Νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού από Έλληνες επιστήμονες
«’Οπλο» κατά του κορωνοϊού από Έλληνες επιστήμονες του ΕΚΠΑ μέσω της ανακάλυψης του ρόλου ενός βιοδείκτη, ο οποίος ανιχνεύεται μέσω μιας απλής εξέτασης.
Ένα νέο, βαρύ «όπλο» στη «μάχη» για την ανάσχεση της εξέλιξης της λοίμωξης Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση και τη διασωλήνωση των πασχόντων, είναι σε θέση να παρουσιάσει σήμερα το, για άλλη μια φορά πρωτοπόρο, ελληνικό επιστημονικό «οπλοστάσιο»!
Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης (Ε.Ο.Μ.Σ.),
Με την ανακάλυψη του ρόλου ενός βιοδείκτη, ο οποίος ανιχνεύεται μέσω μιας απλής εξέτασης στο αίμα των ασθενών από την πρώτη ημέρα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν με ακρίβεια, στο πρώτο, ακόμα, «στάδιο» της ήπιας μορφής της νόσου, εκείνοι που πρόκειται να έχουν δυσμενή εξέλιξη και να χρειαστούν διασωλήνωση, πριν καν εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα επιδείνωσης!
Το τεράστιο αυτό επίτευγμα, ωστόσο, δεν σταματά εκεί, καθώς η Ε.Ο.Μ.Σ. είναι σε θέση να προτείνει και την ακριβή θεραπεία που θα οδηγήσει τους ασθενείς στην ίαση!
Η ελπιδοφόρα θεραπευτική αγωγή συνίσταται στην προσθήκη στην αντι-ιική θεραπεία που ήδη χορηγείται στους ασθενείς ενός συγκεκριμένου ανοσοτροποποιητικού βιολογικού παράγοντα, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο παράγοντας αυτός μπορεί να αποτελέσει τη «λύση» του προβλήματος της λοίμωξης Covid-19, καθώς είναι σε θέση, συνδυαστικά με το αντι-ιικό θεραπευτικό πρωτόκολλο, να αναχαιτίσει την πορεία του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος προς την κατάρρευση, την εγκατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας και την διασωλήνωσή του, από την οποία, για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, σήμερα δεν υπάρχει γυρισμός.
Μια απλή υποδόρια ένεση, χορηγούμενη μια φορά την ημέρα για δέκα (10) ημέρες, είναι σε θέση να αποτρέψει την επιδείνωση και τον δυνητικό θάνατο σε μεγάλο ποσοστό ασθενών
Με άλλα λόγια, μια απλή υποδόρια ένεση, παρόμοια με εκείνη με την οποία λαμβάνουν την ινσουλίνη οι διαβητικοί, χορηγούμενη μια φορά την ημέρα για δέκα (10) ημέρες, είναι σε θέση να αποτρέψει την επιδείνωση και τον δυνητικό θάνατο σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, καθώς «μπλοκάρει» την εμφάνιση των βαριών επιπλοκών της νόσου και επιτρέπει την ίασή τους.
Η επιστημονική τεκμηρίωση των πρωτοποριακών ευρημάτων της Ε.Ο.Μ.Σ., τα οποία μπορούν να θέσουν τη χώρα μας στο παγκόσμιο «προσκήνιο» των προσπαθειών εξεύρεσης αποτελεσματικού τρόπου απαλλαγής από τον χειρότερο «εφιάλτη» που βιώνει αυτή τη στιγμή η σύγχρονη ανθρωπότητα, προκύπτει με σαφήνεια από την ανάλυση των δεδομένων από τους πρώτους πενήντα επτά (57) Έλληνες ασθενείς με πνευμονία από τον κορωνοϊό.
Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν στον σχεδιασμό της κλινικής μελέτης SAVE, η οποία θα διεξαχθεί από την Ομάδα. Η μελέτη, για τη διεξαγωγή της οποίας έχουν ενημερωθεί οι κρατικές Αρχές, και η οποία θα υποβληθεί προς αδειοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε εκατό (100) Έλληνες ασθενείς που θα νοσηλευτούν σε δώδεκα (12) Παθολογικές Κλινικές της χώρας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το πρωτόκολλο μπορεί να ολοκληρωθεί, αφού συγκεντρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι απαιτούμενοι πόροι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται, «επισφραγίζοντας» τα μέχρι τώρα σωτήρια ευρήματά του προς όφελος της παγκόσμιας κοινότητας, σε μόλις είκοσι (20) ημέρες.
Αυτά τόνισε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο συγγραφέας και επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Κατά της Σήψης (European SepsisAlliance), Επικεφαλής της Ε.Ο.Μ.Σ. και γενικός Συντονιστής της συνολικής προσπάθειας κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης (www.sepsis.gr) αποτελεί μια συνεργασία πενήντα πέντε (55) Παθολογικών Κλινικών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2007. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, γίνεται καταγραφή των βαρέως πασχόντων ασθενών με σήψη, ενώ διεξάγονται και σχετικές κλινικές δοκιμές.
Τα ερευνητικά πρωτόκολλα έχουν αδειοδοτηθεί από τις Επιστημονικές Επιτροπές των οικείων νοσοκομείων και από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας και Συντονιστές αυτής της προσπάθειας είναι οι Καθηγητές Παθολογίας-Λοιμώξεων κ.κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος και Χαράλαμπος Γώγος, του Πανεπιστημίου Πατρών.
Με την έναρξη της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Γιαμαρέλλος, ξεκίνησε η καταγραφή των ασθενών που νοσηλεύονταν με πνευμονία. Η ανάλυση από τα στοιχεία των πρώτων 57 ασθενών έδειξε ότι ένας δείκτης του αίματος, το suPAR, είναι ιδιαίτερα αυξημένος από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο σε όλους τους ασθενείς που, τελικά, θα εκδηλώσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.
Τα δεδομένα αυτά, τα οποία έχουν υποβληθεί προς επιστημονική δημοσίευση, στοιχειοθετούν ότι η χρήση αυτού του δείκτη μπορεί να καταδείξει πολύ γρήγορα τους ασθενείς που θα έχουν δυσμενή εξέλιξη και στους οποίους η κλασσική θεραπεία ενδέχεται να είναι αναποτελεσματική.
Η μόνη ουσιαστική λύση αντιμετώπισης είναι η μέτρηση του δείκτη σε κάθε ασθενή που εισάγεται για νοσηλεία και εφόσον αυτός βρεθεί αυξημένος, τότε ο ασθενής θα πρέπει να λάβει από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής του, μαζί με τη θεραπεία που δίνεται ως τώρα, επιπλέον ανοσοτροποποιητική αγωγή.
Η επιτυχής έκβαση αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει το πιο ουσιαστικό βήμα στην καταπολέμηση της ασθένειας σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα συμβάλλει σε δύο κατευθύνσεις:
1. Στον περιορισμό ή και την εξάλειψη του ποσοστού των ασθενών που θα χρειαστούν αντιμετώπιση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και κατά συνέπεια, του κινδύνου θανάτου από τη νόσο Covid-19
2. Στην αποκλιμάκωση του φορτίου του έργου που έχει προκληθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και, γενικότερα, στο Σύστημα Υγείας, από τη νόσο
«Ένα από τα εμπόδια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι και ο περιορισμός των αερομεταφορών που έχει επιφέρει η προσπάθεια μείωσης της μετάδοσης της νόσου» ανέφερε ο Καθηγητής. «Αυτό έχει σαν συνέπεια τη σημαντική μείωση των ανταλλαγών δειγμάτων ασθενών μεταξύ των Ερευνητικών Εργαστηρίων, καθιστώντας την έρευνα δύσκολη. Κατά συνέπεια, μόνο Εργαστήρια με σημαντική ερευνητική αυτοδυναμία μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής και η ταχύτητα εκπόνησης των δεδομένων έως τώρα αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη της ερευνητικής αυτοδυναμίας της δικής μας Ομάδας» κατέληξε ο κ. Γιαμαρέλλος.
Ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος έχει εξειδικευτεί στην Ανοσολογία των Λοιμώξεων στο ΠνεπιστήμιοRadboud της Ολλανδίας. Από τον Ιούλιο του 2018 είναι Τακτικός Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και υπηρετεί στη Δ΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ. Για το ερευνητικό του έργο τιμήθηκε το 2009 με το Young Investigator Research Award από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων (European Society for ClinicalMicrobiology and InfectiousDiseases). Έχει 364 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει λάβει 37 βραβεία για τις εργασίες του σε Συνέδρια της ημεδαπής και 11 βραβεία σε Συνέδρια της αλλοδαπής.
athensvoice.gr
The post Νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού από Έλληνες επιστήμονες appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη στρατιωτικός με COVID-19 από την Ξάνθη
- Το απίστευτο λάθος της Αμανπούρ για την Ελλάδα και η άμεση απάντηση του Μητσοτάκη (vid)
- Η έγκυος Βίκυ Καγιά «έριξε» το Instagram
- Κορονοϊός: Δεν φαντάζεστε ποιο προϊόν ξεπούλησε στην Ελλάδα τις ημέρες της καραντίνας
- Bloomberg - Κορωνοϊός: Με την κρίση της πανδημίας ο κόσμος θα πάρει μια «γεύση» από όσα τράβηξε η Ελλάδα
- Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: Ανενόχλητα διασχίζουν τους άδειους δρόμους τα βατράχια
- Κορωνοϊός - Δανάη Μπάρκα: Ημερολόγιο καραντίνας 8η Ημέρα πυρετού
- Τι συμβαίνει με τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και παιδικών σταθμών
- Δανάη Μπάρκα: "Ογδόη ημέρα πυρετού. Αν υποθέσουμε ότι όντως έχω τον kορωνοϊό, τον κόλλησα από..."
- Βασίλης Σπανούλης : Η καραντίνα και το ενδεχόμενο για ένα ακόμα παιδί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού από Έλληνες επιστήμονες
- Κορονοϊός: Τι να πίνετε κατά τη διάρκεια της καραντίνας-ΦΩΤΟ
- «Κέρδισα τα ύπουλα τέρατα»: Ασθενής που διαγνώσθηκε με γρίπη Β, πνευμονία και κορωνοϊό βγήκε νικητής-ΦΩΤΟ
- 10 φυτά που δεν χρειάζονται καθόλου φροντίδα και αντέχουν για καιρό χωρίς πολύ πότισμα-ΦΩΤΟ
- Ακάλυπτοι οι Άνθρωποι με αναπηρία και με ευθύνη της ηγεσίας του αναπηρικού κινήματος
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού από Έλληνες επιστήμονες
- Κορονοϊός: Τι να πίνετε κατά τη διάρκεια της καραντίνας-ΦΩΤΟ
- «Κέρδισα τα ύπουλα τέρατα»: Ασθενής που διαγνώσθηκε με γρίπη Β, πνευμονία και κορωνοϊό βγήκε νικητής-ΦΩΤΟ
- 10 φυτά που δεν χρειάζονται καθόλου φροντίδα και αντέχουν για καιρό χωρίς πολύ πότισμα-ΦΩΤΟ
- Ακάλυπτοι οι Άνθρωποι με αναπηρία και με ευθύνη της ηγεσίας του αναπηρικού κινήματος
- Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε παιδιά με αυτισμό!
- Μην πλησιάζετε ανθρώπους με πρόβλημα όρασης σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων για λόγους ασφαλείας
- «Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας δάσκαλος που πίστεψε πρώτα σε αυτό!»
- Έκτακτο επίδομα: Οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ- Δείτε οδηγίες
- Ανακοινώθηκε η λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά για το 2020
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Συνωστισμός στα φαρμακεία λόγω γραφειοκρατίας για την παραλαβή φαρμάκων
- Κορωνοϊός - Καναβάρο σε Κασίγιας: Εσύ θα γίνεις πρόεδρος της Ομοσπονδίας κι εγώ προπονητής της Ρεάλ
- Τσίπρας: Απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, δεν είναι ώρα για παιχνίδια εντυπώσεων
- Κορωνοϊός: Πάνω από 3.500 τα κρούσματα στη Ρωσία
- Άγγιξαν τις 80.400 οι αιτήσεις των εργαζομένων για το επίδομα των 800 ευρώ
- Δημόπουλος στο in.gr: Τουλάχιστον σε ένα χρόνο θα έχουμε εμβόλιο για τον κοροναϊό
- Ναυάγησε το deal Σαββίδη-Στέγγου για το Πόρτο Καρράς
- Αλέξης Τσίπρας: Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών
- Συγχαρητήρια στους γιατρούς, έπαινοι στους ιδιώτες
- Στις 80.400 οι αιτήσεις εργαζομένων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού