
Στάδιο του καρκίνου στο πάγκρεας
Το στάδιο εξαρτάται από:
το μέγεθος και την άμεση έκταση του πρωτογενούς όγκουπόσο μακριά έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένεςεάν έχει μετασταθεί ή εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματοςΤα στάδια κυμαίνονται από το στάδιο 0 έως το στάδιο IV.
Στάδιο 0: Υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στα ανώτερα στρώματα των κυττάρων του παγκρέατος. Δεν έχουν εισβάλει σε βαθύτερους ιστούς ή δεν έχουν εξαπλωθεί έξω από το πάγκρεας.
Στάδιο IV: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλο το σώμα.
Στο στάδιο 0, είναι δυνατή η αποτελεσματική θεραπεία. Στο στάδιο IV, οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα. Ένας γιατρός θα συνιστούσε μόνο χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση του πόνου ή την απεμπλοκή των αγωγών.
Θεραπευτική αγωγήΗ θεραπεία του καρκίνου εξαρτάται από παράγοντες όπως:
τον τύπο τουτο στάδιό τουτην ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και άλλα χαρακτηριστικάτις προσωπικές επιλογές του ασθενούςΗ χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία είναι οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας, της οποίας στόχοι είναι η αφαίρεση του καρκίνου και η ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Χειρουργική επέμβασηΗ χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η χειρουργική επέμβαση και η φροντίδα παίζουν ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει ολόκληρο ή μέρος του παγκρέατος.
Εάν τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται ακόμη σε μία περιοχή (όπως στα αρχικά στάδια) υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθεί όλος ο καρκίνος, αλλά όσο περισσότερο εξαπλώνονται τα κύτταρα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Για αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.
Οι τρεις κύριες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι:Διαδικασία Whipple: Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή εάν ο καρκίνος επηρεάζει την κεφαλή του παγκρέατος. Ο χειρουργός αφαιρεί αυτήν και μερικές φορές ολόκληρο το πάγκρεας, μαζί με ένα μέρος του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου, των λεμφαδένων και άλλων ιστών. Είναι μια περίπλοκη και επικίνδυνη διαδικασία και οι επιπλοκές περιλαμβάνουν διαρροή, λοιμώξεις, αιμορραγία και προβλήματα στο στομάχι.
Περιφερική παγκρεατεκτομή: Ο χειρουργός αφαιρεί την ουρά του παγκρέατος, και μερικές φορές και άλλα μέρη του, μαζί με τον σπλήνα. Ο γιατρός συνήθως συστήνει αυτή τη διαδικασία για τη θεραπεία όγκων νησιδίων ή νευροενδοκρινικών όγκων.
Ολική παγκρεατεκτομή: Ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο το πάγκρεας και τον σπλήνα. Είναι δυνατόν να ζήσει κάποιος χωρίς πάγκρεας, αλλά μπορεί να προκύψει διαβήτης επειδή ο οργανισμός δεν παράγει πλέον κύτταρα ινσουλίνης.
Παρηγορητικές χειρουργικές επεμβάσεις:Είναι μια επιλογή όταν δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση του καρκίνου στο πάγκρεας. Εάν υπάρχει απόφραξη στον κοινό χοληφόρο πόρο ή στο δωδεκαδάκτυλο, ο χειρουργός μπορεί να δημιουργήσει παράκαμψη έτσι ώστε η χολή να συνεχίσει να ρέει από το ήπαρ. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον πόνο και τα πεπτικά προβλήματα.
Ένας άλλος τρόπος για την ανακούφιση της απόφραξης των χολικών αγωγών είναι η εισαγωγή ενός μικρού νάρθηκα στον αγωγό για να τον κρατήσει ανοιχτό. Αυτή είναι μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο.
ΧημειοθεραπείαΗ χημειοθεραπεία είναι μια μορφή φαρμάκου που παρεμβαίνει στη διαδικασία διαίρεσης των κυττάρων που προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Καθώς το φάρμακο κυκλοφορεί στο σώμα μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο που έχει εξαπλωθεί.
Η θεραπεία γίνεται σε κύκλους, έτσι ώστε το σώμα να έχει χρόνο να επουλωθεί μεταξύ των δόσεων. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν:
απώλεια μαλλιώνναυτία και έμετοκούρασηΑκόμη, μπορεί να συνδυαστούν διαφορετικοί τύποι χημειοθεραπείας ή χημειοθεραπεία με άλλες επιλογές θεραπείας. Το φάρμακο χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούν συνήθως οι γιατροί είναι η γεμσιταβίνη (Gemzar). Το άτομο το λαμβάνει συνήθως ενδοφλεβίως σε εβδομαδιαία βάση.
Η βοηθητική θεραπεία είναι η χημειοθεραπεία που έρχεται μετά από χειρουργική επέμβαση για να καταστραφούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.
Η παρηγορητική χημειοθεραπεία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός ατόμου στα μεταγενέστερα στάδια του καρκίνου.
Τα βιολογικά είναι νεότερα φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένα μέρη καρκινικών κυττάρων. Καθώς δεν επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, συχνά έχουν λιγότερες παρενέργειες.
ΑκτινοθεραπείαΗ ακτινοθεραπεία καταστρέφει τον καρκίνο εστιάζοντας ακτίνες υψηλής ενέργειας στα καρκινικά κύτταρα. Ως αυτόνομη θεραπεία, μπορεί να συρρικνώσει έναν όγκο ή να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα. Οι γιατροί μπορούν επίσης να τη συνδυάσουν με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Ένα άτομο συνήθως κάνει κανονικά ακτινοθεραπεία για καρκίνο του παγκρέατος 5 ημέρες την εβδομάδα για 5 έως 6 εβδομάδες. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο ή τα πεπτικά προβλήματα όταν υπάρχει απόφραξη στον κοινό χοληφόρο πόρο ή στο δωδεκαδάκτυλο.
Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν:
ήπιες αλλαγές στο δέρμα που μοιάζουν με ηλιακό έγκαυμαναυτία, έμετο και διάρροιακούρασηαπώλεια όρεξηςαπώλεια βάρουςΟι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες υποχωρούν λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Θεραπεία με βακτήριαΤο 2013, επιστήμονες από το Albert Einstein College of Medicine του Πανεπιστημίου Yeshiva πραγματοποίησαν ένα πείραμα κατά το οποίο χρησιμοποίησαν βακτήρια για να μεταφέρουν ραδιοϊσότοπα (που χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία του καρκίνου) απευθείας σε καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης δευτερογενών όγκων μειώθηκε δραματικά, όπως και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος, σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
ΠρόληψηΗ υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος και πολλών άλλων ασθενειών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με την American Cancer Society.
Ωστόσο, μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο αν:
Δεν καπνίζειΔιατηρεί ένα υγιές βάροςΑσκείταιΤρώει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεωςΚαταναλώνει λιγότερο κόκκινο κρέαςΜπορούν να βοηθήσουν τα συμπληρώματα βιταμινών;Οι επιστήμονες εξέτασαν τον αντίκτυπο ορισμένων βιταμινών στον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Μελέτες έχουν συνδέσει τη βιταμίνη D με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παγκρέατος. Ωστόσο πρέπει ακόμη να πραγματοποιήσουν μεγάλες ερευνητικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό. Τέλος, η κατανάλωση βιταμινών Β όπως B12, B6 και φυλλικού οξέος σε τρόφιμα – αλλά όχι σε μορφή χαπιού ή δισκίου – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.
The post Καρκίνος στο πάγκρεας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πιο «δύσκολο» καρκίνο appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson
- Ελένη Μενεγάκη: Έπαιρνε από τον ALPHA 1,8 εκ. ευρώ – Πόσα θα πάρει στο Mega
- Παρενέργεια των εμβολίων ο έρπης ζωστήρας!
- Χάθηκε η μπάλα στη διαχείριση της πανδημίας-Άλλα σήμερα, άλλα αύριο και …φτου από την αρχή!
- Γαύδος: Η άγνωστη πτυχή στο τροχαίο που σκότωσε την Κορίνα
- Survivor Spoiler 21/4: Ποιοι κερδίζουν σήμερα - Το μεγάλο φαβορί για αποχώρηση
- Survivor: Κανείς δεν περίμενε αυτούς τους υποψήφιους προς αποχώρηση
- Α. Βαλτάς: Με ιατρική συνταγή η διενέργεια εμβολιασμών COVID 19 στα φαρμακεία και επιστημονική αμοιβή
- Survivor: Υβριστικό μήνυμα παίκτη για τον Σπανούλη
- Ελλάδα-Αλβανία με τρένο – στρατηγικός σχεδιασμός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
![Καρκίνος, Όλα,karkinos, ola](https://images32.inewsgr.com/4103/41033067/karkinos-sto-pagkreas-ola-osa-prepei-na-gnorizoume-gia-ton-pio-dyskolo-karkino-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Καρκίνος στο πάγκρεας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πιο «δύσκολο» καρκίνο
- 5 βασικές συμβουλές για αποτοξίνωση του ήπατος αλλά και του οργανισμού μας
- Ελένη Γιαμαρέλλου: Είναι λογικό να ξεχάσουμε το Πάσχα στο χωριό – 2 εκατ. Αθηναίοι θα πάνε να διασπείρουν τον ιό στην επαρχία – ΒΙΝΤΕΟ
- Δώρο Πάσχα 2021: Πότε πληρώνεται, πώς να το υπολογίσετε
- Κυριάκος Μητσοτάκης Διάγγελμα εν όψει Πάσχα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για λιανεμπόριο, εστίαση και άνοιγμα σχολείων
- Πανεύκολη τυρόπιτα κουρού με τυρί κρέμα-Θα αναστενάξετε απο νοστιμιά
- Ουρολοίμωξη: Ποια είναι τα σημάδια – Δείτε τι μπορείτε να κάνετε άμεσα στο σπίτι
- Τρομακτική πρόβλεψη από Ματίνα Παγώνη: Θα ξεπεράσουν τους 1.000 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ-ΒΙΝΤΕΟ
- Τα μυστικά της ικάριας διατροφής
- 6 πράγματα που οι άντρες δεν λένε ποτέ στις γυναίκες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 21η Απριλίου 1967 : Η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον «γύψο»
- Πελώνη σε ΣΚΑΪ: «Όχι» στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα –Ίσως το απόγευμα οι ανακοινώσεις
- Ελληνογαλλική προβοκάτσια «βλέπει» ο Τσαβούσογλου: Τι είπε για τους ελληνικούς εξοπλισμούς
- Οι νέοι στην Ευρώπη ανησυχούν περισσότεροι για την κλιματική αλλαγή, παρά για τον κορωνοϊό
- Η ιστορία μιας «παράξενης» φιλίας -Γιατί ο Τζορτζ Μπους και η Μισέλ Ομπάμα έγιναν κολλητοί φίλοι
- Ποιον απαράβατο «κανόνα» έσπασε η βασίλισσα Ελισάβετ στην κηδεία του Φίλιππου
- Greenhill: Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάκτωρ, τι απαντά η εταιρεία
- Ράμα: «Σβήνει» από τον εκλογικό χάρτη τους Βορειοηπειρώτες
- Κλείνουν ραντεβού από σήμερα για εμβολιασμό και οι 55-59 ετών και ακολουθούν το Σάββατο οι 50-54 ετών
- Επτά κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα από το Der Spiegel