Κορονοϊός: Αναλυτικά τι παρενέργειες έχει το κάθε εμβόλιο
Ποιες είναι και πόσο συχνά εμφανίζονται οι παρενέργειες με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια. Σε ποια άτομα είναι πιθανότερες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν παρενέργειες. Ωστόσο οι παρενέργειές τους είναι κατά κανόνα ήπιες, καθώς σπανίως εμφανίζεται κάτι σοβαρό.
Δεδομένου ότι πλέον τα εμβόλια έχουν κάνει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τα επιστημονικά στοιχεία για την
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.
Τα εμβόλια mRNAΌσον αφορά τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA, σημαντικό ποσοστό των εμβολιασθέντων παρουσιάζουν ήπιες και παροδικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό όπως:
Πόνο στο σημείο της έγχυσηςΠονοκέφαλοΚαταβολήΣύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ, περίπου 372 ανά 1 εκατομμύριο άτομα αναφέρουν κάποια ήπια παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό.
Επίσης, είναι αρκετά σαφές ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου προκαλεί συχνότερα τέτοιου τύπου αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό συμπεριλαμβανομένων:
Του πόνου στο σημείο της ένεσηςΤης καταβολήςΤου πονοκεφάλουΤου μυϊκού πόνουΤου πυρετούΤων αρθραλγιώνΤης ναυτίαςΤου οιδήματος (πρήξιμο)Tο εμβόλιο της AstraZenecaΑναφορικά με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca που βασίζεται σε αδενοϊό, ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται σε περίπου 4.000 ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασθέντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κλινικές μελέτες των εμβολίων mRNA, το περίπου 80% των συμμετεχόντων παρουσίασαν ήπιες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό. To αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 50% στις κλινικές μελέτες του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν μια πιθανή υποαναφορά των ήπιων παρενεργειών. Επομένως, αξίζει να σημειώσουμε την ανάγκη αναφοράς όλων των παρενεργειών στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Εμβόλιο της γρίπης vs εμβόλια mRNAΜε το ετήσιο εμβόλιο της εποχικής γρίπης το περίπου 34% των εμβολιασθέντων αναμένεται να εμφανίσουν ήπιες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Ως φαίνεται, τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA προκαλούν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση, που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης συστηματικών αντιδράσεων αμέσως μετά τον εμβολιασμό, όπως:
ΠυρετόΦρίκια («κρυάδες» ή ρίγη)ΠονοκέφαλοΚαταβολή δυνάμεωνΔεν σχετίζονται με θανάτουςΈνα άλλο ερώτημα που διερευνήθηκε κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών έναντι του νέου κορωνοϊού είναι η πιθανή συσχέτιση των εμβολίων με θανάτους:
33 ηλικιωμένων ανθρώπων στη Νορβηγία27 ανθρώπων στην ΙνδίαΣε καμία περίπτωση τα εμβόλια δεν συσχετίστηκαν τελικά με τα θανατηφόρα συμβάματα. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε μη αναμενόμενη αύξηση των συνολικών θανάτων ανά χώρα από την έναρξη των εμβολιασμών.
Πόσο συχνές είναι οι σοβαρές αλλεργίεςΙδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σχετικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις κατά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία επιτήρησης των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, αναμένονται περίπου:
3 αναφυλακτικές αντιδράσεις ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Moderna5 αναφυλακτικές αντιδράσεις ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTechΈχουν επίσης αναφερθεί 30 αναφυλακτικές αντιδράσεις ανάμεσα σε περίπου 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Για συγκριτικούς λόγους αναφέρεται ότι στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης αναμένεται περίπου 1 αναφυλακτική αντίδραση ανά 1 εκατομμύριο χορηγούμενες δόσεις.
Παρόλο που μερικοί εμβολιασθέντες χρειάστηκαν νοσηλεία για την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας, όλοι ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο. Η έγκαιρη αναγνώριση της αναφυλακτικής αντίδραση και η χορήγηση επινεφρίνης είναι σημαντικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακόμα και των πολύ σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.
Ποιοι κινδυνεύουν από αναφυλαξίαΗ πολυ-αιθυλενο-γλυκόλη που περιέχουν τα εμβόλια mRNA είναι πιθανότατα ο παράγοντας πυροδότησης της αναφυλακτικής αντίδρασης. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι έως και το 86% των εμβολιασθέντων που εμφάνισαν αναφυλαξία στα εμβόλια mRNA είχαν ατομικό ιστορικό αναφυλαξίας σε άλλες ουσίες στο παρελθόν.
Επομένως είναι σημαντική η λήψη ατομικού ιστορικού πριν τον εμβολιασμό και η παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για χρονικό διάστημα ανάλογα με το ιστορικό αναφυλαξίας.
Συμπερασματικά, η συσσωρευόμενη γνώση για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν τα εμβόλια, έχει ιδιαίτερη αξία καθώς όλο και περισσότερα άτομα εμβολιάζονται έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η γνώση αυτή βοηθά σημαντικά στην έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι παρενέργειες είναι διαχειρίσιμες και σαφώς ηπιότερες συγκριτικά με μια πιθανώς θανατηφόρα λοίμωξη COVID-19.
Iatropedia.gr
The post Κορονοϊός: Αναλυτικά τι παρενέργειες έχει το κάθε εμβόλιο appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θλίψη για τον θάνατο του Αρχιμανδρίτη Ιγνατίου Χατζηνικολάου
- Χάρης Ρώμας: Αυτό είναι πρόστυχο, σιχαμερό και χυδαίο
- Συγκλονιστικές σκηνές στη Γλυφάδα: Αστυνομικός σώζει από φλεγόμενο όχημα γυναίκα και παιδί
- Κρήτη | Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη 33χρονη που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της: Τη χτυπούσε ακόμη και έγκυο
- Κλινική δοκιμή με αμοιβή 5.000 ευρώ σε εθελοντές που θα εκτεθούν σκόπιμα στον κορονοϊό
- Survivor : Ο πατέρας της Άννας Μαρίας Βέλλη παίρνει θέση στην κόντρα με Τριαντάφυλλο
- Κινητοποίηση ιατρών και υγειονομικών την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου
- Ο Αλεξιάδης απαντά στον Βαρουφάκη: Άθλιο ψέμα ότι του ζήτησα να με διορίσει επικεφαλής της ΓΓΔΕ
- Έξαλλη η Καινούργιου με παίκτη του «MasterChef»: Ποιος είσαι ρε; Προσβάλεις τον δημοσιογράφο (video)
- Γιώργος Λιβάνης: Με την Μαριαλένα από το Survivor δεν είμαστε καιρό μαζί – Σοκολάτες πίναμε στο αμάξι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κορονοϊός: Αναλυτικά τι παρενέργειες έχει το κάθε εμβόλιο
- «Μια σταλιά μωρό, άντεχε τόσο πόνο. Βασανιζόταν, υπέφερε, αλλά χαμογελούσε. Ήταν πραγματικός άγγελος»
- Χρόνια δυσκοιλιότητα: Τι είναι; Όλες οι πιθανές αιτίες και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
- Ψωριασική αρθρίτιδα: Πώς επηρεάζει τη ζωή των ασθενών και τι μπορείς να κάνεις
- HPV: Όλα τα συμπτώματα- Η διάγνωση και η θεραπεία που κάθε γυναίκα πρέπει να ξέρει
- 8 μυστικά για να κάνετε τα χέρια σας 10 χρόνια νεότερα-ΦΩΤΟ
- Ψωρίαση τον χειμώνα: 4 tips για ένα υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστημα
- Επιδόματα Μαρτίου 2021: Πότε πληρώνονται από ΟΠΕΚΑ – Πότε ξεκινά το Επίδομα Παιδιού – Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες
- Παιδικά τικ: Mην τα επιδεινώνετε
- Υγεία των νυχιών: Τα σημάδια ότι υπάρχει κάτι λάθος με την υφή και το χρώμα τους- Τι σημαίνει για την υγεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θλίψη για τον θάνατο του Αρχιμανδρίτη Ιγνατίου Χατζηνικολάου
- Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί – Γρήγορα τεστ στο δημαρχειακό Μέγαρο
- Χρυσοχοΐδης: Οι τιμητές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ιδέα από διαχείριση κρίσεων – με στοχοποιούν αλλά αντέχω
- Εντυπωσιακές εικόνες από χειμερινή εκπαίδευση της Σχολής Ευελπίδων: Ασκήσεις μέσα στο χιόνι και σε ακραίες συνθήκες
- Το θρυλικό Spitfire ξαναζωντανεύει για την Πολεμική Αεροπορία
- Συρίγος: Δύσκολο να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια υπό τις παρούσες συνθήκες
- Γλυφάδα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο, σώθηκαν μια γυναίκα και ένα παιδί
- Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με την πρόεδρο της EBRD για τη χρηματοδότηση επενδύσεων
- «Παραμυθένια» πρόταση γάμου στο Σέλι: Είπε το «ναι» στους -10 και με μισό μέτρο χιόνι (pics)