Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα, οι διαφορετικοί τύποι και επιλογές θεραπείας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον λαιμό, κάτω από τον λάρυγγα (μήλο του Αδάμ στους άνδρες). Αποτελείται από δύο λοβούς εκατέρωθεν του σωλήνα, ενώνονται στο μπροστινό του μέρος με μια “γέφυρα”.

Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές μεταβολικές διεργασίες, όπως η σωματική ανάπτυξη

και η ενεργειακή δαπάνη του οργανισμού.

Ο καρκίνος θυρεοειδούς επηρεάζει περίπου 1 στους 1.000 ανθρώπους με τις γυναίκες να είναι ελαφρώς πιο επιρρεπείς από τους άνδρες.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν χρόνιες βρογχοκήλες, οικογενειακό ιστορικό, φύλο και έκθεση σε ακτινοβολία, ιδιαίτερα εάν οι δόσεις χορηγήθηκαν στο κεφάλι και στον λαιμό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς, που κατηγοριοποιούνται βάσει κακοήθειας, ρυθμού ανάπτυξης και τύπου των κυττάρων που επηρεάζονται. Η θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και η γενική υγεία του ατόμου, ο τύπος και η θέση του καρκίνου και πόσο πολύ έχει επεκταθεί ο καρκίνος θυρεοειδούς πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Καρκίνος θυρεοειδούς: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτώνται από τον τύπο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Οίδημα (πρήξιμο) στον λαιμό, καθώς ο θυρεοειδής αδένας διευρύνεταιΒραχνή φωνήΑλλαγές στη φωνήΕπίμονος βήχαςΔιαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότηταΚαρκίνος θυρεοειδούς: Διαφορετικοί τύποιΚαρκίνος του θηλώδους θυρεοειδούς: Η πιο κοινή μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, που αντιπροσωπεύει το 70-80% των περιπτώσεων. Αυτός ο καρκίνος επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδή ορμόνη. Αναπτύσσεται αργά.Ωοθυλακικό καρκίνωμα (follicular carcinoma): Και αυτός ο καρκίνος επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες του θυρεοειδούς. Ωστόσο, εξελίσσεται πιο γρήγορα. Αυτός ο καρκίνος αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των καρκίνων του θυρεοειδούς.Καρκίνος του μυελοειδούς του θυρεοειδούς (medullary thyroid cancer): Αυτός ο τύπος καρκίνου τείνει να εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται αυτά του συνδρόμου Cushing. Δεν χτυπάει κύτταρα που παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες και αντιπροσωπεύει το 5-10% των καρκίνων του θυρεοειδούς.Αναπλαστικό καρκίνωμα: Αυτή είναι η πιο επιθετική και κακοήθης μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς. Τείνει να αναπτύσσεται γρήγορα και να μπλοκάρει τον αγωγό. Ξεκινάει γενικά από καλοήθεις ή χαμηλού βαθμού καρκινικούς όγκους του θυρεοειδούς και αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των καρκίνων του θυρεοειδούς.Λέμφωμα θυρεοειδούς: Αυτό συμβαίνει όταν τα λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα) εισβάλλουν στον θυρεοειδή και γίνονται καρκινικά. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 4% των καρκίνων του θυρεοειδούς.Καρκίνος θυρεοειδούς: Επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και το στάδιο του καρκίνου και την ηλικία και την υγεία του ασθενούς. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση: Η προτιμώμενη θεραπεία για τα τρία πρώτα είδη που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο θυρεοειδής αδένας αφαιρείται, είτε ολόκληρος είτε εν μέρει, ανάλογα με το μέγεθος του καρκίνου και το πόσο επηρεάζεται ο αδένας. Οι κοντινοί λεμφαδένες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν.Ακτινοθεραπεία: Ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα υπόλοιπα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδή ορμόνη. Αυτό συνήθως απαιτεί από τον ασθενή να σταματήσει τη θεραπεία με θυροξίνη για μερικές εβδομάδες για να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων της θυρεοειδούς ορμόνης (TSH) και έτσι να διεγείρει τα κύτταρα του θυρεοειδούς να απορροφήσουν το ραδιενεργό ιώδιο.Ορμονική θεραπεία: Οι ασθενείς κάνουν αντικατάσταση θυρεοειδικής ορμόνης με τη μορφή θυροξίνης μετά από χειρουργική επέμβαση. Οι δόσεις που δίνονται είναι γενικά υψηλότερες από ό,τι για άλλους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, προκειμένου να καταστείλουν την παραγωγή ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς και επομένως να καταστείλουν και την ανάπτυξη των θυρεοειδικών κυττάρων.Χημειοθεραπεία: Φάρμακα που σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούνται για τους καρκίνους που δεν περιλαμβάνουν τα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδή ορμόνη.

Iatropedia.gr

The post Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα, οι διαφορετικοί τύποι και επιλογές θεραπείας appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα