Μούστος: Ιστορία και συνταγές για το μούστο

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε περισσότερες πληροφορίες για το μούστο!

Ένα αγαπημένο υλικό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που το βρίσκουμε την περίοδο που ξεκινάμε να αποχαιρετούμε το καλοκαίρι.

Αν νομίζατε ότι με τον όρο μούστο αναφερόμαστε μόνο στο μούστο των σταφυλιών, αυτό δεν ισχύει. Μούστο ονομάζουμε το χυμό που προκύπτει όταν πιέζουμε οποιοδήποτε φρούτο. Ο μούστος περιέχει το δέρμα των φρούτων (φλοιό), τους σπόρους τους και κάποια στερεά συστατικά τους.

Ο πιο γνωστός μούστος

είναι όντως αυτός των σταφυλιών. Συνήθως, το στερεό μέρος των συστατικών του μούστου κυμαίνεται γύρω στο 15%. Τέλος, η παραγωγή του μούστου είναι το πρώτο βήμα για τη διαδικασία της οινοποίησης.

Ο μούστος χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τον είχαν χωρίσει σε 3 βαθμίδες, το γλεύκο (φρέσκος μούστος από αρκετά ώριμα σταφύλια), το έψημα (συμπυκνωμένος χυμός που έμοιαζε στην πυκνότητα με την αντίστοιχη του μελιού) και τον εψετό (λιγότερο πυκνός από το έψημα). Μεταγενέστερα, οι Μικρασιάτες χρησιμοποιούσαν αρκετά το μούστο για γλυκίσματα, στη Σάμο πάνω σε τηγανίτες (τσαλέτια), στα νησιά σε χορτόπιτες (φεσκλόπιτα Τήνου) και ειδικότερα στις Κυκλάδες σε πιάτα με ψάρια (π.χ. σαβόρο).

Ο μούστος λοιπόν είναι το υγρό αποτέλεσμα της συμπίεσης των ρωγών των σταφυλιών. Το χρώμα του οφείλεται στο εξωτερικό μέρος των σταφυλιών οπότε μπορεί να είναι από λευκός έως κόκκινος. Το χρησιμοποιούμε είτε ατόφιο σε παραδοσιακές συνταγές όπως είναι το πετιμέζι ή η μουσταλευριά είτε μετά από τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης για την παραγωγή οίνου, τσίπουρου, ούζου κλπ.

Για να παραχθεί ο μούστος, πρέπει να ολοκληρωθεί η περισυλλογή των σταφυλιών. Έπειτα, ακολουθεί το πάτημα των σταφυλιών είτε παραδοσιακά με τα πόδια συνήθων των νεαρών μελών της οικογένειας, είτε με σύγχρονες τεχνικές στα πατητήρια.

Ο μούστος έχει πολλά οφέλη, αφού αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πλήθος υδατανθράκων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Βοηθά στην υγεία των οστών, συμβάλλει στην προστασία της καλής όρασης, διατηρεί τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συντελεί στην παραγωγή αντισωμάτων.

Τέλος, όσον αφορά τη διατήρηση του μούστου, μπορούμε να τον κρατήσουμε στην κατάψυξη μας μέχρι το Σεπτέμβρη της επόμενης χρονιάς για να τον χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς.

Σας προτείνω να δοκιμάσετε και τις παρακάτω συνταγές και περιμένω τις εντυπώσεις σας! =)

Πετιμεζόπιτα

Μουστοκούλουρα

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.giorgostsoulis.com

The post Μούστος: Ιστορία και συνταγές για το μούστο appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα