Νόσος του Graves: Τι γνωρίζεις γι’ αυτή τη συνηθισμένη μορφή υπερθυρεοειδισμού;

Διάβασε τις βασικές πληροφορίες για τη νόσο του Graves και ενημερώσου γι’ αυτή την πολύ συχνή μορφή υπερθυρεοειδισμού.

Συνεργάστηκε ο Κυριάκος Βαμβακίδης, χειρουργός ενδοκρινών αδένων, διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” (www.drvamvakidis.gr).

Η νόσος του Graves είναι η πιο συχνή διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Περίπου το 70% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού, υπερβολικής δηλαδή λειτουργίας του αδένα, οφείλεται

στην Graves.

Τι είναι η νόσος του Graves

Στην πραγματικότητα, είναι μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς που σχετίζεται με τη μεγάλη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Είναι, όπως αναφέρθηκε, η πιο συχνή ίσως διαταραχή του θυρεοειδούς και προτιμά τις γυναίκες.

Τα συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια είναι δύσκολη η αξιολόγηση των συμπτωμάτων, καθώς μπορεί να οφείλονται σε διάφορες άλλες καταστάσεις. Τι μπορεί να περιλαμβάνουν: ‣ Ταχυκαρδία. ‣ Υψηλή αρτηριακή πίεση. ‣ Ευερεθιστότητα. ‣ Μυϊκή αδυναμία και κούραση. ‣ Τρέμουλο στα χέρια. ‣ Διαταραχές του ύπνου. ‣ Αυξημένη δίψα και πείνα, με ταυτόχρονη απώλεια βάρους. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι το εξόφθαλμο, δηλαδή προβολή σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό του βολβού του ματιού. Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή στα μάτια σου, συζήτησέ το με το γιατρό σου.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Εάν ο γιατρός σου υποψιάζεται διαταραχή του θυρεοειδούς, θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα. Στις αιματολογικές εξετάσεις η νόσος “αποκαλύπτεται” με πολύ χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH, που οφείλονται στην ύπαρξη αντισωμάτων. Στον υπέρηχο, ο θυρεοειδής είναι διογκωμένος (βρογχοκήλη) με αλλοιώσεις που οφείλονται στα αντισώματα.

Ποια είναι η θεραπεία

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός θα σου προτείνει θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, τα οποία μειώνουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και την επαναφέρουν σταδιακά στο φυσιολογικό. Ωστόσο, η θεραπεία αυτή δε διορθώνει την οφθαλμοπάθεια, η οποία χρειάζεται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και χρόνο για να επανέλθει.

Συνήθως γι’ αυτόν το σκοπό ο γιατρός χορηγεί κορτιζόνη ή προτείνει θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά και ακτινοβολία. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μπορεί να σου προτείνει να κάνεις διατροφικές αλλαγές (π.χ. να απομακρύνεις το ιώδιο), να αποφεύγεις την κόπωση και να περιορίσεις το άγχος.

Κυριάκος Βαμβακίδης: Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

The post Νόσος του Graves: Τι γνωρίζεις γι’ αυτή τη συνηθισμένη μορφή υπερθυρεοειδισμού; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα