Κορωνοϊός: Ποιο χαρακτηριστικό της γεύσης μπορεί να προστατεύει από την Covid-19

Τι ρόλο παίζουν οι υποδοχείς της γεύσης στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.

Ποια γεύση συνοδεύεται συχνότερα από ασυμπτωματική ή ήπιας βαρύτητας λοίμωξη Covid-19. Ποια σχετίζεται με πιο βαριά συμπτώματα. Τι δείχνει νέα μελέτη 

Από πολύ νωρίς στην πορεία της πανδημίας, ο κορωνοϊός σχετίστηκε με την απώλεια της γεύσης (αγευσία), που πλέον γνωρίζουμε ότι αποτελεί συχνό σύμπτωμά του. Ωστόσο η γεύση δεν συσχετίζεται μαζί του μόνο μέσω της απώλειάς της.

Μια νέα

μελέτη αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στην γεύση τους, μπορεί να είναι προστατευμένοι από τη νόσο Covid-19. Τι σημαίνει αυτό;

Πως όχι μόνο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης, αλλά και να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο Covid-19.

Επιπλέον, ακόμα κι αν τους μολύνει ο κορωνοϊός και νοσήσουν, συνήθως αναρρώνουν πιο σύντομα απ’ ό,τι οι υπόλοιποι ασθενείς.

Το εν λόγω χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη ευαισθησία στις πικρές γεύσεις. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν αντέχουν ούτε να μυρίσουν τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το σέλερι ή το λάχανο.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλη ευαισθησία στην πικρή γεύση, εξαιτίας ορισμένων υποδοχέων στη γλώσσα τους.

Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Ένας από αυτούς είναι ο υποδοχέας T2R38, ο οποίος όταν διεγείρεται παράγει νιτρικό οξύ.

«Το οξύ σκοτώνει ή εμποδίζει τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό των ιών του αναπνευστικού βλεννογόνου», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Henry Barham, ωτορινολαρυγγολόγος στο Γενικό Ιατρικό Κέντρο του Baton Rouge, στη Λουϊζιάνα.

Εξαιτίας της δράσης του T2R38, διεξάγονται μελέτες που εξετάζουν αν και πως μπορούν να επηρεάζουν οι υποδοχείς της πικρής γεύσης τον κίνδυνο εκδηλώσεως λοιμώξεων του αναπνευστικού, πρόσθεσε ο Dr. Barham.

Ο αναπνευστικός βλεννογόνος επιστρώνει τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος. Αποτελεί σημείο εισόδου των ιών στο ανθρώπινο σώμα. Στους ιούς αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο νέος κορωνοϊός.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 1.935 εθελοντές, μέσης ηλικίας 46 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας δεν είχε ακόμα προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να υπονόμευε τη γεύση ή την όσφρησή τους. Οι δύο αυτές αισθήσεις είναι αλληλένδετες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γεύση τους με ειδικά τεστ και τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη εντάχθηκαν όσοι εκ φύσεως είχαν μειωμένη αντίληψη των πικρών γεύσεων.

Στη δεύτερη ομάδα εντάχθηκαν όσοι είχαν πολύ μεγάλη ευαισθησία σε αυτές. Στην τρίτη ομάδα, τέλος, εντάχθηκαν οι εθελοντές με ενδιάμεση ευαισθησία. Ειδικότερα:

Μεγάλη ευαισθησία στις πικρές γεύσεις είχαν 508 από τους εθελοντές (το 26,3%)Ενδιάμεση ευαισθησία είχαν οι 917 εθελοντές (το 47,4%)Μειωμένη ευαισθησία στην πικρή γεύση είχαν 510 εθελοντές (ποσοστό 26,4%)

Στη διάρκεια τριών μηνών παρακολουθήσεως, οι 266 από τους εθελοντές μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. Οι 55 από αυτούς (ποσοστό σχεδόν 21%) χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η διάρκεια των συμπτωμάτων των εθελοντών που νόσησε ο κορωνοϊός, κυμαινόταν από 1 έως 48 ημέρες.

Τα ευρήματα

Οι εθελοντές με μειωμένη ευαισθησία στην πικρή γεύση είχαν δεκαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν όταν τους μόλυνε ο νέος κορωνοϊός. Επιπλέον, είχαν τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια συμπτωμάτων. Έφτασε τις 23,7 ημέρες έναντι:

13,5 ημερών σε όσους είχαν ενδιάμεση ευαισθησία στις πικρές γεύσεις5 ημερών σε όσους είχαν μεγάλη ευαισθησία.

Επιπλέον, οι συνολικά 47 από τους 55 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο είχαν μειωμένη ευαισθησία στην πικρή γεύση. Αντιθέτως, μόλις οι 15 από τους 266 εθελοντές που μόλυνε ο κορωνοϊός (ποσοστό 5,6%) είχαν μεγάλη ευαισθησία στην πικρή γεύση.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο υποδοχέας T2R38 σχετίζεται με την εγγενή ανοσολογική απάντηση (του οργανισμού) στον κορωνοϊό», είπε ο Dr. Barham. «Σχετίζεται επίσης με την κλινική πορεία της λοίμωξης Covid-19».

Ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει πως όσοι έχουν μεγάλη ευαισθησία στις πικρές γεύσεις δεν θα λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Και αυτό, διότι κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του», έσπευσε να προσθέσει.

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

The post Κορωνοϊός: Ποιο χαρακτηριστικό της γεύσης μπορεί να προστατεύει από την Covid-19 appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα