Κορονοϊός: Τι ισχύει με τις αλλεργίες και το εμβόλιο – Οι διευκρινίσεις των ειδικών

Εξαιρετικά σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις με το εμβόλιο του κορονοϊού, λένε οι ειδικοί.

Ειδική αναφορά στα άτομα με αλλεργίες που θα επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό έκανε η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

“Φαίνεται ότι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή καταγράφηκαν 21 αναφυλακτικές αντιδράσεις, που όλες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με τη χορήγηση αδρεναλίνης”

είπε η καθηγήτρια.

“Η συχνότητα των αναφυλακτικών αντιδράσεων υπολογίστηκε σε περίπου 1 περίπτωση ανά 90.000 εμβολιασμούς. Ενώ για τα υπόλοιπα εμβόλια, αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα είναι περίπου 1 περίπτωση ανά 1.000.000 εμβολιασμών. Είναι δηλαδή κάπως αυξημένες, αλλά σαν απόλυτος αριθμός είναι πολύ σπάνιες. Αυτός είναι ο λόγος που δεν καταγράφηκε αυξημένος αριθμός αναφυλακτικών αντιδράσεων στις κλινικές μελέτες στις οποίες έλαβαν μέρος, εμβολιάστηκαν δηλαδή, περίπου 15.000-20.000 άτομα” πρόσθεσε.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι “μοναδική αντένδειξη στον εμβολιασμό είναι το ιστορικό αναφυλαξίας στην πολυαιθυλενογλυκόλη, μια ουσία που υπάρχει στο εμβόλιο και χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και φάρμακα. Αντένδειξη επίσης είναι το ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση του εμβολίου”.

“Όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας πρέπει να συμβουλεύονται τον αλλεργιολόγο τους”

“Η ύπαρξη αλλεργίας σε τροφές, όπως το αυγό, το φιστίκι και άλλα, κατοικίδια, τσιμπήματα εντόμων, φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή στο latex, πιστεύεται ότι δεν σχετίζεται καθόλου με τον εμβολιασμό και δεν αποτελεί αντένδειξη” σημείωσε η ειδικός.

Παρόλα αυτά, τόνισε πως όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει να συμβουλεύονται προηγούμενως τον αλλεργιολόγο που τους παρακολουθεί.

“Η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο, δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού. Όμως, τα άτομα αυτά μπορούν να εμβολιαστούν αν το αποφασίσουν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις και να προηγηθεί συζήτηση με τον αλλεργιολόγο. Ο εμβολιασμός στις περιπτώσεις αυτές, αν αποφασιστεί, πρέπει να γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι “σημαντικό ρόλο στην απόφαση για εμβολιασμό θα πρέπει να παίξει ο κίνδυνος έκθεσης στην λοίμωξη, για παράδειγμα, εργαζόμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος βαριά λόγω ηλικίας ή χρόνιου νοσήματος”.

.

The post Κορονοϊός: Τι ισχύει με τις αλλεργίες και το εμβόλιο – Οι διευκρινίσεις των ειδικών appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός,koronoios