Κορονοϊός και θρομβώσεις: Ποιοι χρειάζονται προληπτική θεραπεία για τυχόν επιπλοκές
Όσο διευρύνεται η επιστημονική γνώση σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, τόσο φαίνεται ότι η λοίμωξη που αυτός προκαλεί συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και διαταραχές της πήξης του αίματος, που αποτελούν μάλιστα και αιτία δυσμενούς πορείας της νόσου.
Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, στα μεγάλα κέντρα υποδοχής ασθενών με κορωνοϊό, είχε αρχίσει να παρατηρείται αυξημένο ποσοστό ασθενών με θρομβώσεις και διαταραχές της πήξης του αίματος.
Οι πρώτες σχετικές μελέτες από την Κίνα απέδειξαν ότι το ποσοστό της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής)
Η συνέχεια αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση έφεραν μείζονες διαταραχές του συστήματος της πήξης και ότι αυτές εμφανίζονταν πάρα πολύ συχνά στους θανάτους που σχετίζονταν με τη νόσο COVID-19. Επιπλέον, στα νεκροτομικά ευρήματα κάποιων ασθενών παρατηρήθηκε παρουσία μικροθρόμβων στα τριχοειδή των πνευμόνων με έως και έναν στους τρεις θανάτους να οφείλονται άμεσα σε πνευμονική εμβολή και 58% των θανόντων να φέρουν ευρήματα φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν κλινικά εμφανή συμπτωματολογία.θ
Γιατί συμβαίνει αυτό και, κυρίως, τι κάνουν οι θεράποντες ιατροί για να το αποτρέψουν;
Θρομβώσεις και κορονοϊός: Η νέα γνώση για το αίμα και τα αγγείαΑν και αρχικά η COVID-19 θεωρήθηκε μια νόσος του αναπνευστικού συστήματος, καθώς αυτό αποτελούσε στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σημείο εισόδου και αρχικής εγκατάστασης του ιού, όλο και περισσότερα στοιχεία σήμερα την αναδεικνύουν ως νόσο πολλαπλών συστημάτων, καθώς δύναται να επηρεάσει σημαντικά, εκτός του αναπνευστικού, το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό, το νευρικό σύστημα και ίσως, βασικότερα, το αίμα και τα αγγεία.
Αυτή η διαπίστωση εξηγεί το ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι, καθώς αυτοί είναι συνήθως ασθενείς με ταλαιπωρημένα αγγεία και παθήσεις ή συνήθειες που τα επιβαρύνουν όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ), το κάπνισμα – παραδόξως περισσότερο εάν δεν είναι πλέον ενεργοί καπνιστές. Το τελευταίο σημαίνει επίσης ότι ένας ασθενής 50 ετών με παχυσαρκία, υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη πιθανόν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από έναν 70χρονο που δεν έχει τίποτα από τα ανωτέρω και διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση και υγεία. Επιπλέον φαίνεται ότι αυτός ο ιός μπορεί να προσβάλει ακόμα και νέους ασθενείς χωρίς νοσηρότητες έχοντας δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές όπως διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (ΔΕΠ), πολυοργανική ανεπάρκεια, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μαζική πνευμονική εμβολή, οξεία φλεγμονώδη μυοκαρδίτιδα και σηψαιμία.
Η θεραπεία μέσω της οποίας μπορούν να αποφευχθούν οι επιπλοκέςΑπό τη στιγμή που έγινε προφανές ότι η πορεία της νόσου εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από αιματολογικές διαταραχές όπως αυτές της ενεργοποίησης της πήξης του αίματος μέσω φλεγμονής και διέγερσης του ενδοθηλίου (δηλ. του αγγειακού τοιχώματος), υπήρξε άμεσα κινητοποίηση όλων των εξειδικευμένων κέντρων αιμόστασης παγκοσμίως, προκειμένου να εκδοθούν οδηγίες που να μπορούν να ακολουθήσουν οι κλινικοί ιατροί που χειρίζονται τους ασθενείς με COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει η θρομβοπροφύλαξη, δηλαδή η αντιπηκτική αγωγή σε χαμηλή δόση, προς αποφυγή θρομβοεμβολικών επιπλοκών, για όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, είτε απαιτείται νοσηλεία σε απλούς θαλάμους, είτε απαιτείται νοσηλεία στην εντατική, εφόσον αυτοί δεν έχουν πολύ υψηλό αιμορραγικό κίνδυνο.
Η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης-Αιμόστασης (ISTH) εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν στην τακτική παρακολούθηση των νοσηλευόμενων για COVID-19 ασθενών με δοκιμασίες πήξης και δείκτες υπερπηκτικότητας και χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής, μετά από «στάθμιση» του θρομβωτικού έναντι του αιμορραγικού κινδύνου τους. Ωστόσο, και μετά τη χορήγηση της συνήθους δόσης θρομβοπροφύλαξης, οι βαριά ασθενείς των ΜΕΘ, συνέχισαν να παθαίνουν θρομβώσεις σε αυξημένο ποσοστό. Για αυτό το λόγο η Ελληνική Αιματολογική Εταιρία (ΕΑΕ), εκτός του ότι εξέδωσε οδηγίες με βάση τις συστάσεις της ISTH, τις επικαιροποίησε, λαμβάνοντας υπόψη νεότερες δημοσιεύσεις, έτσι ώστε οι ασθενείς στις ΜΕΘ να λαμβάνουν ενδιάμεσες αντί για χαμηλές δόσεις θρομβοπροφύλαξης, υπό εντατική παρακολούθηση και εξατομίκευσή τους ανά ασθενή.
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με COVID-19 μεταβάλλεται διαρκώς καθώς νέες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες δημοσιεύονται, κάτι που έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανόησης της νόσου, η οποία συνεπάγεται βελτίωση της πορείας των ασθενών και, τελικά, μείωση της θνητότητας. Παράλληλα, γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη η διαχείριση των ασθενών και εμφανής η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ περισσότερων ιατρικών ειδικοτήτων εάν θέλουμε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα στη μάχη με τη νόσο. Για αυτόν τον λόγο, όπου υπάρχει η δυνατότητα, θα πρέπει η παρακολούθηση των ασθενών να γίνεται από πολυτομεακή ομάδα -πνευμονολόγος, αιματολόγος, παθολόγος/λοιμωξιολόγος, εντατικολόγος, αναισθησιολόγος, καρδιολόγος, νεφρολόγος- η οποία οφείλει να συνεδριάζει τακτικά και να συναποφασίζει την καταλληλότερη θεραπεία.
Φορείς παραγόντων κληρονομικής θρομβοφιλίας: χρειάζονται προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή όσο η πανδημία εξελίσσεται;Οι φορείς κάποιου παράγοντα κληρονομικής θρομβοφιλίας ο οποίος διαγνώστηκε είτε γιατί κάποιος συγγενής τους έπαθε θρόμβωση και βρέθηκε φορέας, είτε στο πλαίσιο προγεννητικού ελέγχου μετά από ανεπιθύμητα μαιευτικά συμβάντα δεν χρειάζεται να λάβουν αντιπηκτική αγωγή προληπτικά. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς με θρομβοφιλία χαμηλού κινδύνου που παρουσίασαν κάποτε θρόμβωση σχετιζόμενη με κάποιον παροδικό παράγοντα κινδύνου για τους οποίους κρίθηκε από τον θεράποντα αιματολόγο ότι έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία τους και δεν χρειάζονται να λαμβάνουν πλέον αντιπηκτικά. Για τους ανωτέρω, αρκούν τα απλά μέσα αποφυγής θρόμβωσης όπως η φυσική άσκηση και η καλή ενυδάτωση. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς με θρομβοφιλία υψηλού κινδύνου υποτροπής μετά από ένα επεισόδιο θρόμβωσης θα πρέπει ούτως ή άλλως να βρίσκονται σε μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή.
Το ερώτημα που, ίσως, δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο εύκολα είναι το εάν θα πρέπει να λάβουν αντιπηκτική αγωγή και σε ποια δόση οι ανωτέρω φορείς παραγόντων θρομβοφιλίας, εφόσον νοσήσουν τεκμηριωμένα από τον νέο κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα που να επιβάλλουν τη νοσηλεία τους. Για αυτούς, αναλόγως της βαρύτητας του παράγοντα ή των παραγόντων θρομβοφιλίας τους, των συνοδών νοσημάτων, της γενικής κλινικής τους κατάστασης και του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού τους, θα πρέπει να γίνεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση και απόφαση για χορήγηση ή όχι θρομβοπροφύλαξης.
Η θρομβοφιλική κατάσταση την οποία φέρουν οι ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να συνυπολογίζεται στην απόφαση της χορήγησης είδους και της έντασης θρομβοπροφύλαξής τους προκειμένου να καθορίζεται το εκάστοτε αποτελεσματικότερο σχήμα ή συνδυασμός.
Ηλίας Ευμορφιάδης: Αιματολόγος – Αναπληρωτής
Iatropedia.gr
The post Κορονοϊός και θρομβώσεις: Ποιοι χρειάζονται προληπτική θεραπεία για τυχόν επιπλοκές appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα κρούσματα σήμερα 2/9: Ο φόβος για τα χιλιάδες ενεργά και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Κρούσματα 2/9: Στην Αττική τα 87 από τα 233, στα ύψη η Ημαθία - Οι 30 περιοχές που εντοπίστηκαν
- Τούρκος απόστρατος: Προθεσμία 48 ωρών στην Ελλάδα – Θα καταλάβουμε τα νησιά και το «Σαρλ Ντε Γκωλ»
- Κορονοϊός: 233 νέα κρούσματα σήμερα 02/09 στην Ελλάδα
- Κορονοϊός: 233 νέα κρούσματα και 2 νεκροί. Που εντοπίζονται;
- Ελένη Γερασιμίδου: «Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εκμαυλισμός»
- Χαμός σε γάμο - Γαμπρός διέκοψε την τελετή και η νύφη «πάγωσε» (vid)
- Φρίκη χωρίς τέλος στη Βραζιλία: Πετσόκοψε έγκυο για να της κλέψει το μωρό
- Νίκη Κεραμέως: «Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ξεκινούν στα σχολεία μας»
- Συνέβη και αυτό.... Εμπλοκή με τα το πολλά τεστ κορονοϊού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κορονοϊός και θρομβώσεις: Ποιοι χρειάζονται προληπτική θεραπεία για τυχόν επιπλοκές
- Ψυχικές παθήσεις: Τεστ προβλέπει αν θα νοσήσετε – Θα το κάνετε;
- Αυτά τα ξέρατε για τα σύκα;
- Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο και χαρακτηρίζεται ως «Ελληνική Πολυνησία»-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ
- Σοκ στη Λαμία: Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονης από τρεις 17χρονες – Τη χτυπούσαν επί 15 λεπτά
- Τι να ΜΗΝ δοκιμάσετε στη δίαιτα
- Συγκινητική ιστορία: Πρόσφυγας έσωσε 80χρονη από πνιγμό- Αν δεν ήταν αυτός δεν θα υπήρχα σήμερα, τον έχω σαν παιδί μου-ΦΩΤΟ
- Χρόνια φλεγμονή: Η σωστή διατροφή το πιο αποτελεσματικό όπλο εναντίον της
- Βιξ: 11 άγνωστες χρήσεις σε καθημερινά προβλήματα που θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωή σας-ΦΩΤΟ
- Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο τρόφιμο με σαλμονέλα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πομπέο: Ώριμη απόφαση η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
- Στη στήριξη των πελατών της επιμένει η Eurobank
- ΕΟΔΥ : 4 νέα κρούσματα κορονοϊού στη ΛΕΣΒΟ - Ενημέρωση Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου
- Ακιντζί: "Η συζήτηση για τις «προεδρικές» στην Τουρκία είναι προβληματική"
- O Andrew Lloyd Weber έκανε remix το «WAP» της Cardi B, μετά το χόρεψε και οι φανς απορούν
- Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Πότε θα γίνει η νέα πληρωμή των 534 ευρώ
- Λήψη μέτρων στη Μόρια για να αποτραπεί η καταστροφική εξάπλωση του κορονοϊού - Τι αναφέρουν Oxfam και Ελληνικό Συμβούλιο
- Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας στο Αλεποχώρι
- Μπάσκετ: Προπονήθηκε με την ΑΕΚ ο Βαγγέλης Μάντζαρης!