Κουρκουμάς- Το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό : Η συμβολή του στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς ή αλλιώς τουρμέρικ ή Curcuma longa είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Η χρήση του είναι διαδεδομένη κυρίως στις ασιατικές χώρες, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του δίνει ιδιαίτερη εμφάνιση στα φαγητά, ενώ η γεύση του αφήνει μια ζεστασιά σε όποιον το δοκιμάζει. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει και γιατί είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας;

Ο κουρκουμάς, το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό από την Ασία, που

τα τελευταία χρόνια έχει διεισδύσει και στις κουζίνες της Δύσης, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας.

Εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι η κουρκουμίνη, το φυσικό συστατικό που περιέχει ο κουρκουμάς, εμποδίζει τη μετάδοση και εξοντώνει τα σωματίδια ενός ιού που προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα σε χοίρους, προκαλώντας διάρροια, βαριά αφυδάτωση και θάνατο.

Ο ιός που μελετήθηκε είναι κορονοΐός της υποομάδας άλφα, εξαιρετικά μεταδοτικός και θανατηφόρος για νεογέννητα χοιρίδια.

Αν και υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό που προσβάλλει τους χοίρους, δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της διασποράς του ιού. Δεν υπάρχουν επίσης ούτε θεραπείες για άλφα-κορονοϊούς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανικής της Γουχάν υπό την Lilan Xie πειραματίστηκαν με διαφορετικές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης και διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των σωματιδίων του γαστρεντερικού ιού στην κυτταρική καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κουρκουμίνη «πολέμησε» τον ιό με διάφορους τρόπους, είτε σκοτώνοντάς τον άμεσα πριν προσβάλει το κύτταρο, είτε εξουδετερώνοντας το κυτταρικό περίβλημα του ιού και «απενεργοποιώντας» τον, είτε τέλος τροποποιώντας το μεταβολισμό των κυττάρων για να αποτρέψει την είσοδό του.

Έχει επιβεβαιωθεί σε προηγούμενες έρευνες ότι η κουρκουμίνη επιδρά στην αναστολή της αναπαραγωγής ορισμένων ιών, όπως του ιού του Δάγγειου πυρετού, της ηπατίτιδας Β και του ιού Ζίκα, ενώ έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of General Virology.

Κουρκουμάς: ιδιότητες

Η κουρκουμίνη είναι το βασικό ενεργό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές ιδιότητες. Στην Αγιουρβέδα, την παραδοσιακή Ινδική Ιατρική, αλλά και στην αντίστοιχη Κινέζικη ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για πληθώρα καταστάσεων υγείας, κυρίως για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του χρόνιου πόνου. Πλέον και η Δύση έχει αρχίσει να μελετά τον κουρκουμά και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ποιες είναι όμως αυτές και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να μας φανεί χρήσιμος;

Οστεοαρθρίτιδα.

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς είτε μόνος του είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα μπορεί να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα. Όπως έρχεται να δηλώσει και ο Ιατρός Αρσενίου Βαρθολομαίος “έχει παρατηρηθεί ότι ο κουρκουμάς μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την κίνηση σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Πολλοί ασθενείς παρατηρούν βελτίωση στο περπάτημα και κατά το ανέβασμα σκάλας”. Σε κάποιες έρευνες μάλιστα ο κουρκουμάς λειτούργησε το ίδιο καλά με κάποια φάρμακα.

Χοληστερίνη.

Η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερίνης, καθώς βοηθάει στη μείωση της κακής “LDL” χοληστερίνης και εμποδίζει την οξείδωσή της, προλαμβάνοντας έτσι το σχηματισμό της πλάκας στις αρτηρίες

Υψηλός πυρετός.

Η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία του κουρκουμά φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα του υψηλού πυρετού, όπως συμφόρηση μύτης, κνησμός, καταρροή κ.ά.

Προστασία ήπατος.

Ο κουρκουμάς είναι και ισχυρό αντιοξειδωτικό, και ως εκ τούτου φαίνεται να προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές τοξίνες.

Ομαλή πέψη.

Ο κουρκουμάς εκτός του ότι προσδίδει γεύση στο φαγητό, βοηθάει και στην πέψη αυτού! Σύμφωνα με τον Δρ. Αρσενίου Βαρθολομαίο “Ο κουρκουμάς συμβάλλει στην ομαλή πέψη χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Αν και στην Αγιουρβέδα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως βοηθητικός παράγοντας πέψης, η Ιατρική στη Δύση τώρα τελευταία άρχισε να μελετά τη συμβολή του τουρμέρικ στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στο έντερο, καθώς και στη διαπερατότητα του εντέρου, δυο παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της πέψης”. Το μπαχαρικό αυτό διερευνάται ακόμα και για την συνεισφορά του στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου .

The post Κουρκουμάς- Το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό : Η συμβολή του στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα