Καρκίνος των όρχεων: Ο συχνότερος εχθρός των νεαρών ανδρών

Περισσότεροι από 71.000 νεαροί άνδρες μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι πάσχουν από καρκίνο των όρχεων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF). Η πλειονότητα των πασχόντων είναι έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον συχνότερο καρκίνο των νεαρών ανδρών ο Απρίλιος, αλλά δυστυχώς ο καρκίνος των όρχεων εξακολουθεί να θεωρείται θέμα ταμπού από μεγάλη μερίδα των νέων, οι οποίοι ούτε συζητούν αλλά ούτε και ελέγχονται γι’ αυτόν.

Ο καρκίνος των όρχεων εκδηλώνεται κυρίως σε αγόρια και νεαρούς άνδρες, ηλικίας 15

έως και 40 ετών. Παρότι η διάγνωσή του αναπόφευκτα προκαλεί τρόμο στους ασθενείς, είναι ένας από τους πλέον ιάσιμους καρκίνους. Αρκεί να γίνει αντιληπτός νωρίς.

«Ο καρκίνος των όρχεων θεωρείται η πλέον θεραπεύσιμη μορφή κακοήθειας του ουροποιητικού συστήματος. Τα ποσοστά επιβίωσης στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%».

Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση του καρκίνου είναι η ανώδυνη διόγκωση του όρχι. Τη διόγκωση αυτή μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως ο ασθενής, εάν κάνει αυτοεξέταση όρχεων μία φορά τον μήνα.

Οι παράγοντες κινδύνου

Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες (συγγενείς ή επίκτητοι) για τον καρκίνο των όρχεων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

Κακώσεις και τραύματα στην περιοχή των όρχεωνΕπανειλημμένες λοιμώξειςΈκθεση σε διάφορες ουσίες κ.ά.

Ωστόσο η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει ουσιαστικά άγνωστη. Η μόνη αποδεδειγμένη συσχέτιση που έχει ο καρκίνος των όρχεων είναι με την κρυψορχία. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως τα αγόρια με κρυψορχία έχουν 3 έως 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του όρχι, σε σύγκριση με όσα δεν γεννιούνται με αυτήν.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

Το οικογενειακό ιστορικό της νόσουΤο ατομικό ιστορικό καρκίνου στον αντίπλευρο όρχιΗ φυλή και το ύψος. Έχει βρεθεί ότι οι λευκοί και ψηλοί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του όρχιΗ αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση των όρχεων (testicular self exam) είναι απλή και, όπως προαναφέρθηκε, συνιστάται να γίνεται μία φορά τον μήνα. Η καλύτερη στιγμή για τη διενέργειά της είναι αμέσως μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Το δέρμα του οσχέου είναι τότε πιο χαλαρό και οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν ευκολότερα.

Η εξέταση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Κάθε όρχις πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και σε σύγκριση με τον άλλο. Ο άνδρας τοποθετεί τους αντίχειρες του στην πρόσθια επιφάνεια του όρχι, υποστηρίζοντάς τον με τους δείκτες και τα μεσαία δάκτυλα και των δύο χεριών. Κάθε όρχις περιστρέφεται ήπια ανάμεσα στα δάκτυλα και τους αντίχειρες. Προσεκτικά ελέγχεται για εξογκώματα, σκληρότητα ή πάχος, σε σύγκριση με τον άλλο όρχι.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Η επίσκεψη στον ουρολόγο ιατρό είναι απαραίτητη εάν κατά την αυτοεξέταση των όρχεων, εντοπίσετε κάτι από τα ακόλουθα:

Σκληρές μάζεςΣτρογγυλές μάζεςΑλλαγές στο σχήμα, στο μέγεθος ή στη σύσταση του όρχι

H ιατρική συμβουλή είναι επίσης απαραίτητη εάν αναπτύξετε ύποπτα συμπτώματα στον όρχι. Τέτοια συμπτώματα είναι πόνος, διόγκωση, σκληρία ή αίσθημα βάρους.

Ιωάννης Μπουζαλάς: Ουρολόγος

The post Καρκίνος των όρχεων: Ο συχνότερος εχθρός των νεαρών ανδρών appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα