Όγκος στο κεφάλι: Πώς θα τον καταλάβετε – Ποιοι κινδυνεύουν;
Όγκος στο κεφάλι: Ο όγκος εγκεφάλου αποτελεί μία ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων στον εγκέφαλο.
Τα κύτταρα αποτελούν τη βασική δομική και λειτουργική μονάδα του ανθρώπινου οργανισμού. ΄Οταν το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί κανονικά, νέα κύτταρα σχηματίζονται με μοναδικό σκοπό να αντικαταστήσουν παλαιά ή κατεστραμμένα κύτταρα. Όταν τα κύτταρα αυξάνονται σε αριθμό χωρίς να υπάρχει ανάγκη, τότε μπορεί να συσσωρευτούν και να σχηματίσουν μία μάζα – η οποία αποκαλείται όγκος.
Οι όγκοι του εγκεφάλου
Όγκος στο κεφάλι: Ως όγκος στο κεφάλι ορίζεται η δημιουργία μιας μάζας, ή η συσσώρευση ανώμαλων κυττάρων στον εγκέφαλό σας, ή κοντά σε αυτόν.
Ο όγκος στον εγκέφαλο έχει πολλές διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις. Ορισμένοι όγκοι είναι μη-καρκινικοί (καλοήθεις) και μερικοί άλλοι είναι καρκινικοί (κακοήθεις).
Ένας όγκος στο κεφάλι μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο (πρωτογενείς όγκοι εγκεφάλου), ή ο καρκίνος μπορεί να αρχίσει σε άλλα μέρη του σώματός σας και να εξαπλωθεί στον εγκέφαλό σας (δευτεροβάθμιοι, ή μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου).
Το πόσο γρήγορα ένας όγκος στο κεφάλι θα αναπτυχθεί μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Ο ρυθμός ανάπτυξης, όπως και η ακριβής θέση του όγκου στον εγκέφαλο, καθορίζει το πώς αυτός θα επηρεάσει τη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος.
Οι επιλογές θεραπείας που έχει ένας όγκος στο κεφάλι εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, το μέγεθος και την τοποθεσία.
Όγκος στο κεφάλι: ΣυμπτώματαΤα συμπτώματα ενός όγκου στον εγκέφαλο ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και εξαρτώνται από το μέγεθος, την τοποθεσία και τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται.
Γενικά, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Σας πλήττουν νέες μορφές και είδη πονοκεφάλωνΠονοκέφαλοι που σταδιακά γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοιΑνεξήγητη ναυτία, ή εμετόςΠροβλήματα όρασης, όπως θολή όραση, διπλή όραση (διπλωπία), ή απώλεια τηςπεριφερειακής όρασηςΣταδιακή απώλεια της αίσθησης, ή της κινητικότητας στο ένα χέρι, ή το ένα πόδιΔυσκολίες με την ισορροπίαΔυσκολίες στην ομιλίαΣύγχυση σε καθημερινά θέματαΑλλαγές στην προσωπικότητα και την συμπεριφοράΕπιληπτικές κρίσειςΠροβλήματα ακοήςΌγκος στο κεφάλι: ΑίτιαΌγκοι που αρχίζουν στον εγκέφαλο
Οι πρωτογενείς εγκεφαλικοί όγκοι προέρχονται από τον ίδιο τον εγκέφαλο ή από τους ιστούς κοντά σε αυτόν, όπως οι μεμβράνες που τον καλύπτουν (μήνιγγες), τα κρανιακά νεύρα, η υπόφυση και η επίφυση.
Αυτοί οι όγκοι δημιουργούνται, όταν φυσιολογικά κύτταρα αποκτούν βλάβες (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Αυτές οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στα κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται σε αυξημένους ρυθμούς και να συνεχίσουν να ζουν, ακόμα και αφότου τα υγιή κύτταρα πεθάνουν. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας μάζας ανώμαλων κυττάρων, η οποία σχηματίζει έναν όγκο.
Οι πρωτογενείς εγκεφαλικοί όγκοι είναι πολύ λιγότερο συχνοί από ότι οι δευτερογενείς, στους οποίους ο καρκίνος αρχίζει κάπου αλλού στο σώμα και εξαπλώνεται στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πρωτογενών όγκων του εγκεφάλου. Κάθε ένας παίρνει το όνομά του από τον τύπο των κυττάρων που εμπλέκονται.
Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:ΓλοίωμαΟι όγκοι αυτοί αρχίζουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό και περιλαμβάνουν αστροκυτώματα, επενδυώματα, γλοιοβλαστώματα, ολιγοστροκυτώματα και ολιγοδενρρογλοιώματα.
ΜηνιγγίωμαΕίναι ένας όγκος που εμφανίζεται στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (μήνιγγες). Τα περισσότερα μηνιγγιώματα είναι καλοήθη (μη καρκινικά).
Ακουστικό νευρίνωμαΕίναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα νεύρα που ελέγχουν την ισορροπία και την ακοή, τα οποία οδηγούν από το εσωτερικό αυτί προς τον εγκέφαλό σας.
Αδένωμα στην υπόφυσηΕίναι ως επί το πλείστον καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στην υπόφυση, η οποία βρίσκεται στην βάση του εγκεφάλου. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες της υπόφυσης και ως εκ τούτου ασκούν επιδράσεις σε όλο το σώμα.
ΜυελοβλάστωμαΕίναι οι πιο συχνοί καρκινικοί όγκοι του εγκεφάλου στα παιδιά. Ένα μυελοβλάστωμα ξεκινά στο κατώτερο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου και τείνει να εξαπλωθεί μέσω του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Οι όγκοι αυτοί είναι λιγότερο συχνοί στους ενήλικες, αλλά δεν αποκλείονται και στην ενήλικη ζωή.
Πρωτόγονος νευροεκτοδερμικός όγκος (Primitive neuroectodermal tumor – PNET)Είναι σπάνιοι, καρκινικοί όγκοι που ξεκινούν στα εμβρυϊκά κύτταρα στον εγκέφαλο. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον εγκέφαλο ενός εμβρύου.
ΚρανιοφαρυγγίωμαΕίναι σπάνιοι, καλοήθεις όγκοι, οι οποίοι ξεκινούν κοντά στην υπόφυση του εγκεφάλου. Καθώς το κρανιοφαρυγγίωμα αναπτύσσεται αργά, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την υπόφυση, αλλά και άλλες δομές κοντά στον εγκέφαλο.
Καρκίνος που αρχίζει αλλού και εξαπλώνεται στον εγκέφαλοΟι δευτερογενείς όγκοι (μεταστατικοί) του εγκεφάλου είναι όγκοι που προκύπτουν από τον καρκίνο που ξεκινά κάπου αλλού στο σώμα σας και στη συνέχεια εξαπλώνεται (μεθίσταται) στον εγκέφαλό σας.
Συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που έχουν ιστορικό καρκίνου. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας μεταστατικός όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι καρκίνου, ο οποίος ξεκίνησε κάπου αλλού στο σώμα σας.
Οι δευτερογενείς όγκοι του εγκεφάλου είναι πολύ πιο συχνοί από ό,τι είναι οι πρωτογενείς.
Κάθε καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, αλλά τα πιο κοινά είδη περιλαμβάνουν τους εξής:
Καρκίνος του μαστούΚαρκίνος του παχέος εντέρουΚαρκίνος στα νεφράΚαρκίνος του πνεύμοναΜελάνωμαΌγκος στο κεφάλι: Παράγοντες κινδύνουΣτα περισσότερα άτομα με πρωτογενείς όγκους του εγκεφάλου, η αιτία του όγκου δεν είναι σαφής. Αλλά οι γιατροί έχουν εντοπίσει ορισμένους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για έναν όγκο στον εγκέφαλο. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
ΗλικίαΟ κίνδυνος για όγκο στον εγκέφαλο αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι πιο συχνοί σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, ένας όγκος του εγκεφάλου μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Και ορισμένοι τύποι όγκων συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά.
Έκθεση σε ακτινοβολίαΟι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε έναν τύπο ακτινοβολίας, που ονομάζεται ιονίζουσα ακτινοβολία, έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού όγκου. Παραδείγματα ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι η ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου και η έκθεση σε ακτινοβολία που προκαλείται από ατομικές βόμβες. Πιο κοινές μορφές της ακτινοβολίας, πάντως, είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τις γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος και η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από τα κινητά τηλέφωνα και τους φούρνους μικροκυμάτων, αν και μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με όγκους στον εγκέφαλο.
Οικογενειακό ιστορικό όγκων του εγκεφάλουΈνα μικρό μέρος των όγκων του εγκεφάλου συμβαίνουν σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εγκεφάλου, ή οικογενειακό ιστορικό γενετικών συνδρόμων, που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτό.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr
The post Όγκος στο κεφάλι: Πώς θα τον καταλάβετε – Ποιοι κινδυνεύουν; appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νηστεύει εκείνος που τρώει δύο πιάτα άλαδη φασολάδα ή αυτός που τρώει ένα αυγό ;
- Πρόσωπο εξωγήινου που κρυφοκοιτάζει πίσω από βράχο στον Άρη σε επίσημη εικόνα της NASA, σύμφωνα με ισχυρισμούς (video)
- Εικόνες ΣΟΚ: Βγήκε στο μπαλκόνι και βρέθηκε στο κενό - Δεν φαντάζεστε τι έγινε (vid)
- Ερχεται Ελλάδα το μεγάλο SUV με κατανάλωση μόλις 1,3lt στα 100 χιλιόμετρα...
- Πέθανε ο Γιώργος Λεμπιδάκης - Πένθος στην Κρήτη
- Ορούτς Ρέις : Μυστική αποστολή ελληνικού F-16 πάνω από το τουρκικό πλοίο
- Από σήμερα Brexit: Τι σημαίνει για την Ελλάδα
- Αντώνης Κανάκης Ράδιο Αρβύλα: Κυκλοφόρησε το teaser της πρώτης διαδικτυακής εκπομπής [vid]
- Η επιστήμη εντόπισε μια βασική διαφορά στον εγκέφαλο των σχιζοφρενών
- Η στιγμή που καταρρέει τεράστιο αθλητικό συγκρότημα, νεκρός ένας εργάτης (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τσάι του βουνού: Οι θαυμάσιες ιδιότητες του ελληνικού βοτάνου
- Πώς να μαγειρεύετε τα ζυμαρικά για να μην ανεβαίνει το σάκχαρο
- Καρκίνος Πνεύμονα: Να γιατί μειώνεται θεαματικά ο κίνδυνος για τους πρώην καπνιστές
- Ντροπή: Σε λίστα αναμονής για 3 μήνες οι καρκινοπαθείς
- «Στην κουζίνα!» Έτσι χλεύαζαν την πρώτη γυναίκα που πέρασε στην Ιατρική Σχολή. Δεν το έβαλε κάτω και έγινε η πρώτη καθηγήτρια Υγιεινής στην Ελλάδα!-ΦΩΤΟ
- Όγκος στο κεφάλι: Πώς θα τον καταλάβετε – Ποιοι κινδυνεύουν;
- Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας: Εορτάζει σήμερα 1 Φεβρουαρίου-Ποιος ήταν-ΒΙΝΤΕΟ

- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Όγκος στο κεφάλι: Πώς θα τον καταλάβετε – Ποιοι κινδυνεύουν;
- Πώς να μαγειρεύετε τα ζυμαρικά για να μην ανεβαίνει το σάκχαρο
- Τσάι του βουνού: Οι θαυμάσιες ιδιότητες του ελληνικού βοτάνου
- Ντροπή: Σε λίστα αναμονής για 3 μήνες οι καρκινοπαθείς
- «Στην κουζίνα!» Έτσι χλεύαζαν την πρώτη γυναίκα που πέρασε στην Ιατρική Σχολή. Δεν το έβαλε κάτω και έγινε η πρώτη καθηγήτρια Υγιεινής στην Ελλάδα!-ΦΩΤΟ
- Καρκίνος Πνεύμονα: Να γιατί μειώνεται θεαματικά ο κίνδυνος για τους πρώην καπνιστές
- Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας: Εορτάζει σήμερα 1 Φεβρουαρίου-Ποιος ήταν-ΒΙΝΤΕΟ
- Όλα τα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ με τα ποσά τους
- 8 ατράνταχτες αποδείξεις ότι έχετε την καλύτερη πεθερά του κόσμου
- 7 πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον νέο κοροναϊό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Brexit: Τα νέα δεδομένα για τους Έλληνες φοιτητές
- Η πιο μυστήρια πτώση ελικοπτέρου στην Ελλάδα που κόστισε τη ζωή στον σκηνοθέτη των «10 μικρών Μήτσων» (pics)
- Παραλίγο τριπλ-νταμπλ ο Γιάννης αλλά δεν έφτανε στους Μπακς
- Επίλεκτη Κατηγορία ΣΤΟΚ (πρόγραμμα 17ης αγωνιστικής)
- Τηλεφώνημα για βόμβα στο Μετρό -Έκλεισαν οι σταθμοί Αγία Μαρίνα και Αιγάλεω
- ADAC Test-ΣΟΚ: Εκλεψαν εύκολα 24 αυτοκίνητα
- Oruc Reis: Τι είδε και φωτογράφισε το ελληνικό F-16 - «Ο καιρός ήταν καλός»
- Κίνα-κορονοϊός: Λουκέτο σε όλα τα καταστήματά της βάζει η Apple
- Κοροναϊός: Στους 259 έφτασαν οι νεκροί στην Κίνα
- Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα στο Ηράκλειο