Κορωνοϊός: Ποια ψυχολογική στάση να κρατήσουμε;
Κάθε μέρα που περνάει ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται όλο και σε περισσότερα μέρη του κόσμου. Τα δελτία ειδήσεων έχουν κατακλυστεί με πλάνα, σαν από ταινία φαντασίας, από έρημες πόλεις που βρίσκονται σε καραντίνα.
Μας προβάλουν συνέχεια ειδικούς της δημόσιας υγείας που φορούν ολόσωμους εξοπλισμούς προκειμένου να μη μολυνθούν προσπαθώντας να βοηθήσουν όσους νοσούν και την ίδια ώρα που βλέπουμε αυτές τις εικόνες από κάτω με μεγάλα γράμματα περνάει σε λεζάντα ο αριθμός των θυμάτων
Μας ενημερώνουν ακόμα πως στις πληγείσες περιοχές έχουν αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ, πως οι γονείς έχουν χωριστεί από τα παιδιά τους και πως έχουν τεθεί σε εφαρμογή ταξιδιωτικοί περιορισμοί σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των πληροφοριών είναι ολοένα και περισσότερος κόσμος να πανικοβάλλεται και μόνο στην ιδέα πως θα ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις στη χώρα μας.
Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που κυριολεκτικά έχουν χάσει τον ύπνο τους και μόνο στην ιδέα όλων αυτών των επιπτώσεων που μπορεί να φέρει ο κορωνοϊός στην καθημερινότητα και στη ζωή τους. Άνθρωποι που στην ουσία, έρχονται αντιμέτωποι με τους μεγαλύτερους φόβους τους. Του θανάτου και της απώλειάς αγαπημένων προσώπων.
Και εδώ, χρειάζεται να επισημάνω, πως είναι απολύτως φυσιολογικό για κάποιον να βιώνει άγχος σχετικά μ’ αυτή την αναδυόμενη κρίση της υγείας. Όμως, θα πρέπει να δούμε με λογική τι ακριβώς, είναι η νέα αυτή απειλή και πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει.
Μπορεί ο κορωναϊός να είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, που μεταδίδεται σχετικά εύκολα, αλλά από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει γίνει γνωστό πως πλήττει ανθρώπους που έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Κάτι που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν και με άλλους ιούς όπως ο Η1Ν1.
Δεν θα αναλύσω τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό θα επισημάνω όμως, πως τα τελευταία χρόνια ο ψυχισμός των ανθρώπων έχει πληγεί ποικιλοτρόπως.
Μια πορεία καταστάσεων και πλύσης εγκεφάλου, μας έχει κάνει να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε με έναν φόβο.
Εκείνον της επιβίωσης!
Και έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί οι άνθρωποι έχουν αποξενωθεί, γιατί δεν δημιουργούνται πλέον σχέσεις, γιατί οι άνθρωποι έχουν γίνει φοβικοί και είναι μόνοι.
Γιατί ενώ είναι ζωντανοί, έχουν πάψει να ζουν!
Σε μια προσπάθεια λοιπόν αντίδρασης στην οποιαδήποτε επιβολή καταστάσεων και επηρεασμού, ας δούμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε να φοβόμαστε μια πιθανή πανδημία του κορωνοϊού και να σκεφτούμε ψύχραιμα:
Ας μετρήσουμε τον κίνδυνοΟ ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό σύστημα αυτοσυντήρησης και είναι έτσι φτιαγμένος με κύριο στόχο να μας προστατεύει. Για να το καταφέρει αυτό, πολλές φορές μας πανικοβάλλει χωρίς λόγο μόνο και μόνο για να είναι σίγουρος πως θα προστατευτούμε. Πρόκειται για τη λεγόμενη αντίδραση μάχης που χρησιμοποιούμε συχνά στις αγχώδεις διαταραχές. Ό,τι φαίνεται άγνωστο, μεγάλο και τρομακτικό, αυτόματα κερδίζει την προσοχή μας.
Θα φοβόμασταν περισσότερο αν μας κυνηγούσε μια τεράστια γάτα, υλικό άγνωστο για τον εγκέφαλο μας, παρά όταν οδηγούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το αυτοκίνητό μας, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε, πως τα περισσότερα δυστυχήματα γίνονται με τα αυτοκίνητα και όχι με τις γάτες.
Όμως είναι εκεί η σημαντικότητα του θέματος. Ο φόβος για κάτι άγνωστο πάντα υπερισχύει. Μας τρομάζει και μας μπλοκάρει.
Κατά συνέπεια ξεχνάμε πως η εποχική γρίπη έχει μέχρι τώρα αρκετά θύματα και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στον άγνωστο Κορωνοϊό, επειδή ακριβώς, είναι κάτι άγνωστο για εμάς.
Ας θυμηθούμε πόσες φορές φοβηθήκαμε μπροστά σε κάτι άγνωστο και πόσες φορές τελικά, τα βγάλαμε πέρα και το μόνο που μας είχε μείνει ήταν το άγχος και η πίεση που νιώσαμε μέχρι να το γνωρίσουμε και να το κάνουμε οικείο.
Φιλτράρετε τις ειδήσειςΔεν είναι ανάγκη να είμαστε κολλημένοι στα δελτία ειδήσεων που για τους δικούς τους λόγους, θέλουν να μας τρομοκρατούν. Ακόμα και όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο καλό θα ήταν να φιλτράρουμε τα όσα διαβάζουμε και να μην πατάμε κλικ σε σαιτ που στοχεύουν στον πανικό. Όταν χρειαζόμαστε ενημέρωση επιλέγουμε να διαβάσουμε κρατικούς φορείς που θα καταγράφουν τα γεγονότα περισσότερο αντικειμενικά.
Πάρτε λογικές προφυλάξειςΓνωρίζουμε πως τόσο η γρίπη όσο και ο κορωνοϊός μεταδίδονται μέσω της καθημερινής επαφής, με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Καλό είναι εφόσον κάποιος είναι άρρωστος, να παραμένει στο σπίτι και να μην έρχεται σε επαφή με κόσμο. Εφόσον όμως είμαστε καλά, μπορούμε να συνεχίσουμε να “ζούμε” ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, δεν αγγίζουμε τις αναπνευστικές οδούς, φοράμε μάσκα σε περίπτωση που βρεθούμε σε περιβάλλον με κρούσματα.
Εκείνο που δεν λένε τα δελτία ειδήσεων και είναι σημαντικό όχι μόνο για καταστάσεις ανάγκης αλλά γενικότερα, αφορά την ψυχική μας υγεία που είναι ιδιαιτέρα σημαντική για να μη νοσήσουμε. Εκείνο που αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει και που δεν αναφέρεται σε κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, είναι το πόσο πολύ επηρεάζεται η υγεία μας από τον ψυχισμό μας.
Πόσοι άνθρωποι νοσούν από διάφορες ασθένειες, μόνο και μόνο επειδή η ψυχολογική τους κατάσταση την δεδομένη στιγμή ήταν ευάλωτη, είχαν περάσει δύσκολες καταστάσεις όπως απώλεια, χωρισμό, υπερβολικό άγχος στη δουλειά;
Επομένως ας μην αποδυναμώνουμε τον οργανισμός μας γεμίζοντας τον με φόβο και τοξίνες που προέρχονται από εκείνον, αλλά ας του δώσουμε φροντίδα και αγάπη δημιουργώντας ένα καλά οχυρωμένο φρούριο.
Αυτό σημαίνει πως: Κοιμόμαστε καλά, γυμναζόμαστε γιατί ως γνωστό η τακτική άσκηση είναι αντικαταθλιπτική και βοηθάει στο να έχουμε δυνατό σώμα και πνεύμα. Τρώμε υγιεινά γιατί το σώμα μας, είναι η μηχανή που μας κινεί καθημερινά. Είναι σαν το αυτοκίνητο, αν δεν το προσέξουμε δεν του κάνουμε τα σέρβις του και δεν το έχουμε γεμάτο βενζίνη, όχι μόνο δεν πρόκειται να μας πάει πουθενά, αλλά μπορεί και να “νοσήσει” εκεί που δεν το περιμένουμε. Δεν ξεχνάμε ποτέ να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, που κάνουν το πρόσωπο μας να λάμπει και μας δίνουν χαρά.
Διαχειριστείτε δημιουργικά το άγχος σαςΜπορεί να ακούγεται λίγο παράλογο, αλλά ίσως όλο αυτό να είναι μια ευκαιρία για να γυρίσουμε πίσω στα βασικά. Να βρούμε τρόπους που μας κρατούν ήρεμους και ευχαριστημένους, να θυμηθούμε και να εκτιμήσουμε εκείνο που ήδη έχουμε.
Μια άσκηση διαλογισμού, ένα καλό βιβλίο είναι πάντα σωστές επιλογές. Τι θα λέγατε να ξαναδείτε την αγαπημένη σας ταινία ή να επιδιώξετε να βρεθείτε με έναν φίλο που σας κάνει καλό η παρέα του και που έχετε να δείτε καιρό, λόγω δουλειάς;
Ας κλείσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μας γεμίζουν άγχος και ας βάλουμε δυνατά τη μουσική. Ίσως να μας έρθει και να χορέψουμε, ποιος ξέρει; Όπως και να΄χει θα έχουμε κάνει πράγματα που αφορούν τη ζωή και μόνο.
Τι θα λέγατε να χαρίσετε έναν χορό στον αυτό σας; Σε εκείνον τον εαυτό, που ξέρει να μάχεται στα δύσκολα και να βγαίνει νικητής και το έχει αποδείξει χρόνια τώρα;
Η καλύτερη ασπίδα σε οποιονδήποτέ παράγοντα είναι να είμαστε ευτυχισμένοι!
Ανδριάννα Γεροντή
Πηγή: omorfizoi.gr
The post Κορωνοϊός: Ποια ψυχολογική στάση να κρατήσουμε; appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διαψεύδεται η είδηση για νεκρό από κορονοϊό
- Απίστευτο! Η προφητεία του Νοστράδαμου για τον κοροναϊό και τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο
- Κωρονοιός: Η κραυγή απόγνωσης Ιταλίδας εντατικολόγου που πρέπει όλοι να διαβάσουμε
- Κοροναϊός: Νέο τηλεοπτικό διάγγελμα Κόντε - Κλείνει για 15 ημέρες όλη η Ιταλία
- 112 - Μηνύματα συναγερμού στα κινητά: Πότε και γιατί «χτυπούν» - Τι γράφουν τα SMS
- Πάτρα: Κλινικά νεκρός από κορωνοϊό ο 66χρονος καθηγητής που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΠ
- Κοροναϊός: Το SMS του 112 που μοίρασε… εγκεφαλικά!
- «Προετοιμαστείτε για έναν αλλαγμένο κόσμο» – Η οικονομία την εποχή του κοροναϊού
- Κορωνοϊός: Δεύτερος ασθενής στην Πάτρα σε ΜΕΘ – Αυξάνονται τα βαριά περιστατικά
- Κορονοϊός: Τι να κάνετε με τις κάρτες POS και όταν πιάνετε χρήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Κωρονοιός: Η κραυγή απόγνωσης Ιταλίδας εντατικολόγου που πρέπει όλοι να διαβάσουμε
- Κορωνοϊός: Ποια ψυχολογική στάση να κρατήσουμε;
- Κορονοϊός: Θετική η Χριστίνα Μπόμπα-Η Αναρτησή της
- Αυτή είναι η Δύναμη ΔΕΛΤΑ. Οι κομάντος-φάντασμα που τρέμουν οι Τούρκοι-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ
- Οι άνθρωποι αλλάζουν πιο εύκολα όταν κάποιος πιστέψει σε αυτούς
- Γονείς και παιδιά: Αυτές οι 14 ημέρες ΔΕΝ είναι είναι διακοπές
- Ιταλία: “Κλείνει” όλη τη χώρα για 15 μέρες ο Κόντε! ΒΙΝΤΕΟ
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κορωνοϊός: Ποια ψυχολογική στάση να κρατήσουμε;
- Αυτή είναι η Δύναμη ΔΕΛΤΑ. Οι κομάντος-φάντασμα που τρέμουν οι Τούρκοι-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ
- Κωρονοιός: Η κραυγή απόγνωσης Ιταλίδας εντατικολόγου που πρέπει όλοι να διαβάσουμε
- Κορονοϊός: Θετική η Χριστίνα Μπόμπα-Η Αναρτησή της
- Οι άνθρωποι αλλάζουν πιο εύκολα όταν κάποιος πιστέψει σε αυτούς
- Ιταλία: “Κλείνει” όλη τη χώρα για 15 μέρες ο Κόντε! ΒΙΝΤΕΟ
- Γονείς και παιδιά: Αυτές οι 14 ημέρες ΔΕΝ είναι είναι διακοπές
- Θέλω να νιώσω πώς είναι να είσαι η πρώτη προτεραιότητα κάποιου
- Κορονοϊός: «Ευπαθείς ομάδες: Μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο»- Έκτακτο μήνυμα από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
- Κορονοϊός: Ποια η διαφορά μεταξύ πανδημίας και επιδημίας;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιερόσυλος άρπαξε αφιερώματα από εκκλησία στην Κέρκυρα
- Ινδία-Covid-19: Οι Αρχές ανέστειλαν όλες τις τουριστικές βίζες
- Η Τεχεράνη στέλνει στο Κίεβο τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing
- Κορωνοϊός: Αλλα 24 κρούσματα στη Σαουδική Αραβία, ανεβαίνει ο αριθμός σε κράτη της Αφρικής
- Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών
- Κορονοϊός: Τι να κάνετε με τις κάρτες POS και όταν πιάνετε χρήματα
- Κορωνοϊός: Το Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύει την είσοδο σε επισκέπτες
- Ανέλαβαν την ευθύνη για την πυρκαγιά στο Ειρηνοδικείο Αθηνών
- Το Μουσείο της Ακρόπολης σταματά συγκεκριμένες δράσεις του
- Covid-19: Ματαιώθηκε το ταξίδι του Επιτρόπου Εμπορίου της Ε.Ε. σε ΗΠΑ και Καναδά