Κορονοϊός – Οι επόμενοι μήνες: Ο πήχυς της ανοσίας, το εμβόλιο, οι αποστάσεις
Με μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού, τήρησης των αποστάσεων, σχολαστικής υγιεινής, απομόνωσης όσων νοσούν αλλά και προστασίας των ευπαθών ομάδων πληθυσμού αναμένεται να πορευθούμε και τους επόμενους μήνες.
Με τους ειδικούς επιστήμονες να θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει δεύτερο επιδημικό κύμα από το φθινόπωρο και τους ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ να εκτιμούν με βάση τη συμπεριφορά άλλων κορωνοϊών ότι η «μάχη» με την COVID-19 θα διαδραματίζεται και τους επόμενους δύο χειμώνες, είναι σαφές ότι η νέα καθημερινότητα
Ελλείψει συλλογικής ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, αλλά και ενός εμβολίου που θα μπορεί να χτίσει γρήγορα αυτή την ανοσία, ο στόχος είναι σαφής: πώς θα μείνει σε χαμηλά επίπεδα ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου και παράλληλα να «ανοίξει» ξανά η κοινωνία με ασφάλεια και χωρίς να κινδυνεύσουν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Οπως επεσήμανε στην «Κ», ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτριος Παρασκευής, «για κάθε ιό υπάρχει ένα κρίσιμο ποσοστό ανοσίας, το οποίο εάν έχει ένας πληθυσμός δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας. Αυτό το ποσοστό εξαρτάται από τη μολυσματικότητα του κάθε ιού. Παραδείγματος χάριν για την ιλαρά, η οποία έχει βασικό αριθμό αναπαραγωγής R0 –αποτυπώνει τον μέσο αριθμό των ατόμων που θα κολλήσουν τη νόσο από ένα άτομο– μεγαλύτερο του 10, το ποσοστό όσων πρέπει να έχουν ανοσία για να αποφευχθεί μία επιδημία είναι 93%-95% και γι’ αυτό είναι σημαντικός ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
Για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 το αντίστοιχο ποσοστό έχει εκτιμηθεί στο 60%-70%. Δηλαδή για να μην υπάρχει κίνδυνος για επιδημία σε έναν πληθυσμό, τουλάχιστον έξι στους δέκα θα πρέπει να έχουν εκτεθεί στον ιό, να έχουν μολυνθεί, να έχουν αναρρώσει, και να έχουν αναπτύξει ανοσία. Αυτό δεν είναι ασφαλές να επιτευχθεί με φυσική έκθεση στον ιό και χωρίς την ύπαρξη εμβολίου. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο παθογόνο έχει μία μη αμελητέα θνητότητα που εκτιμάται στο 0,5% έως 3%, δηλαδή για να μπορούσε να επιτευχθεί η ονομαζόμενη συλλογική ανοσία ή ανοσία αγέλης θα είχαμε περίπου 50.000-100.000 θανάτους στη χώρα μας».
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ασφαλής εκτίμηση για το ποσοστό συλλογικής ανοσίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ατόμων που νόσησαν από τον ιό. «Πάντως, σίγουρα θα είναι πολύ μικρό και σαφώς δεν θεωρείται κρίσιμο για προφύλαξη του πληθυσμού σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, εάν δεν εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».
«Συνεχής προσπάθεια»
Πρόσφατα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι προκαταρκτικά αποτελέσματα από επιδημιολογικές μελέτες που διεξάγονται σε διάφορες χώρες, δείχνουν ότι ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό και ότι ακόμα και στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 2%-3%. Τόνισε δε ότι «χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της επιδημίας σε καμία χώρα», προσθέτοντας ότι «απαιτείται συνεχής προσπάθεια σε ατομικό, κοινωνικό και κυβερνητικό επίπεδο, για τον έλεγχο του θανατηφόρου ιού».
Διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης έχουν και διαφορετικά αποτελέσματα στο ποσοστό όσων έχουν θετικά τεστ αντισωμάτων στον ιό, (που σημαίνει, εφόσον είναι αξιόπιστα τα τεστ αυτά, ότι κάποια στιγμή είχαν μολυνθεί), αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν τα επίπεδα επίτευξης μιας συλλογικής ανοσίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης κατέδειξε ότι ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία, έως 14% σε περιοχή της Γερμανίας. Αντίστοιχα, στην Ολλανδία έρευνα κατέδειξε πως το 3% των ατόμων έχει ανοσία στον κορωνοϊό. Στη Γενεύη την πόλη που «χτυπήθηκε» περισσότερο από τον κορωνοϊό στην Ελβετία –μία χώρα που επίσης είχε πολύ μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων– το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 5,5%. Αλλωστε, η στρατηγική της ελεύθερης έκθεσης του πληθυσμού στον ιό με σκοπό το χτίσιμο ανοσίας της αγέλης, δεν έχει κατ’ ουσίαν υιοθετηθεί από καμία χώρα, ούτε καν από τη Σουηδία που ωστόσο επέλεξε μία πιο χαλαρή στάση, χωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να καταγράψει περισσότερους από 2.000 θανάτους.
Οπως σημειώνει ο κ. Παρασκευής, «συλλογική ανοσία δεν μπορεί να χτιστεί σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, ελλείψει εμβολίου. Αυτό που θέλουμε είναι να κρατήσουμε τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου μη αυξανόμενο και παράλληλα να κινούνται η οικονομία και η κοινωνία με ασφάλεια».
Σταδιακά οι πολίτες θα εκτεθούν στον ιό και η κοινωνία σαφώς δεν μπορεί να μείνει «κλειστή». Αυτό ωστόσο που προτάσσουν οι ειδικοί είναι η προστασία των ευπαθών ατόμων, που όπως όλοι συμφωνούν θα είναι και η τελευταία ομάδα πληθυσμού για την οποία θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Η διάρκεια
Ενα βασικό ερώτημα, πάντως, που υπάρχει είναι τελικά πόσο διαρκεί η ανοσία από τον κορωνοϊό. Οι ειδικοί προς το παρόν κάνουν εκτιμήσεις για τον SARS-CoV-2, βασιζόμενοι σε δεδομένα άλλων κορωνοϊών, αναμένοντας και τις ειδικές μελέτες που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί επιφυλάξεις έως ότου υπάρξουν συγκεκριμένες αποδείξεις, εκτιμάται ότι η ανοσία στον κορωνοϊό διαρκεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Πάντως, έως σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία άτομα που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη COVID-19 έχουν κολλήσει ξανά τον ιό. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι σε λίγες περιπτώσεις ατόμων που έχουν αναρρώσει να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα –μπορεί να φτάνει και μήνα– θετική παρουσία του ιού.
Τα μοριακά τεστ και η αληθής εικόνα
Επιδημιολογικές μελέτες στον γενικό πληθυσμό, με τη χρήση διαγνωστικών τεστ αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού, αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας σε μία προσπάθεια να διαπιστωθεί η πραγματική διασπορά του ιού στην κοινότητα. Προϋπόθεση να καταλήξουν οι ειδικοί για το ποια τεστ αντισωμάτων είναι αξιόπιστα.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν στην «Κ» ειδικοί επιστήμονες, «ακόμα και το πιο τέλειο τεστ δεν μπορεί να δώσει ακριβή εικόνα, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης με αναγωγή στον πληθυσμό. ανθρωποι που είχαν πολύ ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί και πιθανότατα ο οργανισμός τους είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον ιό άμεσα, μπορεί να μην κάνουν αντισώματα και να μην εντοπισθούν από τα τεστ. Οσοι δεν έχουν αντισώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουν και ανοσία στον ιό.
Το κρίσιμο για την επόμενη ημέρα, εκτός από το να γνωρίζουμε τι έγινε, είναι να παρακολουθούμε τι γίνεται. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του ιού».
Καθημερινή
The post Κορονοϊός – Οι επόμενοι μήνες: Ο πήχυς της ανοσίας, το εμβόλιο, οι αποστάσεις appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19 Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020
- Άνδρας ξυλοκόπησε άγρια, μαζί με την σύντροφο του, την πρώην σύζυγο του
- Κορονοϊός: Μεγάλες οι αλλαγές σε γάμους και βαπτίσεις – Πώς θα πραγματοποιούνται
- Το ξέσπασμα της Μίνας Αρναούτη: «4 χρόνια είμαι άνεργη και χωρίς ασφάλιση»
- Δύο αδέλφια από τη Γαστούνη τραυματίστηκαν με την ίδια μηχανή με διαφορά τριάντα λεπτών!
- Γ. Σακελλαρίδης στο News 24/7: Το δικαίωμα στην Υγεία στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί σημαντικά
- Κορονοϊός: Είδος υπό εξαφάνιση το πλεξιγκλάς - Το χρησιμοποιούν από ταξί μέχρι κρεωπολεία!
- Μελίνα Ασλανίδου: Περνάει την καραντίνα στην Κρήτη παρέα με τον σύντροφό της
- Νέο σενάριο για τον «χαμένο» Κιμ Γιονγκ Ουν: Τραυματίστηκε σε πυραυλική δοκιμή
- O Μπιλ Γκέιτς υπερασπίζεται την Κίνα: Το Πεκίνο έκανε πολλά σωστά πράγματα στην αρχή της πανδημίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Κορονοϊός: Σπάνια περίπτωση ασθενούς στην Κρήτη – Θετικός επί 1,5 μήνα χωρίς συμπτώματα
- Κορονοϊός – Οι επόμενοι μήνες: Ο πήχυς της ανοσίας, το εμβόλιο, οι αποστάσεις
- Συνεχίζεται το μυστήριο με 31χρονη ασθενή που φέρεται να νόσησε ξανά – Αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ
- Διάγγελμα Μητσοτάκη: Εκκλησίες, σχολεία, καταστήματα, Πρωτομαγιά και sms – Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κορονοϊός – Οι επόμενοι μήνες: Ο πήχυς της ανοσίας, το εμβόλιο, οι αποστάσεις
- Συνεχίζεται το μυστήριο με 31χρονη ασθενή που φέρεται να νόσησε ξανά – Αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ
- Διάγγελμα Μητσοτάκη: Εκκλησίες, σχολεία, καταστήματα, Πρωτομαγιά και sms – Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης
- Κορονοϊός: Σπάνια περίπτωση ασθενούς στην Κρήτη – Θετικός επί 1,5 μήνα χωρίς συμπτώματα
- Κορωνοϊός: Μυστήριο με τον θάνατο του 53χρονου – Δείτε την ιατροδικαστή έκθεση που αναφέρει ότι πεθανε από κορωνοϊό
- Επιδόματα: Όλο το χρονοδιάγραμμα για 800 ευρώ, 600 ευρώ και μακροχρόνια άνεργους
- Τι πρέπει να περιλαμβάνει η δίαιτα της εμμηνόπαυσης-ΦΩΤΟ
- Κορονοϊός: Αρχίζει στην Ελλάδα θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων. Τανιμανίδης – Μπόμπα εθελοντές
- Κορωνοϊός: Τι λένε οι ειδικοί για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσα στη θάλασσα ή την πισίνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κουτσούμπας: «Οι εργαζόμενοι θα ακουστούν δυνατά και την 1η Μάη, τηρώντας μέτρα προστασίας»
- Φώτισε με το φως που έχασε
- Πέντε αλλαγές στα παιχνίδια προτείνει η FIFA μετά την επανεκκίνηση!
- «Καμπανάκι» από καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών: Γιατί δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα «ανοσία αγέλης»
- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 1.100 προσλήψεις στον ΕΟΔΥ
- Αμoιβαιοποίηση ή αναδιάρθρωση χρέους;
- Άδεια ειδικού σκοπού: Στη «Διαύγεια» η ΚΥΑ για την παράταση – Τι ισχύει για την εξ αποστάσεως εργασία
- Έρχεται χαράτσι για τα μεταχειρισμένα εισαγωγής
- Κορωνοϊός: Πώς κυμάνθηκαν τα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο - Ποιοι τομείς επλήγησαν περισσότερο