Κορονοϊός: Πως η πανδημία άλλαξε τα πάντα όσον αφορά την ψυχική μας υγεία
Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας και εύκολα κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω και στην ψυχική μας κατάσταση. Σε όλους; Σε ποιους; Η μόνη σίγουρη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι ειδικοί είναι πως η πανδημία άλλαξε τα πάντα.
«Η πανδημία άλλαξε καθοριστικά την ζωή μας, κάποιοι άνθρωποι έγιναν ψυχικά πιο ανθεκτικοί, αρκετοί όμως επιβαρύνθηκαν έντονα ψυχολογικά και σωματικά. Κουράστηκαν, βαρέθηκαν, βίωσαν έντονη μοναξιά, απομακρύνθηκαν από σχέσεις, έπαθαν κατάθλιψη,
Η πανδημία μάς έδειξε ότι οι άνθρωποι είμαστε όλοι μεταξύ μας σε μία στενή αλληλεξάρτηση, λέει με έμφαση. Αναφερόμενη στον Αϊνστάιν εξηγεί ότι «το πέταγμα μίας πεταλούδας την Κίνα μπορεί να φέρει πλημμύρες στον Αμαζόνιο» και διερωτάται ποιο είναι για την ίδια το διακύβευμα της πανδημίας:
«Αυτή η «διασυνδεσιμότητα» που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι, μπορεί να έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής υπευθυνότητας»;
ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑΜιλώντας για τα θετικά της πανδημίας, τι κερδίσαμε στην περίοδο των περιορισμών και πως θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε, η κ. Θεοτοκά αναφέρει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ:
«Η περίοδος των περιορισμών μείωσε το άγχος σε μια μερίδα ανθρώπων, μάθαμε να είμαστε πιο ολιγαρκείς, να χρησιμοποιούμε περισσότερο το σπίτι ως ένα ήσυχο χώρο που μας ηρεμεί. Επίσης, διαχειριστήκαμε καλύτερα τα όρια του μέσα-έξω, δημιουργήσαμε καλύτερες ισορροπίες στη σχέση εργασία και οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, μαθαίνοντας και υιοθετώντας και την τηλεεργασία.
Σχετικά με τις κοινωνικές σχέσεις, η πανδημία βοήθησε να κάνουμε μία ανασκόπηση, ως προς το ποιες σχέσεις είναι πραγματικά σημαντικές, με ποιους ανθρώπους αξίζει να βρισκόμαστε και να επικοινωνούμε, με ποιους περνάμε πραγματικά καλά και αξιολογήσαμε σε ποιο βαθμό οι δημόσιες σχέσεις που αφορούν την κοινωνική και επαγγελματική ζωή είναι τόσο απαραίτητες».
Ως προς τα παιδιά, παρότι η τηλεκπαίδευση στα παιδιά του δημοτικού δεν είναι τόσο επωφελής, όσο η ζωντανή επαφή με το σχολείο, όπως τονίζει «παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου άρχισαν να συσχετίζουν την οθόνη, όχι μόνο με διασκέδαση, αλλά και με την εκπαίδευση και την εκμάθηση γνώσεων, κάτι, που μέχρι τώρα αφορούσε τις μεγαλύτερες ηλικίες».
Επίσης, όπως εξηγεί, σε αρκετές περιπτώσεις, μάθαμε να προετοιμάζουμε μόνοι μας το φαγητό μας και να τρώμε πιο υγιεινά και ποιοτικά. «Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τις παραπάνω παραμέτρους και να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε και να συντηρήσουμε τα καλά που μας «έμαθε» η πανδημία και να μην υποπέσουμε στις «παλιές κακές συνήθειες» προσθέτει η κ. Θεοτοκά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚορονοϊός: Αυτό το λάθος κάνουν οι ηλικιωμένοι που εμβολιάζονται6 Μαρτίου 20216 Μαρτίου 202113Προειδοποίηση Τζανάκη: Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα – Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Μαρτίου6 Μαρτίου 20216 Μαρτίου 202137Σάλος στο Βενιζέλειο: 2 νοσηλεύτριες αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο κορονοϊού και κόλλησαν 5 ασθενείς5 Μαρτίου 20215 Μαρτίου 202144Κορονοϊός: “Αρνητές” υγειονομικοί σε γηροκομεία τρέχουν τώρα να κάνουν το εμβόλιο5 Μαρτίου 20215 Μαρτίου 202134ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ ΟΤΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑΠάμε τώρα στα αρνητικά που όπως επισημαίνει η ίδια, μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, είναι δυστυχώς περισσότερα από τα θετικά. Τι χάσαμε κατά την πανδημία και γιατί; Με ποιο τρόπο, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το ανακτήσουμε;
«Η πανδημία αύξησε το άγχος, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τη μετατραυματική διαταραχή άγχους, την κατάθλιψη και τις εξαρτήσεις. Αύξησε επίσης και τα προβλήματα σωματικής υγείας.
Το «ανοιγόκλειμα» της κοινωνίας επιβαρύνει ψυχολογικά άτομα που είχαν ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και άτομα που δεν είχαν. Η οικονομική ανασφάλεια και η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε, δημιουργεί έντονο άγχος, απογοήτευση, κατάθλιψη, αίσθημα αβεβαιότητας για το παρόν και για το μέλλον και ασφαλώς προβληματισμό γύρω από την ποιότητα ζωής που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας» αναφέρει η κ. Θεοτοκά.
Όπως τονίζει, από την άλλη, ο εγκλεισμός μπορεί να δημιουργήσει ένα «βόλεμα», έναν δισταγμό στο να βγούμε ξανά στη ζωή και να διεκδικήσουμε επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις. «Νέοι άνθρωποι, η έφηβοι, που μπορεί να μην είχαν πλήρως αναπτύξει τις κοινωνικές τους δεξιότητες, πιθανά να νιώθουν άβολα να εκτεθούν κοινωνικά και να επικοινωνήσουν με αμεσότητα. Ένα ποσοστό αυτών των ατόμων δεν θα επιστρέψει εύκολα στην κανονικότητα», προβλέπει.
Η ΜΕΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΕΠΟΧΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣΌταν ρωτήσαμε την κ. Θεοτοκά με ποια εφόδια θα πρέπει να μας βρει η μετά- κορονοϊού εποχή και εάν μπορούμε να μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα αυτό που βιώνουμε τώρα, για την μελλοντική ζωή μας, απαντά:
«Σημαντικό ρόλο παίζει το αίσθημα του πως θα είναι η «επόμενη μέρα», πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην νέα πραγματικότητα. Πρέπει να αναρωτηθούμε: τι είχαμε, τι χάσαμε στην πανδημία;
Μπορέσαμε να προσαρμοστούμε, να χρησιμοποιήσουμε τις εφεδρείες μας, για να διαχειριστούμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση; Αν υπήρχαν προβλήματα ψυχικής υγείας στην περίοδο της πανδημίας και δεν αντιμετωπίστηκαν, πιθανά να συνεχιστούν και μετά την πανδημία και να διατηρηθούν περισσότερο από τα προβλήματα της σωματικής υγείας. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη και να αναγνωρίσουμε τις θυσίες που έκαναν οι έφηβοι και τα παιδιά μένοντας σπίτι, κλεισμένα στο δωμάτιο τους, χωρίς φίλους. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αποτελέσουν τη γενιά που θα φτιάξει τη «νέα κοινωνία», δημιουργώντας νέα δεδομένα με σημασία και αξία», επισημαίνει.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚορονοϊός: Αυτό το λάθος κάνουν οι ηλικιωμένοι που εμβολιάζονται6 Μαρτίου 20216 Μαρτίου 202113Προειδοποίηση Τζανάκη: Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα – Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Μαρτίου6 Μαρτίου 20216 Μαρτίου 202137Είμαστε διατεθειμένοι να ασχοληθούμε με την ψυχολογική μας υγεία και να διεκδικήσουμε περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή, διερωτάται ρητορικά και συνεχίζει: «Σίγουρα, η ενίσχυση των ανθρωπίνων σχέσεων, η ικανότητα να μπορούμε να μιλάμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας, η προσπάθεια να κρατάμε τους δικούς μας ανθρώπους κοντά μας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμβλυνση της ανησυχίας, στην ανακούφιση από δυσάρεστες σκέψεις και αγωνίες και στην ικανοποίηση που μπορούμε να πάρουμε από τη ζωή ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή αξίζει και αξίζει να την διεκδικούμε ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.
Απαιτείται λοιπόν και επιβάλλεται να περάσουμε στην “επόμενη ημέρα”, όπου η αισιοδοξία, η πίστη στον εαυτό και η άντληση υπομονής από πηγές προσωπικής μας τροφοδότησης είναι προαπαιτούμενα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Κορονοϊός: Πως η πανδημία άλλαξε τα πάντα όσον αφορά την ψυχική μας υγεία appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Με έσπαγε συστηματικά στο ξύλο" - Ο εφιάλτης της Μαρίας στα χέρια του Κώστα Δόξα!
- «Σχεδιασμένη» η γκάφα του Κουέστα – Το μεγάλο… κόλπο του Μαρτίνς
- Μήνυμα Γερμανίας σε Τουρκία: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, εάν απειληθεί θα υπάρξει απάντηση
- Κώστας Δόξας : Αποχωρεί από το Your Face Sounds Familiar μετά τις καταγγελίες
- Ο μοναδικός άνθρωπος που θάφτηκε στο φεγγάρι – Η ιστορία του
- Survivor 4: Ο Κρις Σταμούλης αποκάλυψε τα δύο ειδύλλια στην παραλία των Μπλε
- Κουφοντίνας : Αποκλειστικό βίντεο την ώρα που η «αύρα» διαλύει την πορεία
- Χαρδαλιάς: Αναστέλλεται η καραντίνα στη Λάρισα λόγω σεισμού. Ανώγεια και Φωκίδα στο βαθύ κόκκινο. Αλλαγές για ΚΤΕΟ και γάμους
- Παπαευαγγέλου: Άνισος ο αγώνας στην εποχή των μεταλλάξεων – Τι είπε για τη μετάδοση του ιού σε εξωτερικούς χώρους
- Απίστευτο θέαμα: Πλοίο «αιωρείται» στη θάλασσα της Κορνουάλης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κορονοϊός: Πως η πανδημία άλλαξε τα πάντα όσον αφορά την ψυχική μας υγεία
- Συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Στις 17 Μαρτίου εγκρίνεται από την ΕΕ
- Κορονοϊός: Τι ρόλο παίζουν τα αντισώματα σε πιθανή επαναμόλυνση
- Κορονοϊός: Τι δείχνουν στοιχεία για τη θεραπεία με πλάσμα αίματος αναρρωσάντων COVID-19
- Μπότοξ της φύσης: 8 τροφές για αναπλήρωση του κολλαγόνου στο δέρμα και μείωση των ρυτίδων με φυσικό τρόπο
- Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς του προσωπικού των ιδιωτικών ιατρείων
- Η ιστορία της Μαριλένας που πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο Οκαμάτο -Αυτό το παιδί έχει τεράστια θέληση για ζωή-ΦΩΤΟ
- ΕΟΦ: Ανακαλεί αλκοολούχο τζελ χεριών – Δείτε ποιο είναι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα σε ιδιοκτήτες κατοικιδίων για βόλτα χωρίς λουρί
- Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα 520 σπίτια – Στέλνει τροχόσπιτα το υπ. Μεταφορών
- Euroleague, Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας: Ψάχνει αντίδραση
- Χρυσοχοΐδης από Κέρκυρα: Κάντε υπομονή, μετά τους εμβολιασμούς, θα πλημμυρίσουμε από τουρίστες
- Νέα πρεμιέρα για το Fast and Furious 9
- Η Mail on Sunday θα πρέπει να βγάλει πρωτοσέλιδο τη δικαστική της ήττα από την Μέγκαν Μαρκλ
- Ένταση στην πορεία για Κουφοντίνα: 10 προσαγωγές από την αστυνομία
- Κλέλια Ρένεση ανάρτηση: Ένα σκληρό κείμενο για το νέο lockdown
- Ελασσόνα σεισμός ζημιές: 520 από τα 841 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα
- Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ - LeasePlan Hellas