Ναυτία (ασθένεια κίνησης): Τι να κάνετε αν ζαλίζεστε στο αυτοκίνητο, στο πλοίο ή στο τρένο

Η ασθένεια κίνησης εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κατανοήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα μάτια, τα αυτιά και το σώμα.

Η κίνηση σε αυτοκίνητο, πλοίο, τρένο κλπ μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζαλάδα και στομαχικές διαταραχές. Μερικοί άνθρωποι κάνουν εμετό. Η ναυτία όταν μετακινείστε με αυτοκίνητα, πλοία και άλλα μέσα λέγεται και ασθένεια κίνησης.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους παθαίνει ασθένεια κίνησης σε κάποια φάση της ζωής του. Οι γυναίκες και τα παιδιά ηλικίας δύο έως 12 ετών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ναυτία: Ποια
είναι τα συμπτώματα της ασθένειας κίνησης

Η ασθένεια κίνησης μπορεί να σας εκδηλωθεί σχετικά απότομα. Μπορεί να αισθάνεστε καλά την μια στιγμή και μετά ξαφνικά να αντιμετωπίσετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα:

Κρύος ιδρώταςΖαλάδαΚούρασηΠονοκέφαλοςΕυερεθιστότηταΑδυναμία συγκέντρωσηςΑυξημένη παραγωγή σάλιου, ναυτία και έμετοςΧλωμό δέρμαΓρήγορη αναπνοήΝαυτία: Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια κίνησης

Έχετε κάποιες επιλογές για την πρόληψη της ασθένειας κίνησης ή την θεραπεία των συμπτωμάτων. Οι θεραπείες για την ασθένεια κίνησης περιλαμβάνουν:

Αντιισταμινικά: Συνήθως χρησιμοποιούνται για την θεραπεία αλλεργιών, αλλά τα αντιισταμινικά μπορούν επίσης να αποτρέψουν την αδιαθεσία στην κίνηση και να διευκολύνουν τα συμπτώματα. Όμως μόνο τα αντιισταμινικά που προκαλούν υπνηλία είναι αποτελεσματικά.Επιθέματα, χάπια: Δερματικά επιθέματα σκοπολαμίνης, ή χάπια που αποτρέπουν την ναυτία και τον εμετό. Κολλάτε το επίθεμα πίσω από το αυτί σας τουλάχιστον τέσσερις ώρες προτού ταξιδέψετε. Μετά από τρεις ημέρες, αφαιρείτε το έμπλαστρο και εφαρμόζετε ένα νέο. Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία και εγκρίνεται μόνο για ενήλικες.Ναυτία: Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την αδιαθεσία στο ταξίδι

Οι παρακάτω ενέργειες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές σας να αρρωστήσετε ή μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα:

Βότανα: Εισπνεύστε καταπραϋντικά αρώματα μέντας, τζίντζερ ή λεβάντας. Πιπιλίστε καραμέλες με μέντα ή τζίντζερ.Τροφές και ποτά: Πίνετε άφθονο νερό. Πριν ταξιδέψετε, επιλέξτε τροφές με άμυλο ή/και με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα και τα λιπαρά, τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα που μπορούν να διαταράξουν το στομάχι σας. Μην πίνετε αλκοόλ και μην καπνίζετε.Καθαρός αέρας: Ανοίξτε το παράθυρο και αφήστε τον αέρα να σας χτυπήσει στο πρόσωπο.Εστιάστε το βλέμμα κάπου μακριά: Αφήστε στην άκρη τις οθόνες (κινητό τηλέφωνο, tablet) και τα βιβλία. Αντ’ αυτού, εστιάστε το βλέμμα σας σε κάποιο αντικείμενο σε απόσταση, ή στον ορίζοντα.Ξαπλώστε προς τα πίσω: Αν είναι δυνατόν, ξαπλώστε με κλίση προς τα πίσω και κλείστε τα μάτια σας.Θα πρέπει πάντα να κοιτάτε μπροστά όταν ταξιδεύετε. Το σημείο που κάθεστε στο όχημα μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά για να ελαχιστοποιήσετε την ναυτία:Πλοίο: Καθίστε στην μέση του πλοίου στο πάνω κατάστρωμαΛεωφορείο: Επιλέξτε ένα κάθισμα στο παράθυροΑυτοκίνητο: Καθίστε στο κάθισμα του συνοδηγούΚρουαζιερόπλοιο: Κράτηση καμπίνας προς τα εμπρός ή προς το εσωτερικό του πλοίου. Εάν μπορείτε, επιλέξτε ένα σε χαμηλότερο επίπεδο, πιο κοντά στο νερό.Αεροπλάνο: Επιλέξτε θέση στο φτερόΤρένο: Επιλέξτε ένα κάθισμα στο παράθυρο και στο μπροστινό βαγόνι

Iatropedia.gr

The post Ναυτία (ασθένεια κίνησης): Τι να κάνετε αν ζαλίζεστε στο αυτοκίνητο, στο πλοίο ή στο τρένο appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα