Μήπως είναι σκωληκοειδίτιδα; Ποια συμπτώματα πρέπει να σε οδηγήσουν στο γιατρό;

Πονάς στην κοιλιά και σκέφτεσαι μήπως είναι σκωληκοειδίτιδα… Ποια συμπτώματα πρέπει να σε οδηγήσουν στο γιατρό;

Συνεργάστηκε ο Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, χειρουργός, διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής/Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη Νοσοκομείο Metropolitan General (esurgery.gr, endohernia.gr).

Η σκωληκοειδίτιδα αποτελεί τη συχνότερη αιτία επείγοντος χειρουργείου

στην περιοχή της κοιλιάς. Η πάθηση εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, δείχνει προτίμηση στους άνδρες, ενώ δεν είναι σπάνια στις γυναίκες, και έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις ηλικίες 10-30 ετών.

Με απλά λόγια, πρόκειται για φλεγμονή του εντέρου. Η πιο συνηθισμένη μορφή της πάθησης είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα, όπου δημιουργείται φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού τμήματος του παχέος εντέρου το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο σύνδεσής του με το λεπτό έντερο. Η φλεγμονή αυτή προκαλείται συνήθως από απόφραξη του αυλού, λόγω διογκωμένων λεμφαδένων γύρω από τη βάση της, κοπρόλιθων, παρασίτων ή άλλων ξένων σωμάτων.

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκληθεί έξοδος κοπράνων και μικροβίων στην περιτοναϊκή κοιλότητα με τελικό αποτέλεσμα την περιτονίτιδα. Ενίοτε, για τη φλεγμονή υπάρχουν πολλαπλές αιτίες. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η σκωληκοειδίτιδα, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να υποστεί ρήξη, μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

Ποια συμπτώματα θα σε ανησυχήσουν

‣ Πόνος στην κοιλιά: Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας. Συνήθως ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια κατευθύνεται προς το δεξιό τμήμα της κοιλιάς. Σε αντίθεση με τον πόνο της δυσπεψίας, ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας εντείνεται πολύ γρήγορα.

‣ Ναυτία και τάση για εμετό: Το αμέσως επόμενο σύμπτωμα από τον πόνο στην κοιλιά είναι η ναυτία και η τάση για εμετό, ενώ θα παρατηρήσεις και έλλειψη διάθεσης για φαγητό.

‣ Πόνος κατά την ούρηση: Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η συχνουρία, ο πόνος κατά την ούρηση, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα.

‣ Πυρετός: Ο πυρετός που συνδυάζεται με έντονα ρίγη και το χαρακτηριστικό πόνο στην κοιλιά πιθανότατα σημαίνει σκωληκοειδίτιδα.

‣ Δυσκολία κίνησης: Η σκωληκοειδίτιδα συνοδεύεται από δυνατούς πόνους, που μπορεί να σε εμποδίζουν να σηκωθείς από το κρεβάτι ή να κινηθείς γενικά. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται με την κίνηση, τις βαθιές αναπνοές, το βήχα ή το φτάρνισμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση

Η κλινική εξέταση είναι το βασικό εργαλείο στα χέρια του γιατρού. Βοηθητικά θα ζητήσει μια πλήρη εξέταση αίματος και πιθανά τη διενέργεια υπερηχογραφήματος ή αξονικής τομογραφίας. Εάν εξακριβωθεί η φλεγμονή, στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, η οποία σχεδόν πάντα διενεργείται πλέον λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας (λαπαροσκοπική ή ρομποτική σκωληκοειδεκτομή) συνοδεύεται από ελάχιστο πόνο, άμεση ανάρρωση, ταχεία επιστροφή στην καθημερινότητα, ενώ μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών από την ανοικτή επέμβαση (μόλυνση τραύματος, συμφύσεις, κήλη).

Σπάνια, αν ο κοιλιακός πόνος είναι ελάχιστος και οι διαγνωστικοί έλεγχοι φυσιολογικοί, αντιμετωπίζεται μόνο με αντιβιοτικά και υγρή δίαιτα έως ότου τα συμπτώματα μειωθούν.

Η έξοδος από το νοσοκομείο, όταν η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, συνήθως γίνεται σε 1 ή 2 ημέρες. Βέβαια, σε περιπτώσεις βαριάς φλεγμονής η παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να παραταθεί.. Πότε θα επιστρέψεις στην κανονικότητά σου;

Πρέπει να υπολογίσεις πάνω-κάτω το χρόνο της μιας εβδομάδας ως απαραίτητο προκειμένου να επιστρέψεις πλήρως στις συνήθεις δραστηριότητές σου. Σε περιπτώσεις ανοικτού χειρουργείου είναι πιθανό ο γιατρός σου να συστήσει αποφυγή έντονης δραστηριότητας, όπως αθλήματα και μεταφορά ή μετακίνηση οποιουδήποτε βάρους, για 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

«Πειράζει» αν αφαιρέσω τη σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδής απόφυση θεωρείται υπολειμματικό όργανο και η αφαίρεσή τηw δεν
έχει καμία επίπτωση στη μετέπειτα ζωή σου.

www.shape.gr

The post Μήπως είναι σκωληκοειδίτιδα; Ποια συμπτώματα πρέπει να σε οδηγήσουν στο γιατρό; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα