Κορωνοϊός Εμβόλιο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις αλλεργικές αντιδράσεις

Γιατί συνέστησαν χθες οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας να μην χορηγείται το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech σε άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Τι σημαίνει πρακτικά η σύστασή τους.

Δύο Βρετανοί εργαζόμενοι στην Υγεία παρουσίασαν αναφυλαξία μόλις έκαναν το εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, ανακοίνωσε χθες η αρμόδια Αρχή της Βρετανίας.

Τι ακριβώς συνέβη και τι μπορεί να σημαίνει

για όλους μας; Όπως έγινε γνωστό, οι δύο υγειονομικοί εργάζονται στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Και οι δύο είχαν γνωστό ιστορικό σοβαρών αλλεργιών. Γι’ αυτό έφεραν μαζί τους ενέσεις επινεφρίνης (αδρεναλίνης), οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επείγουσα αντιμετώπιση των οξέων αλλεργιών.

Η αναφυλακτική αντίδραση (ή αναφυλαξία) είναι μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Μπορεί να προκαλέσει οίδημα (πρήξιμο), δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση, υπόταση και δερματικό εξάνθημα.

Η αναφυλαξία οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να απειλήσει τη ζωή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος & Ανοσολογίας.

Και οι δύο Βρετανοί υγειονομικοί ανάρρωσαν και είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής του NHS Dr Stephen Powis.

Ποιος δεν πρέπει να εμβολιάζεται σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή της Βρετανίας;

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Φροντίδας Υγείας (MHRA),  «οποιοδήποτε άτομο με ιστορικό αναφυλαξίας σε εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή, δεν πρέπει να λάβει το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer». Επιπλέον, «η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν πρέπει να χορηγηθεί σε όποιον παρουσιάσει αναφυλαξία μετά τον πρώτο εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Για ευνόητους λόγους από την τελική φάση των κλινικών μελετών για το εμβόλιο είχαν αποκλειστεί τα άτομα:

Με σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια ήΜε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του συγκεκριμένου εμβολίουΠώς επηρεάζει το γεγονός αυτό τις προοπτικές έγκρισης του εμβολίου;

Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ θα εξετάσει το ενδεχόμενο επείγουσας αδειοδότησης του εμβολίου σύντομα μετά την γνωμοδότηση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα.

Ο Dr Moncef Slaoui, που συντονίζει για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης τις προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, δήλωσε αργά απόψε ότι η περίπτωση των δύο υγειονομικών ασφαλώς θα ληφθεί υπ’ όψιν από τις αμερικανικές Αρχές. Εκτίμησε επίσης ότι το εμβόλιο, αν εγκριθεί, πιθανώς θα αντενδείκνυται για τα άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Τι λένε οι γιατροί;

Κάποιοι εξήραν την προσοχή του MHRA, ενώ άλλοι εκτίμησαν πως οι ευρείες απαγορεύσεις δεν είναι αιτιολογημένες. Σε κάθε περίπτωση, «ο γενικός πληθυσμός δεν πρέπει να ανησυχεί για το εμβόλιο», δήλωσε ο Dr Stephen Evans, καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Όποιος όμως έχει σοβαρή αλλεργία και γι’ αυτό φέρει διαρκώς ένεση επινεφρίνης μαζί του, «καλό είναι να αναβάλλει το εμβόλιο», πρόσθεσε. «Όταν βρεθεί η αιτία της αναφυλαξίας, θα δει αν μπορεί να το κάνει».

Από την πλευρά του, ο Dr Gregory Poland, καθηγητής Ιολογίας στην Mayo Clinic, χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση του MHRA. Και εξήγησε πως η αλλεργία στα τρόφιμα δεν έχει καμία σχέση με τους εμβολιασμούς. «Ακόμα κι αν κάποιος έχει ιστορικό αναφυλαξίας σε εμβόλιο μπορεί να εμβολιαστεί. Απλώς πρέπει να το κάνει σε ελεγχόμενο περιβάλλον», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Dr Peter Openshaw, καθηγητής Ερευνητικής Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, εκτίμησε πως η αντίδραση του MHRA δείχνει τα γρήγορα αντανακλαστικά του. Ωστόσο ο Dr Mitchell Grayson, διευθυντής στο Τμήμα Αλλεργιών του Nationwide Children’s Hospital, εξέφρασε ανησυχίες για τον αντίκτυπο στους εμβολιασμούς. Ει μη τι άλλο, «κανείς δεν θέλει να πάθει αναφυλαξία κάνοντας ένα εμβόλιο», είπε.

Πόσο συχνή είναι η αναφυλαξία στα εμβόλια;

Στη Βρετανία, καταγράφονται ετησίως περίπου 7 εισαγωγές στο νοσοκομείο ανά 100.000 κατοίκους για αναφυλαξία. Τα περιστατικά αυτά αφορούν όλες τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε:

ΤρόφιμαΦάρμακα και εμβόλιαΤσιμπήματα εντόμωνΆλλα αίτια

Ωστόσο «οι θάνατοι από αναφυλαξία είναι πάρα πολύ σπάνιοι», δήλωσε η Dr Louisa James, λέκτορας Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Iatropedia.gr

The post Κορωνοϊός Εμβόλιο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις αλλεργικές αντιδράσεις appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα