Κορονοϊός: Τι λένε οι ειδικοί για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης – Οι αποφάσεις για νέα «λουκέτα»

Πολύ ανησυχητική είναι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη των επιδημιολόγων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, την Τετάρτη (3/2). Ποια είναι τα διλήμματα και οι δύσκολες αποφάσεις της Παρασκευής.

Η πολύωρη τηλεδιάσκεψη των επιδημιολόγων θα συνεχιστεί

σήμερα, καθώς αναλύθηκαν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αχαϊα, αλλά δεν υπήρξαν τοποθετήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις.

Όλοι οι επιστήμονες ομολογούν ότι η εξίσωση είναι πολύπλοκη. Από τη μία οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, ο καιρός που ευνοεί, και από την άλλη το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου που ακόμη και με τους όποιους περιορισμούς, έχουν αυξήσει την κινητικότητα.

Η εισήγηση “τα κλείνουμε όλα” για να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη εκθετική αύξηση του ιού στη χώρα έχει μεγάλο ειδικό βάρος για την Επιτροπή, αλλά πολύ περισσότερο η απόφαση για κάτι τέτοιο από την ίδια την κυβέρνηση, που θα πρέπει να σταθμίσει το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, δεν βρίσκεται ακόμα στο μη περαιτέρω.

“Προς το παρόν δεν βλέπουμε αυτήν την αύξηση ως εκθετική. Πάντα, όμως, υπάρχουν κίνδυνοι. Οι παράμετροι είναι πολύ δύσκολες”, λένε oι επιδημιολόγοι της επιτροπής στο iatropedia.gr.

Οι ενδείξεις στα λύματα, πάντως, όπως τόνισε χθες στη Βουλή και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δείχνουν “τεράστια αύξηση” και πάμε για 7.000- 8.000 ενεργά κρούσματα πανελλαδικά, ανά εβδομάδα.

Βατόπουλος: “Υπάρχουν συνθήκες υπερμετάδοσης και εκθετικής αύξησης ανά πάσα στιγμή”

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν στην Επιτροπή των Επιδημιολόγων, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής υπάρχει αύξηση στις λοιμώξεις κατά 78% και πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα.

Αναλυτικά, στον βόρειο τομέα Αττικής παρατηρείται αύξηση κατά 81% την τελευταία εβδομάδα, στον κέντρο της Αθήνας αύξηση κατά 67% με 1.040 ενεργά κρούσματα, στο δυτικό τομέα 123% με 550 ενεργά κρούσματα, στον Πειραιά η αύξηση είναι 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα και στην ανατολική Αττική, αύξηση κατά 62%.

Η Αττική χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση, γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, λέει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

“Υπάρχει μια συνεχής αύξηση που είναι παράλληλη με την κινητικότητα. Υπάρχει ανά πάσα στιγμή η δυνατότητα υπερμεταδόσεων και άρα εκθετικής αύξησης και παράλληλα υπάρχει και η πολύ μεγάλη πίεση της κοινωνίας να λειτουργήσει. Δεν είναι αδιέξοδο. Είναι πολύ δύσκολες οι επιλογές που πρέπει να γίνουν”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, για την επίπτωση των μεταλλάξεων στην εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα και προέβλεψε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το νέο πιο μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος να επικρατήσει έναντι του παλιού και ίσως ακόμη και να διαφύγει του εμβολίου.

Σε κρίσιμη καμπή η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα

Παράλληλα, στα πρόσφατα στοιχεία αποτυπώνεται μια δύσκολη κατάσταση -όχι μόνο στην Αττική- αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την Αχαϊα.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα οι επιστήμονες διαπιστώνουν μεν υποχώρηση της πανδημίας, αλλά με εστίες στο κέντρο της πόλης που συχνά διαφεύγουν. Στην Πάτρα υπάρχει αύξηση στα κρούσματα κατά 94%, αύξηση των νοσηλειών και 300 ενεργά κρούσματα.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος διαβλέπει μια εξάπλωση του ιού σε όλη τη χώρα που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, όπως λέει:

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα που δεν ελαττώνονται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνουν μια υπερμετάδοση. Αυτό είναι το πρόβλημα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της εκθετικής αύξησης. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Σ’ αυτά τα νοσήματα, όπως το έχετε δει, αυξάνεται λίγο απρόβλεπτα η συμπεριφορά τους. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος, παράλληλα, που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό κάνει και την υπερμετάδοση πιο εύκολη. Είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα, με την έννοια ότι αυξάνονται τα κρούσματα, από την άλλη η κοινωνία θέλει να κινηθεί”.

«Λουκέτο» στα σχολεία, στο λιανεμπόριο ή καθολικό lockdown;

Για τις εισηγήσεις των ειδικών σε σχέση με τα νέα μέτρα θα υπάρξουν ακόμη ζυμώσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της νέας τηλεδιάσκεψης σήμερα, όσο και στην τελική αύριο Παρασκευή.

Η πρόταση για κλείσιμο των σχολείων ή του λιανεμπορίου ή ακόμα και για καθολικό lockdown στη χώρα, δεν είναι εύκολη, σημειώνει ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος:

“Το lockdown και η καθολική απαγόρευση που είναι το ασφαλέστερο υγειονομικά που μπορεί να γίνει, έχει τεράστια επίπτωση, είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που είναι κυρίως πολιτική απόφαση, για το τι θα γίνει από τώρα και στο εξής”.

Στην ερώτηση, ποια θα είναι η εισήγησή του, ο επιστήμονας απαντά:

“Δεν το έχω σκεφτεί γιατί θα πρέπει να δούμε όλα τα δεδομένα. Αλλά εκείνο που είναι σημαντικό είναι οι αποφάσεις που θα παρθούν να είναι πολιτικές. Σας είπα το υγειονομικά σωστό είναι να υπάρξει ένα lockdown για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός και να τελειώνουμε. Αυτό, όμως, έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις τις οποίες θα πρέπει να σταθμίσει η πολιτεία. Ξεφεύγει των δυνατοτήτων της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας”, αναφέρει και καταλήγει:

“Τα καλά νέα είναι ο εμβολιασμός. Δηλαδή αν καταφέρουμε και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμβολιαστεί και εμβολιαστούν και οι πιο μεγάλοι άνθρωποι που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό κάπως θα ελαφρύνει τις συνέπειες”.

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

The post Κορονοϊός: Τι λένε οι ειδικοί για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης – Οι αποφάσεις για νέα «λουκέτα» appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός,koronoios