Κορωνοϊός: Τι αλλάζει μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Τι να προσέχετε.

Επιστήμονες από το ΕΚΠΑ απαντούν σε βασικές ερωτήσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι να προσέχουμε μετά τον πλήρη εμβολιασμό έναντι του νέου κορωνοϊού.

Ο πλήρης εμβολιασμός κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σημαίνει λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό. Σημαίνει επίσης λιγότερες πιθανότητες σοβαρής Covid-19, αλλά και μετάδοσης του

ιού σε άλλα άτομα. Επομένως, όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν σταδιακά να ξαναρχίσουν να κάνουν όσα απέφευγαν για να μείνουν ασφαλείς, αναφέρουν ειδικοί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη; Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) απαντούν σε βασικές ερωτήσεις επ’ αυτού.

Πως ορίζεται ο πλήρης εμβολιασμός;

Η μέγιστη προστασία του εκάστοτε εμβολίου παρέχεται:

Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων (Pfizer, Moderna)Δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση ενός μονοδοσικού εμβολίου (Johnson & Johnson)

Αυτά τα δεδομένα ισχύουν για τους υγιείς ανθρώπους, διευκρινίζουν οι γιατροί του ΕΚΠΑ. Κάποιος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό λόγω νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του.

Πρέπει να φοράω μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;

Όταν κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, θεωρείται ασφαλές:

Να περπατάει ή να αθλείται σε εξωτερικό χώροΝα βρίσκεται σε μικρές μαζώξεις με εμβολιασμένα ή μη άτομαΝα γευματίσει σε ένα εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκα

Ωστόσο, παρά τον εμβολισμό καλό θα ήταν να συνεχίσει να φοράει μάσκα σε εκδηλώσεις με πολύ συγχρωτισμό όπως οι συναυλίες, τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους;

Στους εσωτερικούς χώρους δυνητικά θα μπορούσε να παραλειφθεί η χρήση της μάσκας σε συναθροίσεις με πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Το ίδιο και αν οι μη εμβολιασμένοι ανήκουν σε μία μόνο οικογένεια και βρίσκονται σε ομάδες λίγων ατόμων.

Εν τούτοις, τα άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός καλό θα ήταν να φοράνε πάντοτε μάσκα, όταν συναναστρέφονται με άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα, λένε οι γιατροί του ΕΚΠΑ. Αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19 διατρέχουν λ.χ. οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Η χρήση της μάσκας συνίσταται επίσης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους (όπως αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ)Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα άτομα από διαφορετικές οικογένειεςΣτα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κ.λπ.).Είναι ασφαλές να ταξιδέψω;

Θεωρητικώς, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι ασφαλές να ταξιδέψουν εντός των συνόρων της χώρας. Και μάλιστα χωρίς να κάνουν τεστ ή να μπουν σε καραντίνα επιστρέφοντας. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό στα ταξίδια να τηρούνται μέτρα προφύλαξης, όπως:

Η τήρηση αποστάσεωνΗ χρήση μάσκαςΗ σωστή και συχνή υγιεινή των χεριών

Όσον αφορά το ταξίδι στο εξωτερικό, αναλόγως με τον προορισμό το άτομο πρέπει να ελέγξει αν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή καραντίνα στην επιστροφή. Αν, παραδείγματος χάρη, θέλει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, πρέπει να προσκομίσει αρνητικό τεστ εντός τριών ημερών.

Τι κάνω αν έρθω σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα;

Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν να έχουν το νου τους για τυχόν ύποπτα συμπτώματα, όπως:

Πυρετό ή φρίκια («κρυάδες» ή ρίγη)ΒήχαΔύσπνοιαΚόπωσηΚεφαλαλγίαΑπώλεια γεύσης ή όσφρησηςΠονόλαιμοΡινική συμφόρηση ή καταρροή (μπούκωμα ή συνάχι)Ναυτία ή διάρροια

Ειδικά αν κάποιος εκτεθεί σε θετικό κρούσμα και μένει μαζί με πολλά άτομα, ιδανικά θα έπρεπε να κάνει τεστ και να απομονωθεί για 14 ημέρες ακόμη και χωρίς συμπτώματα, καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

The post Κορωνοϊός: Τι αλλάζει μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Τι να προσέχετε. appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα