Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο προλαμβάνει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C στα παιδιά

Το σκεπτικό με το οποίο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την ένταξη των μικρών παιδιών από 5 έως 11 ετών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, το εμβόλιο κατά της Covid σ’ αυτήν την ηλικία χορηγείται για την πρόληψη του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C). Πρόκειται για το σύνδρομο, που στην αρχή της πανδημίας είχε προκαλέσει σύγχυση, καθώς εμφάνιζε κοινά συμπτώματα με τη νόσο Kawasaki.

Τη βασική αιτία για την

οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρότεινε το εμβόλιο του κορονοϊού σε παιδιά από 5 έως 11 ετών παρουσίασε η πρόεδρος της επιτροπής, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία τη Δευτέρα.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, στο επιστημονικό σκεπτικό προτάθηκε η προστασία των ίδιων των παιδιών από τη λοίμωξη με κορονοϊό και συγκεκριμένα έναντι του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C), έναν σπάνιο αλλά υπαρκτό κίνδυνο σε παιδιά, που εμφανίζεται από δύο έως έξι εβδομάδες μετά την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο με τον κορονοϊό, όπως εξήγησε.

Αμερικανικό CDC: Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό παιδιών και το σύνδρομο MIS-C

Σύμφωνα με πρόσφατα μελέτη των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν από το σύνδρομο MIS-C. Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά με μέση ηλικία 14 έτη και από αυτά μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο.

Ανάλογα ήταν και τα ευρήματα από τη Γαλλία, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA. Σύμφωνα και με αυτή τη μελέτη, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για το σύνδρομο MIS-C. H πρόβλεψη ότι τα υγιή παιδιά αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις βαριές επιπλοκές που σχετίζονται με τη λοίμωξη Covid-19 έχει καταρριφθεί τους τελευταίους μήνες από τη περιγραφή του συνδρόμου MIS-C, το οποίο έχει κλινικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki (KD) και το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου 2020, αναφορές από την Ευρώπη και στη συνέχεια και τις ΗΠΑ, περιέγραψαν την εμφάνιση μιας νέας εμπύρετης κλινικής οντότητας στα παιδιά που περιελάβανε επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση, και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που συχνά απαιτούσε φροντίδα σε ΜΕΘ.

Συμπτώματα του Συνδρόμου MIS-C

Χαρακτηριζόταν επίσης από εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα και φλεγμονώδεις αλλαγές στον στοματικό βλεννογόνο. Ενώ αρχικά ορίστηκε ως Kawasakι–like syndrome, έγινε σύντομα σαφές ότι αυτό το νέο σύνδρομο ήταν πολύ διαφορετικό από τη νόσο Kawasaki. Αυτό το αναδυόμενο σύνδρομο που μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη νόσο Kawasaki έχει πλέον περιγράφει σε όλο τον κόσμο και ονομάζεται Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C) σε παιδιά που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19.

Η συνολική κλινική εικόνα του MIS-C είναι παρόμοια από πολλές απόψεις ως προς την καθυστερημένη, σοβαρή φάση Covid-19 σε ενήλικες, η οποία χαρακτηρίζεται από μια καταιγίδα μεσολαβητών φλεγμονής, συνεπακόλουθη κατάσταση υπερφλεγμονής, και βλάβη σε πολλά όργανα που πολύ συχνά περιλαμβάνει σοβαρή μυοκαρδίτιδα και οξεία νεφρική βλάβη.

Αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι στις 6 Ιανουαρίου στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM) δημοσιεύτηκε ακόμη μία μελέτη που αφορούσε παιδιά 5-11 ετών που εμβολιάστηκαν με το χαμηλής δοσολογίας εμβόλιο της Pfizer.

Η μελέτη αποδεικνύει την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Iatropedia.gr

The post Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο προλαμβάνει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C στα παιδιά appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, MIS-C,kathigitria maria theodoridou, MIS-C