Ο Κορονοϊός θα συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας – Τι συνεπάγεται αυτό για την υφήλιο
«Μπορούμε να ελπίζουμε σε εξάλειψη της πανδημίας;» : Το επιστημονικό περιοδικό Nature έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα σε 100 ειδικούς που μελετούν τον κοροναϊό.
Έπειτα από ένα χρόνο μέσα σε συνθήκες πανδημίας, ο πλανήτης έχει συνηθίσει να ζει με περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: πόσο μπορούμε να ελπίζουμε στην εξάλειψη της πανδημίας;
Η απάντηση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε:
H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Μπορούμε να ελπίζουμε σε εξάλειψη της πανδημίας;Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει εξάλειψη της πανδημίας. Το επιστημονικό περιοδικό Nature έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα ( μπορούμε να ελπίζουμε σε εξάλειψη της πανδημίας;) σε 100 ειδικούς που μελετούν τον κοροναϊό.
Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο κοροναϊός θα καταλήξει να γίνει «ενδημικός» – γεγονός που μεταφράζεται ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί τα επόμενα χρόνια σε διαφορετικές περιοχές της υφηλίου.
Η αδυναμία εξάλειψης του κοροναϊού δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων, των νοσούντων, ή τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχιστούν να υφίστανται στην κλίμακα που παρατηρείται σήμερα. Η μελλοντική πορεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ανοσίας που αναπτύσσεται μέσω μόλυνσης, ή εμβολιασμού και επίσης πώς θα εξελιχθεί ο ιός.
Τι συνεπάγεταιΠάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήταν δυνατόν να εξαλειφθεί ο SARS-CoV-2 από ορισμένες περιοχές, ενώ θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε άλλες. Στις περιοχές που θα επιτευχθεί ανοσία αγέλης, θα υπάρχει κίνδυνος επιδημικών εκρήξεων, αλλά θα περιορίζονται γρήγορα λόγω του υψηλού βαθμού συλλογικής ανοσίας.
Ένα πιθανό σενάριο που προβλέπουν οι επιστήμονες για τον SARS-CoV-2 είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται, αλλά εφόσον έχει αναπτυχθεί κάποια ανοσία μέσω φυσικής μόλυνσης ή εμβολιασμού, δεν θα υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσου. Ο ιός θα θυμίζει ότι συμβαίνει τώρα με τα παιδιά που συνήθως προκαλεί ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη.
Μένει να διαπιστωθεί το πως θα εξελιχθεί η ανοσία που αναπτύσσουμε έναντι του SARS-CoV-2 και αν θα είναι παρόμοια όπως με τους ενδημικούς κοροναϊούς (OC43, 229E, NL63 και HKU1).
Αν δηλαδή παρότι δεν θα μας προφυλάσσει από επαναμόλυνση, αν θα μας προφυλάσσει από σοβαρή νόσο.
Αν οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύξουν μακροχρόνια ανοσία στον ιό, είτε μέσω φυσικής μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού, τότε δεν είναι πολύ πιθανό ο ιός να καταλήξει ενδημικός. Παρόλα αυτά η ανοσία φαίνεται να εξασθενεί μετά από ένα ή δύο χρόνια και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί και να διαφύγει της ανοσίας. Περισσότεροι από τους μισούς επιστήμονες θεωρούν ότι η εξασθένιση της ανοσίας θα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που θα καταστήσουν τον ιό ενδημικό.
Ο ρόλος των εμβολίωνΣε χώρες που έχουν αρχίσει εκτεταμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι του COVID-19 αναμένεται να παρατηρηθεί σημαντική μείωση της νόσου, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά των εμβολίων αναφορικά με τις μεταδόσεις. Δεδομένα από κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια μπορεί να αποτρέψουν τη συμπτωματική λοίμωξη αλλά, επίσης, θα μπορούσαν να περιορίσουν και τη μετάδοση του ιού.
Αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση – και εάν παραμείνουν αποτελεσματικά έναντι νεότερων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού – είναι δυνατόν να μπορεί εξαλειφθεί ο ιός σε περιοχές που θα επιτευχθεί η ανοσία αγέλης. Ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό κατά 90% θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 55% του πληθυσμού για να επιτευχθεί η προσωρινά η ανοσία αγέλης, εφόσον κάποια από τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ. Ένα εμβόλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στο 67% των ανθρώπων για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης εφόσον αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα.
Παρόμοια με την πανδημία γρίπης;Η πανδημία της γρίπης του 1918 που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα, αποτελεί κριτήριο σύγκρισης για τις υπόλοιπες πανδημίες. Η πανδημία είχε προκληθεί από ιό γρίπης τύπου Α, ο οποίος προήλθε από πτηνά. Οι πανδημίες της γρίπης προκαλούνται όταν ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία στα νέα στελέχη του ιού. Τη στιγμή που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αναπτύξει ανοσία, ένας πανδημικός ιός θα γίνει εποχικός.
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο κοροναϊός θα εξελιχθεί όπως η γρίπη. Η γρίπη μεταλλάσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον SARS-CoV-2, επιτρέποντάς να διαφεύγει από το ανοσιακό σύστημα. Αυτό είναι και ο λόγος που τα εμβόλια γρίπης πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε χρόνο. Παρόμοια και ο κοροναϊός μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που αναπτύσσεται από τη φυσική μόλυνση, και πιθανόν και τα εμβόλια.
Το 70% των ερωτηθέντων ερευνητών θεωρούν ότι η δυνατότητα διαφυγής της ανοσιακής απάντησης θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα καθορίσει αν θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ο ιός.
Το μέλλον του SARS-CoV-2 θα εξαρτηθεί, επίσης, από το αν μπορεί να δημιουργήσει δεξαμενές σε άγρια ζώα.
Συμπερασματικά, η πορεία που θα ακολουθήσει ο SARS-CoV-2 στο μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Στο προσεχές μέλλον η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων μέχρι την επίτευξη της ανοσίας αγέλης, μπορεί να περιορίσουν τις μεταδόσεις ή τη σοβαρότητα της νόσου. Αν όμως τα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης περιοριστούν και αφήσουμε τον ιό ανεξέλεγκτο, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας.
tanea.gr
The post Ο Κορονοϊός θα συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας – Τι συνεπάγεται αυτό για την υφήλιο appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λιγνάδης : Στο σπίτι τίνος πρώην υπουργού βρίσκεται ο γνωστός σκηνοθέτης;
- Ο Γιάννης Στάνκογλου αναρωτιέται δημόσια: Λέτε να τα είχε όλα αυτά;
- Σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για κρούσμα σε μαθητή
- Ράδιο Αρβύλα: "Άντε να εξηγήσουμε τώρα γιατί πρέπει να παραιτηθεί η Μενδώνη"
- Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 60χρονου Βούλγαρου που έγινε τον Αύγουστο στο Άργος
- Μαντώ : Δεν θα τραγουδάμε τζάμπα – Δεν πήγα στον Παπαδόπουλο για να αφυπνίσω συναδέλφους
- Capitani: Ένα μικρό χωριό συνταράσσεται από τη δολοφονία μιας 15χρονης στο δάσος
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 20 Φεβρουαρίου
- Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown και ποιες στο «κόκκινο»
- Καλλιέργησε, λοιπόν, τη μνήμη σου(Ουμπέρτο Έκο,''Γράμμα προς τον εγγονό του'')
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Κέρκυρα: Συγκινητικές στιγμές – Εξιτήριο πήρε η 40χρονη νοσηλεύτρια που είχε παραλύσει μετά το εμβόλιο
- Ο Κορονοϊός θα συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας – Τι συνεπάγεται αυτό για την υφήλιο
- Κέρκυρα: Βγήκε το πόρισμα για τον γιατρό που υποστήριξε ότι παρέλυσε μετά το εμβόλιο του κορονοϊού-ΒΙΝΤΕΟ
- Αστυνομικός «ντύθηκε» γιατρός για να δει τον πατέρα του στο νοσοκομείο που είχε κορωνοϊο-ΒΙΝΤΕΟ
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Ο Κορονοϊός θα συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας – Τι συνεπάγεται αυτό για την υφήλιο
- Αστυνομικός «ντύθηκε» γιατρός για να δει τον πατέρα του στο νοσοκομείο που είχε κορωνοϊο-ΒΙΝΤΕΟ
- Κέρκυρα: Βγήκε το πόρισμα για τον γιατρό που υποστήριξε ότι παρέλυσε μετά το εμβόλιο του κορονοϊού-ΒΙΝΤΕΟ
- Κέρκυρα: Συγκινητικές στιγμές – Εξιτήριο πήρε η 40χρονη νοσηλεύτρια που είχε παραλύσει μετά το εμβόλιο
- Κορονοϊός: Πιστοποιητικό εμβολιασμού από σήμερα – Δείτε πώς εκδίδεται
- Αττική: Ανοιχτά τα μαγαζιά που πωλούν συσκευές θέρμανσης, λόγω κακοκαιρίας
- Μάτια: Δείτε τι μπορεί να πάθουν από το πολύ κρύο και τον αέρα
- Λεπτό και παχύ έντερο: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
- Κορονοϊός: Θα μολύνουν σκοπίμως 90 υγιείς νέους για να τον μελετήσουν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θωρακίζεται υγειονομικά η Σάμος με την δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου
- Έμειναν στο… δρόμο οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς Σάμου
- Σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για κρούσμα σε μαθητή
- Αύξηση προϋπολογισμού Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά 75 εκ. ευρώ
- Ποσό 1 εκ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στο δήμο Βόλου
- Γ. Ζώγας: Ο κ. Αγοραστός απέφυγε να γίνει συζήτηση για την αερορύπανση στο Βόλο
- Η αντιπολίτευση ζητά να ελεγχθούν για παράβαση καθήκοντος ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος του Δ.Σ. Ν. Πηλίου
- Το φρούριο της Αττικής που βρίσκεται εκεί εδώ και 2.300 χρόνια
- Σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου
- Κοροναϊός : Δυσκολεύει η εξίσωση της άρσης του lockdown – Οι δείκτες που επιμένουν και το μεγάλο στοίχημα