Κορωνοϊός: Παγκόσμια επιτυχία ελλήνων ερευνητών του Παστέρ ανοίγει τον δρόμο για φάρμακα, εμβόλια και τεστ αντισωμάτων
Πρωτοπόρος αναδεικνύεται η Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη της γενετικής πολυπλοκότητας του κορωνοϊού.
Η ανακάλυψη ελλήνων επιστημόνων από το Ινστιτούτο Παστέρ, την οποία συνυπογράφουν ο δ/ντης του Ανδρέας Μεντής και ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίων, αντιιικών φαρμάκων και διαγνωστικών τεστ.
Νέα γονιδιακή ανάλυση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη χρήση περίπλοκων
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής της μελέτης τον Τιμοκράτη Καραμήτρο, ερευνητή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνο της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής, κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γενετική πολυπλοκότητα του νέου κορωνοϊού και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να “ξεφεύγει” της ανοσολογικής απάντησης. Η μελέτη έχει ήδη κατατεθεί και αναμένει έγκριση δημοσίευσης διεθνές από το επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Virology.
Μιλώντας ο ερευνητής του Ινσιτούτου Παστέρ, κ. Τιμοκράτης Καραμήτρος, μιλά γι’ αυτήν την πρωτοποριακή ανακάλυψη:
“Για πρώτη φορά μιλάμε για ανακατατάξεις του γονιδιώματος του συγκεκριμένου ιού. Για τον συγκεκριμένο ιό δεν είχαν περιγραφεί μέχρι σήμερα ανασυνδυασμοί στο γονιδίωμά του και χρειάστηκε να αναπτύξουμε εξεζητημένους βιοπληροφορικούς αλγόριθμους για τη συγκεκριμένη ανάλυση”.
Κορωνοϊός: Τι έδειξε η μελέτη των επιστημόνων του ΠαστέρΑναλύοντας με ειδικούς αλγόριθμους τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το γονιδίωμά του εμφανίζει κάποιες μεταλλαγές (μεταλλάξεις). Πρόκειται για έναν μηχανισμό που δίνει στον ιό πλεονέκτημα στην ικανότητα του να πολλαπλασιάζεται και να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης. Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα της ανοσίας απέναντι στον ιό έχει δυσκολέψει τους επιστήμονες στην διαδικασία παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων και διαγνωστικών τεστ.
Με απλά λόγια, όταν ο ασθενής κάνει αντισώματα, ο ιός μέσα από τις μεταλλαγές αυτές αλλάζει το “προφίλ” του και παύουν τα αντισώματα να τον αναγνωρίζουν, όπως μας εξηγεί ο επιστήμονας:
“Ουσιαστικά ορισμένες από αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν, δίνουν πλεονέκτημα στην ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται και να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης. Δηλαδή εάν ο ασθενής κάνει κάποια αντισώματα, για παράδειγμα του ιού, αυτός μέσω των συγκεκριμένων μεταλλαγών που κάνει σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλάζει λίγο το προφίλ του και σταματάν αυτά τα αντισώματα να τον αναγνωρίζουν”.
Οι σημειακές (μικρές) αλλαγές στη βάση του DNA είναι συνηθισμένες στους κορωνοϊούς, καθώς επίσης και οι δομικές αλλαγές που καταφέρνουν, δηλαδή η ικανότητά τους να αλλάζουν ολόκληρα τμήματα του DNA τους, αναφέρει ο ερευνητής Τιμοκράτης Καραμήτρος:
“Είναι χαρακτηριστικό των κορωνοϊών. Πέρα από τις σημειακές (μικρές) αλλαγές, που αλλάζουν οι βάσεις του DNA, τα γράμματα του DNA ένα προς ένα, έχουμε και δομικές αλλαγές, δηλαδή ολόκληρα τμήματα του DNA του αντιστρέφονται, αναδιατάσσονται και κάνουν τους λεγόμενους ανασυνδυασμούς. Αυτό συμβαίνει σε αρκετούς κορωνοϊούς, είναι χαρακτηριστικό τους. Ετσι ανταλλάσσουν και τμήματα μεταξύ τους, χάνουν τμήματα, κερδίζουν κομμάτια, δηλαδή κάνουν μια ανταλλαγή και ανακατάταξη του γονιδιώματός τους”.
Κορωνοϊός: Πως θα βοηθήσει τους επιστήμονες παγκοσμίως αυτή η νέα ανακάλυψηΌταν μια περιοχή του γονιδιώματος είναι ευμετάβλητη, ευμετάβλητη θα είναι και η πρωτεϊνη που θα παράγει. Αρα οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν κατάφερναν ούτε να στοχεύσουν σ’ αυτήν, ούτε να την απενεργοποιήσουν, ούτε να την ανιχνεύσουν, αναφέρει ο επιστήμονας συμπληρώνοντας ότι η εστίαση στις σταθερές περιοχές του γονιδιώματος του ιού είναι το “κλειδί” για την καλύτερη κατανόησή και αντιμετώπισή του:
“Προτιμούμε τις σταθερές περιοχές του γονιδιώματος για να έχουν επαναληψιμότητα οι μελέτες μας, ευαισθησία τα τεστ κλπ.”
Με τη γνώση αυτή οι επιστήμονες κατάφεραν τώρα να εστιάσουν στα σταθερά τμήματα του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και να τα καταγράψουν, σύμφωνα με τον κ. Καραμήτρο:
“Με το να εντοπίσουμε ποια τμήματα του γονιδιώματος είναι πιο σταθερά, ποιες περιοχές δηλαδή παραμένουν πιο σταθερές μέσα στον ξενιστή, δηλαδή δεν ανασυνδυάζονται και κάνουν και λιγότερες σημειακές μεταλλαγές, επιλέγοντας αυτές τις περιοχές μπορούμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα, συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ και τον σχεδιασμό εμβολίων με βάση αυτές τις περιοχές”, εξηγεί ο ερευνητής.
Οι έλληνες ερευνητές περιγράφονται στη μελέτη τους λεπτομερώς ποιες περιοχές του DNA του ιού είναι οι ευμετάβλητες και ποιες είναι οι σταθερές, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να “πατήσουν” πάνω σ’ αυτά τα συμπεράσματα για να προχωρήσουν τις έρευνες τους.
ΠΗΓΗ :iatropedia.gr
The post Κορωνοϊός: Παγκόσμια επιτυχία ελλήνων ερευνητών του Παστέρ ανοίγει τον δρόμο για φάρμακα, εμβόλια και τεστ αντισωμάτων appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παγκόσμια ανακάλυψη από Παστέρ και Τσιόδρα για τον κορονοϊό
- Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας η Άννα Βαγενά
- Ξεσπά η Καινούργιου: «Δεν μας καταδεχόντουσαν, μας σνόμπαραν, τώρα παίρνουν τηλέφωνο»
- Λαμία : Καλούν τους πιστούς να κάνουν «ντου» στις εκκλησίες
- Πολ Τόμσεν: Γι’ αυτό θα πληγεί η ελληνική οικονομία – Ισχυρό το πακέτο μέτρων της ΕΕ
- Μεγάλη η οικονομική ζημιά του Παναθηναϊκού
- COVID-19. Μια πολύπλευρη επιστημονική προσέγγιση
- Τραγικό δυστύχημα στον Παρνασσό με έναν 53χρονο νεκρό
- Σφοδρή σύγκρουση φορτηγών στη Θεσσαλονίκη: Εγκλωβίστηκε άντρας – Οι πρώτες εικόνες από το σημείο
- Έχασε τη δουλειά του λόγω κοροναϊού αλλά κέρδισε 2,7 εκατ. ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κορωνοϊός: Παγκόσμια επιτυχία ελλήνων ερευνητών του Παστέρ ανοίγει τον δρόμο για φάρμακα, εμβόλια και τεστ αντισωμάτων
- Ολόκληρη γειτονιά στις Σέρρες μετατράπηκε σε εκκλησία-BINTEO
- Καθηγητής Βατόπουλος: Υπάρχει και το κακό σενάριο, κάθε τρεις μήνες να μπαίνουμε σε καραντίνα
- Ιδανικός προορισμός για απομόνωση: Το ελληνικό νησί που πρέπει να πας φέτος διακοπές αν φοβάσαι τον συνωστισμό-ΒΙΝΤΕΟ
- Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για Θεραπεία Πάσης Ασθένειας
- Πάτρα: Διασωληνωμένος 15χρονος σε σοβαρή κατάσταση με ύποπτα συμπτώματα
- Νηστεία Μ. Εβδομάδας: Τι πρέπει να ξέρετε για τις ελιές και την πίεση του αίματος
- Το lockdown αποτελεί το μεγαλύτερο ψυχολογικό πείραμα στον κόσμο – και θα πληρώσουμε το τίμημα-ΒΙΝΤΕΟ
- Ντοματόρυζο με βασιλικό και ελιές: Μοναστηριακή νηστίσιμη συνταγή με πλούσιο άρωμα και γεύση
- Κορωνοϊός: Αρκεί η απόσταση 2 μέτρων όταν κάνουμε τζόκινγκ ή ποδήλατο;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κ.Στρατής: Ιανός και στον Πολιτισμό η ΝΔ
- Σολτς: Πρώτα να διασαφηνιστούν οι πόροι που θα χρειαστούν για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και συζητάμε για ευρωομόλογα
- Κορωνοϊός: Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για το Πάσχα σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία
- Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το σεισμό στη Δ. Μακεδονία, σύμφωνα με καθηγητή του ΑΠΘ
- Αχτσιόγλου στον Realfm: Ο κόσμος που βγαίνει σε αναστολή εργασίας δεν ξέρει τι του ξημερώνει
- Μόσιαλος: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης και άρσης των περιορισμών
- Έρευνα: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται έως τρεις μέρες πριν τα συμπτώματα
- «Θερίζει» τον πλανήτη ο κορωνοϊός: Σχεδόν 127.000 θάνατοι παγκοσμίως
- Λαμία: Κάλεσμα «πιστών» για «ντου» στις εκκλησίες - Δείτε το μήνυμα (Photos)
- Η Νορβηγία θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα να ανοίγει ξανά δημόσιους και ιδιωτικούς θεσμούς