Κοιλιοκάκη: 19 συμπτώματα της ασθένειας μέσα από φωτογραφίες
Η κοιλιοκάκη είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρόμη.
Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής ασθένεια, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.
Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού.
Η κοιλιοκάκη μπορεί να θεραπευτεί ή να τεθεί υπό
Σε περίπτωση που καθυστερήσει η διάγνωσή της, επειδή το σώμα δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών ή τις ίδιες τις τροφές, μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους.
Δυστυχώς, ενώ ένας άνθρωπος έχει εκ γενετής τα γονίδια που προδιαθέτουν απέναντι στην κοιλιοκάκη, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του –για παράδειγμα στη γέννησή του, σε περίοδο άγχους ή μετά από ένα ατύχημα. Για την πλειονότητα των ανθρώπων, όμως, η διάγνωση γίνεται στη μέση ηλικία.
Πόσο συχνή είναι η κοιλιοκάκηΈρευνες δείχνουν ότι 1 στα 100 άτομα είναι πιθανό να νοσούν από κοιλιοκάκη. Μελέτες στην Ευρώπη στις οποίες έχουν συμμετάσχει διάφορα ιδρύματα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οργανισμοί της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ξεκάθαρα αυτή τη θεωρία.
Μία από τις μελέτες αυτές, με τίτλο European Cluster Project, η οποία περιλάμβανε έρευνες από όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι το ποσοστό εμφάνισης της νόσου κατά μέσο όρο είναι 1:100.
Πόσα άτομα νοσούν στην ΕλλάδαΑν λάβουμε υπόψη την παθολογία της κοιλιοκάκης στην Ευρώπη –και βάσει του ποσοστού 1:100– τότε στη χώρα μας θα πρέπει να έχουμε περί τα 100.000 άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί και διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλα σοβαρότερα θέματα υγείας, με την αντίστοιχη επιβάρυνση στην κοινωνική και νοσοκομειακή υποδομή της χώρας.
Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία πασχόντων στην επικράτεια, καθώς δεν έχει εκπονηθεί κάποια σχετική μελέτη.
Επίσης, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των διαγνωσμένων ασθενών και νέων διαγνώσεων κάθε έτος. Μέσω των εγγραφών στον σύλλογο πασχόντων και μετά από συνομιλίες με διαφόρους γιατρούς (δειγματοληπτικά) εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 άτομα όλων των ηλικιών που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη.
Πόσο επικίνδυνη είναι – Υπάρχει περίπτωση να είναι κολλητική;Η κοιλιοκάκη δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, καθώς παρουσιάζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας.
Όταν υπάρχει κοιλιοκάκη εντός της οικογένειας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 1/10 να εμφανίσει και κάποιο άλλο μέλος την ασθένεια. Συνεπώς, οποιοσδήποτε έχει οικογενειακό ιστορικό κοιλιοκάκης θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.
Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη ευτυχώς ελαχιστοποιούνται ή και μηδενίζονται όσο τηρεί κανείς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν διαγνωστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, παιδικού διαβήτη ή καρκίνου του εντέρου είναι αυξημένος.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκηςΗ κοιλιοκάκη επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο. Μπορεί να εμφανίσει έως και 300 διαφορετικά συμπτώματα, αρκετά εκ των οποίων είναι δυσδιάκριτα ή φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους.
Υπάρχουν εκατοντάδες σημάδια και συμπτώματα της κοιλιοκάκης και αρκετά είναι επίσης τα άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα (περίπου το 50%-60% των πασχόντων). Σε τέτοιες περιπτώσεις, το μη κατεστραμμένο μέρος του λεπτού εντέρου είναι σε θέση να απορροφά επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών ώστε να προλαμβάνονται τα συμπτώματα. Παρόλα αυτά, ακόμη και τα άτομα χωρίς καθόλου συμπτώματα διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη.
Τα συμπτώματα είναι πιθανό να εμφανιστούν ή και να μην εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει διάρροια και κοιλιακούς πόνους, σε αντίθεση με κάποιο άλλο που μπορεί να εμφανίσει στειρότητα ή αναιμία.
Επίσης, κάποια άτομα εμφανίζουν κοιλιοκάκη από την παιδική τους ηλικία, ενώ άλλα ως ενήλικες.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζουν οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη μπορείτε να τα δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.
1. Συνεχές πρήξιμο και πόνοι στην κοιλιά2. Χρόνια διάρροια/δυσκοιλιότητα3. Εμετοί4. Απώλεια βάρους5. Άχρωμα και δύσοσμα περιττώματα6. Σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο7. Κούραση8. Μη σωματική ανάπτυξη ή χαμηλό παράστημα9. Καθυστερημένη εφηβεία10. Πόνοι στις αρθρώσεις11. Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια12. Ωχρές πληγές στο στόμα13. Δερματικά εξανθήματα (περιγράφονται με τον όρο ερπητοειδής δερματίτιδα)14. Απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών15. Ανεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές16. Οστεοπενία (χαμηλή οστική πυκνότητα)17. Οστεοπόρωση (σοβαρότερο πρόβλημα οστικής πυκνότητας)18. Περιφερική νευροπάθεια19. Ψυχιατρικές διαταραχές, όπως άγχος ή κατάθλιψηΠΗΓΗ: Onmed.gr , Κοιλιοκάκη Ελλάς
The post Κοιλιοκάκη: 19 συμπτώματα της ασθένειας μέσα από φωτογραφίες appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανείπωτη τραγωδία στο Δομοκό: Γαμπρός και πεθερά πέθαναν από ανακοπή στο ίδιο αμάξι
- Έβρος: Ο δήμαρχος Ορεστιάδας ζητά τη διακοπή συγκέντρωσης τροφίμων για τους ένστολους
- Κλειστά σχολεία αύριο: Δείτε ποια δεν θα ανοίξουν την Τρίτη 3 Μαρτίου
- Κοροναϊός: Ογκολόγος προσεβλήθη από τον ιό – Προετοιμασίες για ευρεία διασπορά του
- Χαμός - Τρομερό ξύλο σε σούπερ μάρκετ μεταξύ πελατών λόγω κοροναϊού (vid)
- Η Αϊντχόφεν "κλαίει" τα λεφτά της για τον Μήτρογλου
- Ειδικός για κορονοϊό: Οι νεκροί στην Βρετανία θα φτάσουν τις 100.000
- Τηλεθέαση: «Φωτιά» στο OPENtv: Ποιο πρόγραμμα έκανε το «τρελό» νούμερο του 23,4%
- Λέσβος: Αποχωρούν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και δημοσιογράφοι
- Έβρος: Μετανάστες έβαλαν φωτιά σε δασική έκταση στο χωριό Στέρνα και στο Νεοχώρι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κοιλιοκάκη: 19 συμπτώματα της ασθένειας μέσα από φωτογραφίες
- «Δεν θέλω άλλο να θυμώνω εύκολα με τα παιδιά!»: πώς να μην τους φωνάζουμε άδικα
- Απόδραση στη Μεθώνη και στο επιβλητικό της κάστρο
- Τροφές και ποτά που καταστρέφουν τις αρθρώσεις σου-ΦΩΤΟ
- Όλα τα δεδομένα για τον SARS – CoV-2 – Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορονοϊό
- Οι 20 κορυφαίες πηγές φυτικών πρωτεϊνών για να αποφύγετε το κρέας-ΦΩΤΟ
- «Η κουμπάρα μου δεν είναι απλά η κολλητή μου: είναι (σαν) αδελφή μου!»
- Τα πεισματάρικα παιδιά είναι ευλογία!
- 5 τρόποι για να αποκτήσει το παιδί σας σωστές διατροφικές συνήθειες-ΒΙΝΤΕΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Φώφη, ο Αλέξης και ο Εβρος απέναντι
- Μαζί με την... μισή Ευρώπη ο Μητσοτάκης στον Έβρο! Όλο το πρόγραμμα
- Χαμός - Τρομερό ξύλο σε σούπερ μάρκετ μεταξύ πελατών λόγω κοροναϊού (vid)
- Τρόμος σε πτήση: Έπαθαν ΣΟΚ επιβάτες με αυτό που άρχισε να πετάει πάνω από τα κεφάλια τους (pics)
- Αυξημένη κίνηση στις Εθνικές οδούς λόγω επιστροφής των εκδρομέων
- Μετά τα «Παράσιτα», η Νότια Κορέα επιδοτεί όσους ζουν σε ημιυπόγεια (video)
- Αυστρία: Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες την Ελλάδα και την Βουλγαρία
- Ποια σχολεία κλείνουν στη Θεσσαλονίκη λόγω κοροναϊού
- Καρναβαλικά φέσια