Ο απίστευτος λόγος που μας πιάνει υπνηλία μετά το φαγητό
Νέα έρευνα επισημαίνει την ύπαρξη μιας σύνδεσης μεταξύ της μεταγευματικής υπνηλίας και του σχηματισμού μακροπρόθεσμης μνήμης
Σε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της μεταγευματικής υπνηλίας και τον σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων κατέληξαν οι επιστήμονες, μετά τη μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός θαλάσσιου σκώληκα που δημοσίευσαν στο Scientific Reports.
«Η αίσθηση της υπνηλίας μετά από ένα πλούσιο γεύμα είναι οικεία για όλους όσοι έχουν απολαύσει ένα εορταστικό τραπέζι. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα ζώα τείνουν να επιβραδύνουν τη δραστηριότητά τους και να ξεκουράζονται
Η ομάδα μελέτησε τον θαλάσσιο σκώληκα Aplysia californica, ένα οργανισμό κατάλληλο για τέτοιου είδους έρευνα λόγω των μεγαλύτερων κατά 10 έως και 50 φορές νευρώνων του σε σχέση με άλλους οργανισμούς, όπως τα σπονδυλωτά, καθώς επίσης και επειδή διαθέτει ένα σχετικά μικρό δίκτυο νευρών. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την εξέταση τέτοιων συνδέσμων μεταξύ της νευρολογικής και άλλης δραστηριότητας.
Στους ανθρώπους, η πρόσληψη τροφής προωθεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης, ορμόνη που ενισχύει τα κύτταρα του σώματος για να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά από τη ροή του αίματος και να τα μετατρέψουν σε λίπος για μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Ωστόσο, η ινσουλίνη θεωρείται πως έχει μικρή επίδραση στον εγκέφαλο. Αντιθέτως, ο ινσουλινομιμητικός αυξητικός παράγοντας ΙΙ έχει αποδειχθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο σχηματισμός μακροπρόθεσμης μνήμης. Η απελευθέρωσή του, όμως, δεν εξαρτάται από την πρόσληψη θερμίδων.
Τα ινσουλινομιμητικά μόρια στους ανθρώπους διαχωρίζονται σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές λειτουργικές μονάδες μέτρησης. Μια μεταβολική μονάδα μέτρησης, που εκπροσωπείται από την ινσουλίνη και ελέγχει την κατανάλωση τροφής και την ενεργειακή ισορροπία, και μια νευροτροπική μονάδα μέτρησης, επικεντρωμένη στον ινσουλινομιμητικό αυξητικό παράγοντα ΙΙ που ελέγχει τον σχηματισμό της μνήμης».
Μελετώντας, λοιπόν, το Aplysia californica, οι επιστήμονες βρήκαν ότι στο είδος αυτό οι δύο διαφορετικές μονάδες μέτρησης των ινσουλινομιμητικών μορίων είναι, αντίθετα με τους ανθρώπους, ενοποιημένες κάτω από ένα και μόνο σύστημα που πραγματοποιεί τόσο τις μεταβολικές όσο και τις νευροτροπικές λειτουργίες. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι ένα μόνο ινσουλινομιμητικό μόριο που παράγεται στο νευρικό σύστημα του Aplysia californica, ενδυναμώνει άμεσα και ταυτόχρονα τις επαφές μεταξύ των νευρώνων και πρόκειται για ένα μηχανισμό που θεωρείται ότι υπόκειται στη μακροπρόθεσμη μνήμη και ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τους ιστούς του μαλάκιου.
Η έρευνα περιελάμβανε, επίσης, έλεγχο της συμπεριφορικής απόκρισης του σκώληκα στην πρόσληψη τροφής και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη συνηθισμένη διατροφή του με φύκια. Όταν, λοιπόν, επιτράπηκε στον σκώληκα να φάει τη συνήθη τροφή του, η κινητική του δραστηριότητα μειώθηκε, με τους επιστήμονες να αποτρέπουν τελικά την επίδραση αυτή εμποδίζοντας τη λειτουργία των ινσουλινομιμητικών υποδοχέων.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το Aplysia και οι άνθρωποι μοιράζονται γενετικά στοιχεία της ορμόνης που διαμορφώνει το σύστημα ινσουλίνης, το οποίο εξελίχθηκε και στα δύο είδη για να ελέγχει τη διατροφή, τη μνήμη και τη συμπεριφορά. Ωστόσο, στο Aplysia, οι λειτουργίες αυτές παρέμειναν ενοποιημένες, ενώ στην ανθρώπινη γενεαλογία έγιναν μερικώς ανεξάρτητες.
«Μένει να προσδιοριστεί αν το αν η ανθρώπινη μεταγευματική υπνηλία συνιστά πλέον απομεινάρι του εξελικτικού μας παρελθόντος ή είναι μέχρι και σήμερα σημαντικό κομμάτι του σχηματισμού της μνήμης», τονίζει καταληκτικά ο επιστήμονας.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
The post Ο απίστευτος λόγος που μας πιάνει υπνηλία μετά το φαγητό appeared first on newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φρίκη σε παραλία: Ούρλιαζαν με αυτό που ξέβρασε η θάλασσα
- Λεωφορεία: Αυτά είναι τα δρομολόγια που καταργούνται
- Επικουρικές συντάξεις: Αυτές είναι όλες οι αλλαγές που έρχονται
- Πότε έρχεται στην Ελλάδα το φτηνό iPhone, η τιμή και η Black Friday 2019
- Γιάννης Νικολάου: Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου στο Αμβούργο απαντά για GNTM και Καζαριάν…
- Πίστευε ότι το μωρό της πέθανε στη γέννα – Τριάντα χρόνια μετά έπαθε το σοκ της ζωής της
- Αργολίδα: Έπιασαν τον Ρομά ληστή που σακάτεψε στο ξύλο ηλικιωμένη
- ΠΟΕΔΗΝ: Άγριος ξυλοδαρμός σε νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου
- Η έκπληξη του παππού και της γιαγιάς κατέληξε σε χαστούκια και μηνύσεις
- Κούρδοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στη Ρας αλ Άιν. Συριακός στρατός στη Μάνμπιτζ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Ο απίστευτος λόγος που μας πιάνει υπνηλία μετά το φαγητό
- Πράσινο τσάι: Τα οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες
- Οι 3 σημαντικότεροι παράγοντες που προκαλούν ακμή
- 3 πανεύκολες και γευστικές φθινοπωρινές σούπες
- Βασίλης Κικίλιας: «Σεβόμαστε την αγωνία της οικογένειας του Παναγιώτη Ραφαήλ, αλλά δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η θεραπεία στην Αμερική»
- Έρχεται νέο κύμα ενστάσεων από συνταξιούχους – Πώς να κάνετε προσφυγή μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ
- ΟΑΕΔ: 3 προγράμματα για να μειωθεί η ανεργία – Ποιους αφορούν
- Το ελληνικό υπερτρόφιμο που αδυνατίζει και νικά τον διαβήτη
- Στον αέρα το έκτακτο μέρισμα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση το υπερπλεόνασμα
- Εξαφάνιση ανηλίκου: Γιατί το σκάνε τα παιδιά από το σπίτι.. Μια υπόθεση που αφορά όλους μας…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δεν θα προχωρήσουν σε εκλογή εκπροσώπων τα ΔΣ για ΠΕΔ και ΚΕΔΕ
- Εκδήλωση αλληλεγγύης του ΚΙΝΑΛ στην Ιρανή πρόσφυγα Σαραρέ Κχαντεμί
- Όλο και πιο κοντά η διανομή κοινωνικού μερίσματος-Η Κομισιόν εγκρίνει τα μέτρα ελάφρυνσης
- Νότης Μηταράκης: «Το καλοκαίρι του 2020 οι συντάξεις θα εκδίδονται αυθημερόν και με ηλεκτρονικό τρόπο»
- Ερντογάν : Οι μαχητές του ISIS δεν θα φύγουν από τη Συρία – θα τους εμποδίσουμε
- Η Lamborghini Huracán ξεπέρασε την Gallardo σε πωλήσεις
- Λονδίνο: Διαδήλωση ακτιβιστών παρά την απαγόρευση – video
- Μπουρτζιού για ΚΕΕ: Ντροπή τα όσα αναφέρθηκαν για Ακιντζί
- Ερντογάν:Η επίθεση θα συνεχισθεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι
- Μαρία Αντουανέτα: Η βασίλισσα που οι Γάλλοι αγαπούσαν να μισούν, είναι το icon του 21ου αιώνα