Οι ημερομηνίες καταβολής των 800 ευρώ – Πότε μπορούν οι εργοδότες να τροποποιήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις

Σαφή χρονοδιαγράμματα για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από εργοδότες, αιτήσεων από εργαζόμενους, διορθώσεων από επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά και πληρωμών από τον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνει η διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Όπως έγραψε το «Mononews», η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης θα δοθεί σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων των εργοδοτών στο σύστημα και στη συνέχεια την υποβολή των αιτήσεων αποδοχής

από τους εργαζόμενους με τον αριθμό του ΑΦΜ τους

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες που έχουν κλείσει με κρατική εντολή μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων τους αυστηρά έως τις 10 Απριλίου, ενώ όσοι πλήττονται από την πανδημία του κορονοίου μπορούν να υποβάλλουν σταδιακά τις αιτήσεις τους έως τις 20 Απριλίου. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο που έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας και ταυτόχρονα απασχολείται.

Παράλληλα, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των εργοδοτών να δηλώνουν τις υπερωρίες των εργαζομένων ή την υπερεργασία τους, στο σύστημα Εργάνη έως τις 30 Απριλίου, ενώ όπως είχε αποκαλύψει το «Mononews», παράταση δόθηκε και στην άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έως τις 24 Απριλίου.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμής

 

Η πρώτη καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ θα γίνει από 15 έως 17 Απριλίου και θα αφορά όλους τους εργαζόμενους που με βάση το ΑΦΜ τους έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση έως τις 10 Απριλίου. Από  τις 11 έως τις 13 Απριλίου θα δοθεί η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να προχωρήσεις σε διορθώσεις των υπεύθυνων δηλώσεων που έχουν υποβάλει.

Η δεύτερη καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ θα γίνει από τις 25 έως τις 27 Απριλίου. Οι εργοδότες θα πρέπει να έχουν υποβάλει την αναστολή των συμβάσεων έως τις 10 Απριλίου, προκειμένου να λάβει το προσωπικό τους την αποζημίωση πριν το τέλος του μήνα. Διορθώσεις και από τις δυο πλευρές θα πρέπει να γίνουν από τις 21 έως τις 23 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι για το μέρος του μήνα που δεν έχει ενεργοποιηθεί η αναστολή της σύμβασης ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει το τμήμα τόσο του μισθού, όσο και των ασφαλιστικών εισφορών. Η αναστολή ισχύει για 45 ημέρες, όπως και η αποζημίωση των 800 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει από τις 11 έως τις 20 Απριλίου με βάση το ΑΦΜ τους να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους με τον αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει γνωστοποιήσει ο εργοδότης. Η διαδικασία θα γίνει ως εξής:

– Στις 11/4/2020 όσοι εργαζόμενοι το ΑΦΜ τους λήγει σε 1

– Στις 12/4/2020 όσοι λήγει σε 2

– Στις 13/4/2020 όσοι λήγει σε 3

– Στις 14/4/2020 όσοι λήγει σε 4

– Στις 15/4/2020 όσοι λήγει σε 5

– Στις 16/4/2020 όσοι λήγει σε 6

– Στις 17/4/2020 όσοι λήγει σε 7

– Στις 18/4/2020 όσοι λήγει σε 8

– Στις 19/4/2020 όσοι λήγει σε 9

– Στις 20/4/2020 όσοι λήγει σε 0.

Η τρίτη καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ θα γίνει από τις 25 έως τις 27 Απριλίου. Οι εργοδότες θα πρέπει να έχουν υποβάλει την αναστολή των συμβάσεων έως τις 20 Απριλίου, προκειμένου να λάβει το προσωπικό τους την αποζημίωση από τις 5 έως τις 7 Μαΐου. Διορθώσεις και από τις δυο πλευρές θα πρέπει να γίνουν από την 1η έως τις 3 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει από τις 21 έως τις 30 Απριλίου με βάση το ΑΦΜ τους να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους με τον αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει γνωστοποιήσει ο εργοδότης. Η διαδικασία θα γίνει ως εξής:

Στις 21/4/2020 όσοι εργαζόμενοι το ΑΦΜ τους λήγει σε 1

– Στις 22/4/2020 όσοι λήγει σε 2

– Στις 23/4/2020 όσοι λήγει σε 3

– Στις 24/4/2020 όσοι λήγει σε 4

– Στις 25/4/2020 όσοι λήγει σε 5

– Στις 26/4/2020 όσοι λήγει σε 6

– Στις 27/4/2020 όσοι λήγει σε 7

– Στις 28/4/2020 όσοι λήγει σε 8

– Στις 29/4/2020 όσοι λήγει σε 9

– Στις 30/4/2020 όσοι λήγει σε 0.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να διορθώσουν στις δηλώσεις τους τα παρακάτω:

α. Στοιχεία δήλωσης όπως αριθμός IBAN, στοιχεία μισθίου ακινήτου κύριας κατοικίας κτλ

β. Συμπλήρωση στοιχείων μίσθωσης κύριας κατοικίας σε περίπτωση αλλαγής κατηγορίας υπαγωγής της επιχείρησης – εργοδότη από ΚΑΔ πληττόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας που ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής

γ. Ανάκληση της υπεύθυνης δήλωσης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος επιθυμεί την μη υπαγωγή του στην οικονομική ενίσχυση  λόγω του ότι στον  ενδιάμεσο χρόνο λύθηκε η σύμβαση εργασίας του με οικιοθελή αποχώρηση από την επιχείρηση –  εργοδότη που είχε θέσει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του

Σε κάθε περίπτωση, πριν την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ελέγχονται οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων – εργοδοτών και λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες υποβληθείσες υπεύθυνες δηλώσεις.

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργοδότες- Πότε μπορούν να διορθώσεις τις υπεύθυνες δηλώσεις που υπέβαλαν

Από χθες, 7 Απριλίου έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου έχουν την δυνατότητα οι επιχειρήσεις-εργοδότες που διαθέτουν, έστω και ένα υποκατάστημα, του οποίου η κύρια δραστηριότητα βάσει ΚΑΔ έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν για πρώτη φορά υπεύθυνη δήλωση που αφορά μόνο το υποκατάστημα/τα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, πριν προβούν στην ανωτέρω μεταβολή και ενταχθούν στην κατηγορία των επιχειρήσεων των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η μεταβολή αυτή επιφέρει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων τους από 15.3.2020 μέχρι 30/4/2020, εκτός και αν τους έχει επιτραπεί από το Υπουργείο Οικονομικών να δραστηριοποιηθούν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες βάσει ΚΑΔ  στις οποίες επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό, όπως στην περίπτωση της εστίασης ( εστιατόρια, καφετέριες κτλ) για τις υπηρεσίες διανομής φαγητού ή καφέ κτλ κατ’ οίκον ( delivery ή take away) ή του λιανικού εμπορίου για τις  υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου  ( e-shops).

Οι επιχειρήσεις- εργοδότες θα μπορούν να προβούν σε διορθώσεις/συμπληρώσεις ή ανακλήσεις  των αρχικών υπεύθυνων δηλώσεών τους με ορθή επανάληψη τους εντός των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων που υπάρχουν στο πίνακα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις – εργοδότες που θα προβούν σε διορθώσεις/συμπληρώσεις ή ανακλήσεις της αρχικής υπεύθυνης δήλωσης, υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν αυθημερόν (εγγράφως ή ηλεκτρονικά) στους εργαζόμενούς τους.

Συγκεκριμένα με την ορθή επανάληψη, δίνεται στις επιχειρήσεις-εργοδότες η δυνατότητα, ενδεικτικά, να προβούν στις κάτωθι ενέργειες:

Α.  διόρθωση στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης

Β. ανάκληση εκ παραδρομής δήλωσης εργαζόμενου/ων σε αναστολή της σύμβασης/ων εργασίας

Γ. προσθήκη επιπλέον εργαζομένου/ων σε αναστολή της σύμβασης/ων εργασίας

Δ. προσθήκη στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου

Ε. διόρθωση στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου

Στ) διόρθωση ή αλλαγή κατηγορίας υπαγωγής από ΚΑΔ πληττόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας που ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής.

Πότε επιτρέπεται η ανάκληση της αναστολής συμβάσεων εργασίας

Η ανάκληση της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιτρέπεται μόνο για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες στις εξής περιπτώσεις:

α. Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων από δημόσια αρχή για κάλυψη εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις – εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτών.

β. Στις λοιπές περιπτώσεις που ισχύουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ήτοι των εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να ανακαλούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή και αντίστοιχα ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις – εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή.

Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες που θα κάνουν ανάκληση της  αναστολής των συμβάσεων υποχρεούνται να δηλώσουν και να αιτιολογήσουν την ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα της ανάκλησης, σε ειδικό έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενου που έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας και ταυτόχρονα απασχολείται.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν το έντυπο για την εξ’ αποστάσεως εργασία – έντυπο ειδικού σκοπού, τον πίνακα ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης, σε σχέση με τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας, αλλά και τον πίνακα μεταφοράς προσωπικού σε επιχειρήσεις του ίδιου ομίλου.

ΠΗΓΗ: Madata.gr

The post Οι ημερομηνίες καταβολής των 800 ευρώ – Πότε μπορούν οι εργοδότες να τροποποιήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα