Κορονοϊός: Για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια;
Τι δείχνουν για την ανοσία η γρίπη, η ιλαρά και το κοινό κρυολόγημα. Γιατί κάνουν εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 και άνθρωποι που έχουν νοσήσει εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις.
Τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι αποτελεσματικά. Στοιχεία από το Ισραήλ και τη Σκωτία δείχνουν πως όσοι εμβολιάζονται διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Ενδέχεται επίσης να μειώνουν και την διασπορά του επικίνδυνου ιού.
Αν τα δεδομένα αυτά επιβεβαιωθούν, τότε ο κορωνοϊός προοδευτικά θα ελαττώνεται στην κοινότητα και θα μπορέσουμε επιτέλους
Ολοένα περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα, εξ άλλου, δείχνουν πως όποιος αρρωσταίνει από τον κορωνοϊό, αποκομίζει τουλάχιστον κάποια προστασία. Η προστασία αυτή θα τον προστατεύσει για ένα διάστημα από τις νέες μολύνσεις. Ή έστω θα τον προστατεύσει από την σοβαρή νόσο Covid-19.
Πόσο καιρό όμως θα διαρκέσει η προστασία που παρέχουν; Η απάντηση δεν είναι απλή, κατά τον Dr. Luke O’Neill, καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Βιοχημείας & Ανοσολογίας του Trinity College, στο Δουβλίνο. Και αυτό διότι εξαρτάται από αρκετές παραμέτρους στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:
Το είδος του παθογόνουΗ σοβαρότητα της αρχικής αντίδρασης του οργανισμούΗ γενικότερη κατάσταση της υγείαςΗ ηλικία του ατόμουΓρίπη ή ιλαρά;«Η ανοσολογική απόκριση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία», γράφει στην επιστημονική πύλη The Conversation. «Τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα για τον κορωνοϊό δεν είναι επαρκή. Γι’ αυτό καλό είναι να κάνουμε εκτιμήσεις, με βάση όσα γνωρίζουμε για δύο νοσήματα για τα οποία γνωρίζουμε πολλά και έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια. Τα νοσήματα αυτά είναι η γρίπη και η ιλαρά».
Όπως η νόσος Covid-19, έτσι και η γρίπη και η ιλαρά προκαλούνται από ιούς. Ο ιός της ιλαράς όμως είναι πολύ πιο σταθερός από τους άλλους ιούς, καθώς δεν μεταλλάσσεται εύκολα. Έτσι, συνήθως προκαλεί μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση και ύστερα ανοσία που διαρκεί για πολύ καιρό. Την ανοσία αυτή αποκομίζει κάποιος και με τα εμβόλια. Έτσι, αν ξαναμολυνθεί χρόνια μετά τον εμβολιασμό, συνήθως είναι προστατευμένος.
Η γρίπη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι υπαίτιοι ιοί (είναι τρεις) μεταλλάσσονται πάρα πολύ εύκολα. Γι’ αυτό και πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο εναντίον της.
Ο νέος κορωνοϊός ως φαίνεται βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο. Δεν είναι εξίσου σταθερός με τον ιό της ιλαράς, αλλά ούτε τόσο ευμετάβλητος όσο οι ιοί της γρίπης. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι θα έχουμε κάποια ανοσία εναντίον του, αλλά όχι για μια ζωή, όπως συμβαίνει με την ιλαρά. Είναι επίσης πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε και εναντίον των μεταλλαγμένων στελεχών που θα αναδύονται, λέει ο Dr. Neill.
Η ευλογιά και το κρυολόγημαΩστόσο εμβολιασμό πιθανώς δεν θα χρειαζόμαστε εναντίον όλων των μεταλλαγμένων στελεχών, αλλά ειδικά όσων έχουν μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, διευκρινίζει. Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα και ύστερα να τα μολύνει.
Όπως εξηγεί, η πρωτεΐνη-ακίδα καλύπτει σχετικά ομοιόμορφα την επιφάνεια του νέου κορωνοϊού. Τα αντισώματα στον ιό της ευλογιάς, που είχαν ανάλογο χαρακτηριστικό γνώρισμα, διαρκούσαν μια ζωή.
Επομένως, «εάν μεταλλαχθεί η πρωτεΐνη-ακίδα θα πρέπει να κάνουμε αναμνηστική (επαναληπτική) δόση από τα εμβόλια», προσθέτει ο Dr. Neill. «Και αυτό προγραμματίζεται να γίνει».
Τι μπορεί να συμβεί όμως σε όσους νόσησαν από τον κορωνοϊό πριν κάνουν εμβόλιο εναντίον του; Η απάντηση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ανοσολογικής απόκρισης εναντίον του, απαντά ο ειδικός. Εάν αυτή είναι ανάλογη με την αντίδραση που προκαλούν οι ιοί του κοινού κρυολογήματος, θα είναι βραχύβια. Οι ιοί αυτοί σπανίως προκαλούν τέτοια αντίδραση, που να την θυμάται ο οργανισμός.
Η ασυμπτωματική και η ήπια νόσος Covid-19 προκαλούν μια ανάλογη, ήπια αντίδραση. Επομένως, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος νέας νόσου. Ωστόσο η σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα των αναρρωσάντων σε μια νέα λοίμωξη.
Πιο ισχυρή αντίδραση στα εμβόλιαΜε τα εμβόλια, όμως, προκαλείται πολύ ισχυρότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού απ’ ό,τι με την οποιαδήποτε φυσική νόσο. Γιατί; Διότι τα εμβόλια δεν διαθέτουν ζωντανούς ιούς, αλλά αδρανοποιημένους ή θραύσμα τους. Έτσι, το είδος του παθογόνου που εισάγεται στον οργανισμό, δεν διαθέτει τους μηχανισμούς αδρανοποίησης του ανοσοποιητικού που έχουν οι φυσικοί ιοί για να επιβιώνουν.
Ειδικά ο νέος κορωνοϊός διαθέτει αρκετές πρωτεΐνες που αναστέλλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Γι’ αυτό τα εμβόλια εναντίον του περιέχουν μόνο μικρό τμήμα του γενετικού υλικού του. Το τμήμα αυτό είναι αρκετό για να προκληθεί ισχυρή ανοσολογική αντίδραση.
Η ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση με τα εμβόλια είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται εμβολιασμός σε όσους έχουν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Τι σημαίνουν στην πράξη όλ’ αυτά; Ότι «καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για αναμνηστικές δόσεις από τα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού», λέει ο Dr. Neill. «Βλέπουμε ήδη ισχυρές μεταλλάξεις και τους επόμενους μήνες θα γνωρίζουμε εάν οι αναμνηστικές δόσεις είναι απαραίτητες».
Αν αυτό συμβεί, τότε «ο νέος κορωνοϊός θα είναι περισσότερο μια γρίπη. Ειδάλλως θα είναι μία ιλαρά στην περίπτωση της οποίας η αληθινή απειλή είναι σε όσους αρνούνται να εμβολιστούν», καταλήγει.
Iatropedia.gr
The post Κορονοϊός: Για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια; appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέτρος Φιλιππίδης : «Οι σειρές που έχω κάνει έχουν σκίσει, άρα «πουλάω» – Δεν με φωνάζουν όσο θα έπρεπε»
- Κορωνοϊός: Πέθανε το 37 ημερών βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων
- Κρούσματα σήμερα 8/3: 1.165 νέα, 556 στην Αττική ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 477 οι διασωληνωμένοι
- Αυξάνονται συνεχώς οι διασωληνωμένοι. Ο χάρτης της διασποράς για τα 1165 νέα κρούσματα
- ΠΑΟΚ: Τροχαίο για τον Αμρ Ουάρντα! (photos)
- Όπρα: «Ο Χάρι μου μίλησε στα παρασκήνια σχετικά με το ποιος ανησυχούσε για το χρώμα του γιου του»
- Πώς έγινε το δυστύχημα με το ελικόπτερο που στοίχισε τη ζωή στον δισεκατομμυριούχο Ολιβιέ Ντασό
- Μάρκος Σεφερλής: Θύμα απάτης ο ηθοποιός – Τι συνέβη;
- Τατόι: Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε το χαμένο κασπώ των βασιλικών κήπων
- Χρυσοχοΐδης για επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται - Γελοιότητες οι καταγγελίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κορονοϊός: Για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια;
- Αδηφαγική Διαταραχή: Η διατροφική διαταραχή που μας έχει ανησυχήσει
- Αστυνομικοί καταγγέλλουν απόπειρα κλοπής από τον νεαρό που ξυλοφόρτωσαν στη Νέα Σμύρνη-ΒΙΝΤΕΟ
- Έφυγε από τη ζωή στα 33 της η Έλλη Διβάνη του γνωστού ομίλου ξενοδοχείων
- Αλκυόνη: Ο πριβέ εξωτικός παράδεισος με τη “σκοτεινή” ιστορία – Μια ανάσα από την Αθήνα-ΒΙΝΤΕΟ
- Αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη: Θα σας γράψω, τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά, δεν μ’ενδιαφέρουν τα παιδιά σας-ΒΙΝΤΕΟ
- Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ
- 5 μύθοι για τη ζάχαρη
- 10 πράγματα που είναι πιο χρήσιμα αν τα χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο-ΦΩΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Live η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς
- Έτοιμος ο πεζόδρομος μπροστά από τα νηπιαγωγεία στην οδό Ελ. Βενιζέλου της Πεύκης
- Στην Αττική καταγράφηκαν 556 νέα κρούσματα
- Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας της Formula 1 στα χέρια της Aston Martin
- Σχέδιο εμβολιασμών: Η ενημέρωση από Μ. Θεοδωρίδου και Μ. Θεμιστοκλέους - LIVE EIKONA
- Πέθανε βρέφος 37 ημερών που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο Παίδων
- Κατερίνα Τοπάζη: Υπήρξαν φορές που ήμουν στεναχωρημένη με το διαζύγιο γιατί ακούστηκαν… (video)
- ΟΑΕΔ: Πάνω από 1.000 αιτήσεις σε 3 ώρες για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ
- Eπίκαιρη ερώτηση Α.Τσίπρα στον πρωθυπουργό για “αστυνομική βία με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα”
- Κοροναϊός : Δείτε live την ενημέρωση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα