Κορονοϊός: Πόσο μειώνουν τα εμβόλια τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο

Τι έδειξε μεγάλη μελέτη με περισσότερα από δύο εκατομμύρια συμμετέχοντες. Πόσος είναι ο κίνδυνος μετά την πρώτη και μετά την δεύτερη δόση των εμβολίων.

Τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μην μας προστατεύουν απόλυτα από τη μόλυνση, ειδικά με το στέλεχος Δέλτα, αλλά μπορούν όντως να μας κρατήσουν μακριά από το νοσοκομείο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια Βρετανούς, οι οποίοι ανέφεραν αν εμβολιάστηκαν και αν νόσησαν από COVID

μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 και 4 Ιουλίου 2021. Ανέφεραν επίσης λεπτομέρειες για τη βαρύτητα της λοίμωξης που εκδήλωσαν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν μειωμένες κατά τα δύο τρίτα στους εμβολιασμένους. Ήταν επίσης πολύ αυξημένες οι πιθανότητες να παρουσιάσουν ασυμπτωματική COVID. Επιπλέον, οι εμβολιασμένοι είχαν τις μισές πιθανότητες να προσβληθούν από εμμένουσα (ή επίμονη) COVID.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αποκαλείται εμμένουσα COVID (long COVID) όταν τα συμπτώματά της διαρκούν 28 ημέρες ή περισσότερο.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Claire Steves, λέκτορας Κλινικής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ακόμα και μεταξύ των εμβολιασμένων. Ωστόσο τα εμβόλια κάνουν αυτό ακριβώς για τα οποία χορηγούνται: σώζουν ζωές και αποτρέπουν νοσηλείες».

Όπως εξήγησε, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η θνησιμότητα της COVID-19 μπορεί να φθάνει το 27% στους νοσηλευόμενους ασθενείς. «Με τη βοήθεια του εμβολιασμού μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο μακριά από το νοσοκομείο», τόνισε.

Τα ευρήματα

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1,2 εκατομμύρια ενήλικες που είχαν κάνει μία δόση από τα εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Από αυτούς, λιγότερο από το 0,5% ανέφεραν πως εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.  Αντίστοιχα, από τους 971.000 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις, νόσησε λιγότερο από το 0,2%.

Όσοι νόσησαν, όμως, είχαν πολλές πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικοί. Οι πιθανότητες αυτές ήταν:

63% για όσους έλαβαν την πρώτη δόση (εφ’ όσον είχαν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από αυτήν)94% για όσους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις από τα εμβόλια (εφ’ όσον είχαν περάσει τουλάχιστον 7 ημέρες από τη δεύτερη)

Επιπλέον, ο κίνδυνος νοσηλείας στο νοσοκομείο ήταν μειωμένος κατά 70% μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Οι εμβολιασμένοι εθελοντές είχαν επίσης 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εμμένουσα COVID.  Ακόμα όμως κι όσοι ανέπτυξαν συμπτώματα, είχαν λιγότερα απ’ ό,τι οι ανεμβολίαστοι συνομήλικοί τους.

Απαραίτητες και οι μάσκες

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ζωτική σημασία που έχουν τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ταυτοχρόνως όμως επιβεβαιώνουν ότι εκτός από τα εμβόλια, χρειαζόμαστε και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας. Μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας και καλή υγιεινή των χεριών εξακολουθούν να είναι απαραίτητες», τόνισε η Dr. Steves.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από τον κορωνοϊό μετά την πρώτη δόση του εμβολίου στους ηλικιωμένους με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Τα συχνότερα τέτοιου είδους προβλήματα ήταν:

Νεφρική νόσοςΚαρδιοπάθειαΠνευμονοπάθεια

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.

Iatropedia.gr

The post Κορονοϊός: Πόσο μειώνουν τα εμβόλια τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα