Κατακράτηση υγρών: Τι είναι και τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Τι είναι η Κατακράτηση Υγρών;

Έχεις παρατηρήσει το βάρος να ποικίλλει αρκετά μέρα με τη μέρα;

Είναι κάτι που ακούω σχεδόν καθημερινά στο γραφείο, ειδικά από άτομα που συνηθίζουν να ζυγίζονται κάθε μέρα – μία τακτική που δεν συστήνω ειδικά για όσους επιθυμούν να μειώσουν το βάρος τους.

Κι ενώ, λοιπόν, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό συνήθως, όταν κάποιος/α βρίσκεται σε πρόγραμμα μείωσης βάρους, συχνά αισθάνεται αδικημένος/η.

Πώς μπορώ να έχω πάρει δυο κιλά μεσα σε μια νύχτα; Είχα φάει σαλάτα

για μεσημεριανό και επίσης παρέλειψα και το επιδόρπιο στο βραδινό. Θα έπρεπε να ζυγίζω δυο κιλά λιγότερο!

Πώς εξηγείται αυτό λοιπόν;

Η απάντηση βρίσκεται στην κατακράτηση υγρών στο σώμα σου, δηλαδή στην υπερβολική συσσώρευση υγρών στους ιστούς σου και στο κυκλοφορικό σου σύστημα.

Είναι δελεαστικό να σκέφτεσαι ότι αυτά που έφαγες ή δεν έφαγες χθες, θα εμφανιστούν την επόμενη ημέρα στην ένδειξη της ζυγαριάς. Αλλά δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο το σώμα μας. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος, για να μπορέσουν οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής να σε οδηγήσουν σε μείωση λίπους (ή και πρόσληψη αντίστοιχα).

Εάν πάρεις ή χάσεις τρία με τέσσερα κιλά από τη μια μέρα στην άλλη, τα περισσότερα από αυτά πιθανώς να οφείλονται στην κατακράτηση υγρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επόμενη ημέρα από μεγάλα τραπέζια (όπως αυτά που κάνουμε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα), όπου αν ζυγιστείς το πιθανότερο είναι να δεις αύξηση στη ζυγαριά που δε θα την πιστεύεις. Και καλά θα κάνεις να μην την πιστέψεις!

Συμπτώματα της Κατακράτησης Υγρών

Πώς θα την αναγνωρίσεις λοιπόν; Τα συμπτώματα κατακράτησης νερού περιλαμβάνουν:

φούσκωμα, ειδικά στην κοιλιακή περιοχήπρησμένα πόδια και αστραγάλουςπρήξιμο της κοιλιάς, του προσώπου και των γοφώνδύσκαμπτες αρθρώσειςδιακυμάνσεις βάρουςεσοχές στο δέρμα, παρόμοιες με αυτές που βλέπεις στα δάχτυλα όταν έχεις βρεθεί στο μπάνιο ή στο ντους για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η κατακράτηση νερού, επίσης γνωστή ως κατακράτηση υγρών, αναφέρεται στην υπερβολική συσσώρευση υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα, τους ιστούς του σώματος, ή τις κοιλότητές του.

Κατακράτηση υγρών – τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Μία μέθοδος αντιμετώπισης είναι και η αλλαγή σε ορισμένες πτυχές της διατροφής σας. Στόχος είναι η απελευθέρωση του περιττού νερού μέσω της ούρησης. Οι διατροφικές αλλαγές δεν λειτουργούν με την τόνωση της λειτουργίας των νεφρών. Η δίαιτα είναι υψηλή σε φλαβονοειδή και ορισμένες άλλες θρεπτικές ουσίες.

Η διατροφή αυτή ονομάζεται “Waterfall Diet” και το όνομά της οφείλεται προφανώς στον σκοπό που εξυπηρετεί. Επί της αρχής βοηθάει το άτομο να εντοπίσει τυχόν τροφές τις οποίες ο οργανισμός δεν αφομοιώνει σωστά, με αποτέλεσμα την υψηλότερη απελευθέρωση ισταμίνης. Το σέλινο και ο μαϊντανός, καθώς και άλλες τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη είναι βασικές για αυτήν τη δίαιτα, καθώς η κουμαρίνη βοηθά τα μακροφάγα (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) να διαλύσουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν εισρεύσει στον ιστό.

Κατακράτηση υγρών – Αντιμετώπιση: Φάση 1

Αρχικά, πρέπει να τρώτε μόνο λαχανικά, φρούτα, καφέ ρύζι, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, κοτόπουλο και προϊόντα σόγιας όπως tofu για δύο μήνες για να εξαλείψετε πιθανά αλλεργιογόνα. Όλες οι τροφές με βάση το σιτάρι, τα προϊόντα από αλεύρι, όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ, τα αυγά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Κατακράτηση υγρών – Αντιμετώπιση: Φάση 2

Στην δεύτερη φάση προσθέστε μια “απαγορευμένη” κατηγορία τροφών στα γεύματά σας κάθε εβδομάδα, παρακολουθώντας για αύξηση του σωματικού βάρους ή συμπτώματα όπως ασυνήθιστη κόπωση, πονοκέφαλοι ή συμφόρηση. Τα συμπτώματα αυτά υποτίθεται ότι θα σας υποδείξουν ότι είστε αλλεργικοί ή έχετε δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές. Αυτή φάση διαρκεί τέσσερις εβδομάδες. Κράκερ σίτου, αλεύρι σίτου ή ζυμαρικά σίτου χωρίς αυγό προστίθεται την 1η εβδομάδα, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και το αγελαδινό γάλα προστίθενται την 2η εβδομάδα. Στην 3η εβδομάδα μπορείτε να φάτε και αυγά, ενώ η μαγιά μπορεί να προστεθεί την 4η εβδομάδα.

Κατακράτηση υγρών – Αντιμετώπιση: Φάση 3

Η τελική φάση του της δίαιτας Waterfall έχει σχεδιαστεί για να καταλήξετε στις διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθήσετε στο μέλλον, προκειμένου να μην έχετε κατακράτηση υγρών. Το 90% της διατροφής σας κατά τη διάρκεια της φάσης 3 θα πρέπει να αποτελείται μόνο από τροφές που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της φάσης 1.

Το υπόλοιπο 10% από αυτά που θα τρώτε μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα που μπήκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της φάσης 2, ή και άλλα τρόφιμα, εφόσον δεν προκαλούν συμπτώματα κατακράτησης νερού.

iatropedia.gr , diaitologos.com

The post Κατακράτηση υγρών: Τι είναι και τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα