Κορωνοϊός: Βρήκαν θεραπεία για τις θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό

Πως κατάφεραν γιατροί από τον Καναδά να βρουν αξιόπιστη εξέταση και θεραπεία για τους ασθενείς με το σπάνιο, αλλά σοβαρό, σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία.

Ποια ήταν η έκβαση σε τρεις ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία που ανέπτυξαν. Τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε περισσότερα περιστατικά.

Γιατροί από τον Καναδά ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρόπο να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν με επιτυχία τις σπάνιες θρομβώσεις, που εκδηλώνουν μερικοί ασθενείς μετά από εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Όπως γράφουν στην

κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine, κατόρθωσαν να θεραπεύσουν τρεις ασθενείς. Όλοι τους είχαν εκδηλώσει το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS) μετά από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι δύο από τους ασθενείς παρουσίασαν θρομβώσεις σε αρτηρίες των ποδιών τους, γράφουν οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στο Οντάριο.

Ο τρίτος παρουσίασε θρομβώσεις σε αρτηρίες και φλέβες του εγκεφάλου του. Και οι τρεις ανέρρωσαν μετά από συνδυασμένη θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα και υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης.

Οι ασθενείς είχαν ηλικία 63 έως 72 ετών. Οι δύο ήσαν άνδρες. Στον Καναδά η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχει εγκριθεί για τις ηλικίες 55 ετών και άνω. Ο περιορισμός αυτός ετέθη εξαιτίας των αυξημένων αναφορών για σύνδρομο TTS σε νεότερα άτομα.

Οι τρεις ασθενείς ήσαν οι πρώτοι στους οποίους δοκιμάστηκε η θεραπεία που ανέπτυξαν οι καναδοί γιατροί.

Πως αναπτύσσεται το σύνδρομο TTS

Το σύνδρομο TTS πρωτοπαρατηρήθηκε σε ασθενείς που είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς αυτοί παρουσίαζαν θρομβώσεις αλλά και αιμορραγίες. Έκτοτε έχουν αναφερθεί και κάποια κρούσματα με το αντίστοιχο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Αν και το σύνδρομο είναι σπάνιο (περίπου 1 κρούσμα ανά 100.000 δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca), είναι σοβαρό και μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Το σύνδρομο αναπτύσσεται όταν αντισώματα του οργανισμού επιτίθενται σε μία πρωτεΐνη του αίματος που λέγεται παράγων αιμοπεταλίων 4 (PF4). Η πρωτεΐνη αυτή ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια και τα κάνει να συγκολλώνται μεταξύ τους, δημιουργώντας θρομβώσεις.

Το σύνδρομο TTS προκαλεί ταυτοχρόνως θρομβοπενία, δηλαδή έλλειψη αιμοπεταλίων. Αρχικά είχε ονομαστεί ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό (VITT). Ωστόσο διεθνώς τείνει να επικρατήσει η ονομασία σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS).

Τι ανακάλυψαν οι γιατροί

Οι επιστήμονες από το ΜακΜάστερ ανέλυσαν δείγματα αίματος από τους τρεις ασθενείς πριν και μετά τη θεραπεία που τους χορήγησαν. Έτσι διαπίστωσαν ότι μετά τη θεραπεία είχε μειωθεί σε όλους η παθολογική ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων.

Η συγκεκριμένη ιατρική ομάδα έφτασε σε αυτά τα ευρήματα χάρη στις έρευνες που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια για μία άλλη, παρόμοια διαταραχή. Η άλλη διαταραχή λέγεται προκαλούμενη από την ηπαρίνη θρομβοπενία (HIT). Αυτή σχετίζεται με το συγκεκριμένο φάρμακο (την ηπαρίνη), που είναι το παλαιότερο αντιθρομβωτικό στον κόσμο.

Οι δύο διαταραχές (το σύνδρομο TTS και η HIT) είναι παρόμοιες. Ωστόσο έχουν διαφορετική αιτιολογία. Επιπλέον, η χρήση του υπάρχοντος τεστ αντισωμάτων για την HIT, προκειμένου να διαγνωστεί η TTS, μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Η ομάδα του ΜακΜάστερ τροποποίησε το τεστ αντισωμάτων της HIT ώστε να ανιχνεύει ειδικά τα αντισώματα του συνδρόμου TTS. Με αυτό τον τρόπο, εξασφάλισαν ότι θα βγαίνουν σωστά αποτελέσματα στους ασθενείς με θρομβώσεις μετά από τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.

«Εάν είχα απέναντί μου έναν ασθενή με πιθανή TTS, θα του έλεγα ότι μπορούμε να κάνουμε διάγνωση με ακρίβεια. Θα του έλεγα επίσης ότι έχουμε μια θεραπευτική προσέγγιση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ishac Nazy, επιστημονικός διευθυντής στο Εργαστήριο Ανοσολογίας Αιμοπεταλίων του ΜακΜάστερ.

«Η δουλειά μας είναι να κατανοήσουμε τον μηχανισμό αυτής της διαταραχής, ώστε να βελτιώσουμε την διάγνωση και την αντιμετώπιση. Στην παρούσα μελέτη συνδυάζουμε με επιτυχία και τα δύο. Πλέον κατανοούμε τον μηχανισμό που οδηγεί στην ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και στις θρομβώσεις».

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

The post Κορωνοϊός: Βρήκαν θεραπεία για τις θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα