Κατάθλιψη: Ποιες αλλαγές επιφέρει στον ανθρώπινο εγκέφαλο-ΦΩΤΟ

Εκτός από την ψυχολογία του ατόμου, η κατάθλιψη μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην φυσική δομή του εγκεφάλου του, μεταβάλλοντάς την.

Οι μεταβολές που μπορεί να προκαλέσει η κατάθλιψη στον εγκέφαλο, κυμαίνονται από φλεγμονή, μείωση στην παροχή οξυγόνου, μέχρι και την συρρίκνωσή του.

Η κατάθλιψη μπορεί εν τέλει να επηρεάσει το κέντρο ελέγχου του νευρικού συστήματος.

Δείτε στην παρακάτω gallery τον αντίκτυπο που έχει η κατάθλιψη στον ανθρώπινο εγκέφαλο:

Ελλιπής οξυγόνωση: Η κατάθλιψη έχει συσχετιστεί

με τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στο σώμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές στην αναπνοή. Τα άτομα που έχουν επίμονη κατάθλιψη και διπολική διαταραχή παρουσιάζουν πολλές φορές υποξία, μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα ή ένα μέρος του, στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. Ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στην μείωση οξυγόνου και έτσι μπορεί να δημιουργηθεί κάκωση των εγκεφαλικών κυττάρων, φλεγμονή, ακόμα και νέκρωση κάποιων κυττάρων.

Φλεγμονή στον εγκέφαλο: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη για πάνω από 10 χρόνια, είχαν 30% μεγαλύτερο ποσοστό φλεγμονής στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τα άτομα που ήταν καταθλιπτικά για μικρότερο διάστημα. Μια σημαντική φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει τη νέκρωση κάποιων κυττάρων με αποτέλεσμα τη μειωμένη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, τη μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει (νευροπλαστικότητα) αλλά και την συρρίκνωση κάποιων τμημάτων του.

Συρρίκνωση Εγκεφάλου: Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το μέγεθος συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου μπορεί να μειωθεί σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη. Τα μέρη αυτά είναι ο ιππόκαμπος, ο θάλαμος, η αμυγδαλή, ο μετωπιαίος λοβός και ο προμετωπιαίος φλοιός. Το ποσοστό συρρίκνωσης εξαρτάται από την σοβαρότητα και τη διάρκεια του καταθλιπτικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στον ιππόκαμπο είναι αισθητές μετά τους 8 μήνες κατάθλιψης.

Εξασθένηση μνήμης: Η μειωμένη λειτουργικότητα του ιππόκαμπου, έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση της μνήμης. Η μειωμένη λειτουργικότητα του προμετωπιαίου φλοιού επηρεάζει την εκτελεστική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Η μειωμένη λειτουργικότητα της αμυγδαλής επηρεάζει τη διάθεση και τη συναισθηματική σταθερότητα. Οι αλλαγές συνήθως αναπτύσσονται εντός οκτώ μηνών. Ο κίνδυνος επιπτώσεων στη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, τη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση, υπάρχει μετά από μεγάλες περιόδους κατάθλιψης.

Με πληροφορίες από  healthline.com

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

The post Κατάθλιψη: Ποιες αλλαγές επιφέρει στον ανθρώπινο εγκέφαλο-ΦΩΤΟ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα