Ο κορονοϊός «εισβάλλει» και από τα μάτια: Τι πρέπει να προσέχουμε στην μεταδοτικότητα του ιού
«Μακριά τα χέρια από τα μάτια» είναι μία από τις πάγιες συστάσεις των ειδικών για να προστατευθούμε από τον κορονοϊό COVID-19, που μπήκε απότομα στη ζωή μας και έχει φέρει τα πάνω-κάτω.
Τι σχέση, όμως, μπορεί να έχει ένας ιός του αναπνευστικού (όπως ο νέος κορονοϊός) με ένα από τα βασικότερα αισθητήρια όργανα του σώματός μας;
«Όπως η μύτη και το στόμα, έτσι και τα μάτια επιστρώνονται από μία βλεννογόνο μεμβράνη, μέσω της οποίας ο κορονοϊός μπορεί να βρει πρόσβαση στο εσωτερικό του σώματος», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος
«Αυτό μπορεί να γίνει όταν τα αγγίξουμε με μολυσμένα χέρια ή όταν υπάρχει αερογενής διασπορά του ιού», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Η μετάδοση με τα μολυσμένα χέρια είναι πιο συνηθισμένη, αλλά έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις μόλυνσης από την έκθεση στα σταγονίδια της ανάσας ή του βήχα/φταρνίσματος ενός μολυσμένου ατόμου».
Επομένως, εκτός από τη χρήση μάσκας που προστατεύει από τον αέρα, ο οποίος εισέρχεται από τη μύτη και το στόμα, πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και των ματιών. Η χρήση προστατευτικών γυαλιών, τα οποία καλύπτουν «σφαιρικά» τα μάτια, πρέπει να συνοδεύει τη χρήση προστασίας του αναπνευστικού, ειδικά στα άτομα τα οποία συναναστρέφονται με πιθανούς ασθενείς.
Όπως διευκρινίζει ο ειδικός, η μετάδοση μέσω της ανάσας συνήθως απαιτεί στενή επαφή με τον πάσχοντα. Όντως, κατά την έναρξη της πανδημίας είχαν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης του κορονοϊού σε γιατρούς που εξέτασαν ασθενείς χωρίς προστατευτικά ματιών. Επιπλέον, το 1-3% των ασθενών που μολύνονται από κορονοϊό εκδηλώνουν επιπεφυκίτιδα η οποία είναι μεταδοτική. Γι αυτό πλέον βλέπουμε τους γιατρούς που φροντίζουν ασθενείς στα νοσοκομεία να φορούν, εκτός από τη χειρουργική μάσκα, και ειδικά προστατευτικά γυαλιά.
Όσον αφορά τη συμβουλή να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, μόνο τυχαία δεν είναι. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του κατά μέσο όρο 11 φορές την ώρα! Ακόμα, δε, κι αν κάποιος έχει σαπουνίσει καλά ή έχει απολυμάνει τα χέρια του, αυτά μολύνονται και πάλι, αμέσως μόλις αγγίξουμε οποιοδήποτε μολυσμένο αντικείμενο (π.χ. ένα πόμολο ή το κουμπί ενός ανελκυστήρα). Επομένως, υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για να βρεθεί ο κορονοϊός στον βλεννογόνο του ματιού.
Βγάλτε τους φακούς επαφήςΑν φοράτε φακούς επαφής, καλό είναι να τους αφήσετε για λίγο καιρό στην προστατευτική θήκη τους και να φοράτε τα γυαλιά σας. Οι χρήστες των φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους συχνότερα απ΄ όσο ο γενικός πληθυσμός και αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα την εποχή της πανδημίας. Η χρήση των γυαλιών θα εξασφαλίσει ότι δεν θα σας ενοχλούν οι φακοί, ενώ αν θελήσετε να τρίψετε το μάτι σας είναι πιθανό να κτυπήσει το χέρι σας στα γυαλιά και να σταματήσετε. Αν οπωσδήποτε θέλετε να φοράτε τους φακούς επαφής, πρέπει να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής πιο σχολαστικά παρά ποτέ, για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης με τον κορονοϊό.
Σημαντικό είναι επίσης να προστατεύσετε τα μάτια σας αν φροντίζετε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού με βήχα και άλλα συμπτώματα. Τα κοινά διορθωτικά γυαλιά οράσεως (π.χ. γυαλιά μυωπίας, αστιγματισμού κ.λπ.) παρέχουν κάποια προστασία από την αερογενή μετάδοση του ιού, αλλά η προστασία αυτή δεν είναι απόλυτη, γιατί ο κορονοϊός μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια των ματιών από τα πλάγια ή από το κάτω μέρος των γυαλιών. Αν φροντίζετε έναν ασθενή, προτιμότερο είναι να φοράτε γυαλιά ασφαλείας ακόμη και αν χρειάζεται να τοποθετηθούν πάνω από τα κανονικά γυαλιά οράσεως. Αν δεν έχετε, τα γυαλιά της κολύμβησης ή ακόμα και η μάσκα θαλάσσης μπορεί να είναι μια αρκετά αποτελεσματική εναλλακτική λύση, εφόσον ταιριάζουν καλά στο πρόσωπό σας (δεν πρέπει να αφήνουν κενά με το δέρμα).
Σε κάθε περίπτωση, μην τρίβετε τα μάτια με γυμνά χέρια.«Αν νιώθετε την ανάγκη να τρίψετε το μάτι σας, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό χαρτομάντιλο και όχι τα δάκτυλά σας», συνιστά ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Προστατεύστε επίσης τα μάτια σας από την ξηρότητα, διότι η ξηροφθαλμία οδηγεί σε περισσότερο τρίψιμο. Για να την καταπολεμήσετε, προμηθευτείτε ενυδατικές σταγόνες για τα μάτια (τεχνητά δάκρυα). Η συμβουλή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους εργάζονται πολλές ώρες καθημερινά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και για όσους έχουν ιστορικό ξηροφθαλμίας για οποιαδήποτε αιτία».
Αν πρέπει οπωσδήποτε να τρίψετε το μάτι σας με γυμνό χέρι, σαπουνίστε πρώτα καλά τα χέρια σας («καλά» σημαίνει ότι το σαπούνισμα θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων θα καθαρίσετε σχολαστικά και τις άκρες των δακτύλων και τα νύχια σας). Όταν τελειώσετε το τρίψιμο του ματιού σας, σαπουνίστε πάλι τα χέρια σας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr
The post Ο κορονοϊός «εισβάλλει» και από τα μάτια: Τι πρέπει να προσέχουμε στην μεταδοτικότητα του ιού appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Τρόμος - Συνελήφθη επιστήμονας με φιαλίδια των ιών SARS και MERS
- «Δεν πιστεύω σε αυτά – Τέρμα, δεν υπάρχει κορονοϊός, δεν υπάρχει τίποτα»
- Θυμόμαστε τον Βασίλη Λυριτζή
- Λοιμοξιωλόγος χτυπάει καμπανάκι για τις υφασμάτινες μάσκες
- Πώς απαντά το Τwitter στην Λιάνα Κανέλλη για τον μισθό της
- Σε ποια ηλικία απιστούν κυρίως οι άντρες και σε ποια οι γυναίκες;
- Κορωνοϊός: Πικρό ποτήρι και για τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών
- Κορονοϊός: Συστήνεται Εθνικό Μητρώο Ασθενών με CΟVID-19! Οι ποινές για γιατρούς και νοσοκομεία
- Νεκρός διάσημος ηθοποιός του Star Wars από κορονοϊό
- Χίος Μπροστά: Eρώτηση σε Δήμαρχο για χώρο κράτησης νεοεισερχόμενων προσφύγων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Μπορεί ο νέος κορονοϊός να μεταδοθεί από τσίμπημα κουνουπιού;
- Μπέττυ Κούτσιου: Διαιρούμαστε για να αγαπηθούμε και πάλι πιο δυνατά
- Ο κορονοϊός «εισβάλλει» και από τα μάτια: Τι πρέπει να προσέχουμε στην μεταδοτικότητα του ιού
- Περνάμε τις μέρες της καραντίνας όμορφα κι εποικοδομητικά απ’ την ασφάλεια του σπιτιού μας
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Ο κορονοϊός «εισβάλλει» και από τα μάτια: Τι πρέπει να προσέχουμε στην μεταδοτικότητα του ιού
- Μπορεί ο νέος κορονοϊός να μεταδοθεί από τσίμπημα κουνουπιού;
- Μπέττυ Κούτσιου: Διαιρούμαστε για να αγαπηθούμε και πάλι πιο δυνατά
- Περνάμε τις μέρες της καραντίνας όμορφα κι εποικοδομητικά απ’ την ασφάλεια του σπιτιού μας
- Πόνος στην πλάτη: 7 αιτίες που δεν πάει το μυαλό σας
- 9 λόγοι υγείας για τους οποίους αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι
- Αυτά είναι τα βότανα που καταπολεμούν άγχος και στρες
- 8 Καθημερινά αντικείμενα έχουν περισσότερα μικρόβια από την Τουαλέτα σας
- Καρκίνος στομάχου: 6 προειδοποιητικά σημάδια εκτός από τον πόνο
- Τσιόδρας: Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα – Τι είπε για την άνοδο της θερμοκρασίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάνω από 10.000 αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ – Βήμα-βήμα η διαδικασία
- Κορονοϊός νοσοκομεία: Ληγμένες μάσκες στον «Ευαγγελισμό» [pics]
- Μα παχαίνει το κρασί; Η απάντηση θα σας εκπλήξει
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυξάνονται οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις - 2.561 την Τρίτη
- Κορωνοϊός - Βόλος: Αρνητικά στον ιό δυό βρέφη 27 ημερών και 2,5 μηνών
- Αλεξανδρούπολη: Κυκλοφορούσαν χωρίς άδεια και έκαναν εννέα διαρρήξεις
- Λίτσα Πατέρα Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 1 Απριλίου 2020
- Κορωνοϊός: Ο οίκος Armani δημιουργεί στολές προστασίας για το ιατρικό προσωπικό (Photos)
- Ίδρυμα Ευγενίδου: Δωρεάν online εργαστήρια για μαθητές
- Πρόταση Κυμπουρόπουλου να ονομαστεί το 2020 ως έτος Ψυχικής Υγείας