“Οι κοινωνίες κάνουν τη διαφορά”, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2019!(Βίντεο)

Το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται φέτος η καμπάνια για το AIDS είναι Οι κοινωνίες κάνουν τη διαφορά. Εννοώντας από τις μικρές κοινότητες μέχρι τις μεγάλες κοινωνίες σε κάθε χώρα και σε κάθε ήπειρο. Ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου 2019.

Το φετινό επίσημο μήνυμα του Οργανισμού κατά του AIDS.

Είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει οι κοινωνίες,

και συνεχίζουν να παίζουν, στην αντιμετώπιση του AIDS σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι κοινωνίες συνεισφέρουν με τόσο πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η ηγεσία και η υπεράσπιση τους εξασφαλίζουν ότι αυτή η υπεράσπιση παραμένει επίκαιρη και θεμελιωμένη. Κρατά τους ανθρώπους στο επίκεντρο και δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Οι κοινωνίες συμπεριλαμβάνουν τους ειδικούς εκπαιδευτές, δίκτυα από ανθρώπους που ζουν ή έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV. Ομοφυλόφιλοι άντρες και άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άλλους άντρες. Άτομα που χρησιμοποιούν ενέσιμα ναρκωτικά. Εργαζομένους/ες του σεξ. Γυναίκες και νέοι άνθρωποι, συμβουλευτές, κοινωνικοί εργαζόμενοι υγείας. Εταιρείες που επισκέπτονται πόρτα με πόρτα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές της βάσης.

Οι κοινωνίες θα τελειώσουν το AIDS.

Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα για να υπογραμμιστεί ο ρόλος των κοινωνιών σε μια χρονική συγκυρία όπου μειώνονται οι επιχορηγήσεις. Ένας συρρικνωμένος χώρος για την κοινωνία των πολιτών βάζει σε ρίσκο όλες τις υπηρεσίες και τις προσπάθειες υπεράσπισης σε κίνδυνο. Άμεσα χρειάζεται μια μεγαλύτερη κινητικότητα των κοινωνιών. Ώστε να κατονομάσουν τα εμπόδια που θα σταματήσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι περιορισμοί στην εγγραφή και η απουσία των κοινωνικών διαδικασιών ανάθεσης συμβάσεων.

Ο ισχυρός ρόλος υπεράσπισης που παίζουν οι κοινωνίες χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Ώστε να εξασφαλίσουν πως το AIDS παραμένει στην πολιτική ατζέντα. Ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά. Και πως όσοι παίρνουν τις αποφάσεις ή αυτοί που τις υλοποιούν είναι υπόλογοι.

AIDS και διακρίσεις.Τι μάθαμε για το AIDS στα χρόνια που πέρασαν;

Αν το βασικό μήνυμα σας μπέρδεψε λίγο, καθώς είναι αρκετά τεχνοκρατικά γραμμένο κατά την άποψη μου, ας το ξεμπερδέψουμε μαζί. Για χρόνια οι κοινωνίες ήταν τόσο κλειστές, που χρειάστηκε να φτάσουμε στη δεκαετία του 2000 ώστε να σταματήσει ο κόσμος να φοβάται το AIDS. Όχι πλήρως, όχι από τη μια μέρα στην άλλη και σίγουρα όχι στο βαθμό που θα ήταν επιθυμητό. Όμως με μικρά και σταθερά βήματα οι κοινωνίες άλλαξαν, γιατί εκπαιδεύτηκαν. Τις προηγούμενες δυο δεκαετίες δόθηκαν επιχορηγήσεις και έγινε μια τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης από τα περισσότερα κράτη.

Ο κόσμος έμαθε πως το AIDS δεν μεταδίδεται τόσο απλά και εύκολα. Δεν κολλάει μέσω του αέρα, αν βρεθείς στον ίδιο χώρο με έναν ασθενή ή φορέα του ιού. Ούτε με χειραψία, ούτε με το φιλί, ούτε αν δουλεύεις δίπλα δίπλα με κάποιον. Το ευρύ κοινό ενημερώθηκε πως υπάρχει προστασία, πώς να τη χρησιμοποιεί και γιατί. Ότι ακόμα και αν έχεις ένα μόνιμο σύντροφο οφείλεις να παίρνεις τις προφυλάξεις σου και να πραγματοποιήσεις τις σχετικές εξετάσεις αίματος.

Μάθαμε όλοι πως ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια, είναι μαζί και ας έχει ο ένας από τους δυο τον ιό στο αίμα του. Πως ακολουθώντας τη σχετική θεραπεία, δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να μεταδοθεί ο ιός. Και για όσους δεν τα έχουν μάθει αυτά και άλλα πολλά, υπάρχει πλέον το πληροφοριακό υλικό διάχυτο σε οργανώσεις και στο Διαδίκτυο.

Αυτό που δεν μάθαμε είναι πως τα τελευταία χρόνια, φημολογείται παγκοσμίως, πως θα υπάρξουν πιο αυστηροί όροι και μείωση των επιχορηγήσεων. Αυτή η μείωση θα επιβαρύνει όλους όσους έχουν προσβληθεί με τον ιό. Θα πάει βήματα πίσω τις καμπάνιες ενημέρωσης προς το ευρύ κοινό. Καμπάνιες που είναι σημαντικές για όλους μας. Χρήματα που θα στερήσουν την αξιοπρέπεια σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο.

Οι κοινωνίες απαιτούν πρόσβαση στις θεραπείες για όλους.Πως μπορώ να βοηθήσω;

Εδώ έρχεται το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του AIDS να τονίσει πόσο σημαντική είναι η δράση των κοινοτήτων και των κοινωνιών.

Τι ζητά από όλους μας;

Να δείξουμε αλληλεγγύη με τη συμμετοχή μας σε κάποιο γεγονός ή ημερίδα που γίνεται κοντά μας.Να ενημερωθούμε για το τι υπάρχει σε τοπικό επίπεδο και να υποστηρίξουμε αυτόν τον φορέα.Να δωρίσουμε χρήματα, χρόνο, αγαθά και τη συμμετοχή μας. Ότι μπορεί ο καθένας.Να πούμε την προσωπική μας ιστορία, επώνυμα ή ανώνυμα σε μια τοπική εφημερίδα ή άλλο μέσο ενημέρωσης. Για το πώς οι οργανισμοί αυτοί και η ενημέρωση άλλαξαν προς το καλύτερο την κοινωνία μας.Να ενημερώσουμε κι άλλους και κυρίως τον πολιτικό κόσμο που βρίσκεται κοντά μας τοπικά ή σε εθνικό επίπεδο.Να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε, ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια.Να είμαστε εκεί για τους άλλους, είτε είμαστε άμεσα επηρεασμένοι από το θέμα είτε όχι.Να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Να φορέσουμε το κόκκινο βραχιόλι και να δείξουμε την υποστήριξη μας.Οι κοινωνίες απαιτούν PrEP.Γιατί η συμμετοχή σου είναι τόσο σημαντική;

Δεν έχει σημασία αν έχεις 5 φίλους που τους αφορά άμεσα ή κανέναν. Ούτε αν είναι μέσα στην οικογένεια σου ή όχι. Χωρίς την ανάλογη ενημέρωση μπορεί στο μέλλον να βρεθείς αντιμέτωπος με μια κατάσταση που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Επίσης με τη συμμετοχή σου σταματάς τις διακρίσεις, τον ρατσισμό, το φόβο. Ενώ παράλληλα προβάλεις αυτό που είναι σωστό, εκπαιδεύεις άλλους, βοηθάς γνωστούς και αγνώστους. Προσφέρεις κάτι στην κοινωνία και γίνεσαι παραγωγικό μέλος αυτής.

Μην μείνεις μόνο σε μια απλή φωτογραφία στο προφίλ σου στο Facebook. Δημοσίευσε κάποιο σχετικό άρθρο, κάποιο βίντεο που να μιλά για το AIDS. Δείξε πως δεν φοβάσαι και πως κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται. Πάρε μέρος, γίνε μέλος μιας κοινωνίας των πολιτών, ώστε να ασκηθεί μέσω της συμμέτοχης σου, ένας μοχλός πίεσης. Προς αυτούς που αποφασίζουν με μόνο κριτήριο τους αριθμούς, το πόσα χρήματα αξίζει ένας άνθρωπος.

Η υγεία είναι το πανανθρώπινο δικαίωμα όλων μας. Σήμερα χρειάζεσαι βοήθεια εσύ, αύριο χρειάζομαι στήριξη εγώ και μετά κάποιος αγαπημένος/η σου. Το AIDS μας αφορά όλους. Ας προστατέψουμε όσα έχτισαν οι κοινωνίες μας τόσα χρόνια, άνθρωποι που πάλεψαν για το τέλος των διακρίσεων και του ρατσισμού. Με την ελπίδα και την προσμονή, στο μέλλον να γιορτάζουμε την 1Η Δεκεμβρίου ως Ημέρα Θεραπείας του AIDS!

Δες το φετινό μήνυμα του Οργανισμού εδώ.

Σύνταξη, μετάφραση και επιμέλεια: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: unaids.org

The post “Οι κοινωνίες κάνουν τη διαφορά”, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2019!(Βίντεο) appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα