Οι σοβαρές συνέπειες του lockdown στα παιδιά
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ψυχολογική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που σε τέτοιες συνθήκες αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών, ενώ παράλληλα είναι και οι ίδιοι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID-19.
Σοβαρές συνέπειες στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών έχει η πανδημία και το lockdown και, μάλιστα, αυτές οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρότερες από αυτές των ενηλίκων. Σε αυτό συντελούν τα μέγιστα η διακοπή της κανονικότητας της εκπαίδευσης, των σωματικών δραστηριοτήτων
Τα παραπάνω επισημαίνει, επικαλούμενος διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα, ο καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας.
«Ανεξαρτήτως ηλικίας, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τους γονείς, ευερεθιστότητα και έλλειψη προσοχής. Οι γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, φόβο και απομόνωση, καθώς και δυσκολίες στον ύπνο. Μικρότερης ηλικίας παιδιά (3-6 ετών) είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν συμπτώματα προσκόλλησης και φόβου για την υγεία των μελών της οικογένειάς τους απ’ ό,τι μεγαλύτερα παιδιά (6-18 ετών)», αναφέρει ο κ. Μποζίκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα, ο κ. Μποζίκας σημειώνει ότι με το άνοιγμα το σχολείων οι εκπαιδευτικοί που θα έρχονται και πάλι σε τακτική καθημερινή φυσική επαφή με τους μαθητές τους, καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ψυχολογικής ευεξίας των παιδιών. Σε ό,τι αφορά την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες διατυπώνει τα εξής:
* Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται τακτικά σχετικά με την COVID-19 και τις συμπεριφορές προφύλαξης σύμφωνα με το επίπεδο ωριμότητας τους. Θα πρέπει να εξηγείται στους μαθητές η ανάγκη να συμπεριφέρονται υπεύθυνα κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, αποστάσεις) ώστε να λειτουργούν ως μοντέλα για τα παιδιά.
* Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των μαθητών τους. Μπορούν να συζητήσουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες (άσκηση, διάβασμα, μουσική κλπ) που πρέπει να παρέχονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν αρνητικά φαινόμενα, όπως η συνεχής ενασχόληση με το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
* Οι μαθητές είναι ανάγκη να κατανοήσουν τη σημασία της κοινωνικά επωφελούς ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς και της σημασίας των ανθρώπινων αρετών, όπως η ενσυναίσθηση και η υπομονή. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον ρόλο τους στην κοινωνία και πως η αναγκαία κοινωνική αποστασιοποίηση δεν ισοδυναμεί με συναισθηματική αποστασιοποίηση.
* Οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι ή οι υπεύθυνοι καθηγητές της τάξης πρέπει να επικοινωνούν με τους γονείς τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου ώστε να υπάρχει αλληλοτροφοδότηση σχετικά με τους μαθητές και την ψυχική τους υγεία.
* Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναγνωρίσουν τυχόν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών τους που χρειάζονται πιο ειδική παρέμβαση (π.χ. αγχώδεις εκδηλώσεις, φόβο, κατάθλιψη, ΔΕΠΥ). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συζητήσουν το όποιο πρόβλημα με τους γονείς προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Σημαντική εδώ είναι η συμβολή του ψυχολόγου του σχολείου. Η επίσκεψη σε παιδοψυχίατρο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού.
* Οι ψυχολόγοι που είναι τοποθετημένοι σε σχολεία πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να τους παράσχουν εξειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές σε σχέση με τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
* Παιδιά που θα μπουν σε καραντίνα και θα τεθούν και πάλι σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη από τους δασκάλους και τους καθηγητές. Η εξειδικευμένη βοήθεια από ψυχολόγο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
* Οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή σε παιδιά που λόγω της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης δεν είχαν πρόσβαση στα διαδικτυακά μαθήματα προκειμένου να καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά που δημιουργήθηκαν.
* Ιδιαίτερη σημασία έχει η ψυχολογική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που σε τέτοιες συνθήκες αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών, ενώ παράλληλα είναι και οι ίδιοι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID-19. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί των σχολείων μπορούν να παράσχουν τέτοιου είδους υποστήριξη τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Οι σοβαρές συνέπειες του lockdown στα παιδιά appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάνος Βλάχος: Με ανάρτησή του στηρίζει τη Ζέτα Δούκα μετά την καταγγελία της για τον Γιώργο Κιμούλη
- Survivor 2021: Τι θα γίνει στο αποψινό επεισόδιο - Γιατί παρενέβη η παραγωγή;
- Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για το Σήφη Βαλυράκη
- Αναδρομικά: Τρίμηνο πληρωμών για τρεις κατηγορίες δικαιούχων
- Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε οριστικά από τις καούρες
- Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δίνει λύση
- Καιρός: Χιόνια και στην Αττική αύριο – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
- e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τον Δεκέμβριο - Πληρωμές έως 3 Φεβρουαρίου
- Πάτρα: Μια σύλληψη για το αιματηρό επεισόδιο με έναν νεκρό
- Πανικός στο Survivor σήμερα 26/1 μεταξύ Κονδυλάτου και Καλλίδη: «Με χτύπησες με το κεφάλι»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Οι σοβαρές συνέπειες του lockdown στα παιδιά
- Η διάσημη δίαιτα Dukan που υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών-Τι θα συμβεί εάν την ακολουθήσετε
- Γυναικολόγος Καπετανάκης: Έχει φέρει στο κόσμο 15.000 μωρά και θεωρείται φύλακας άγγελος της μητρότητας-ΦΩΤΟ
- Βασίλης Κικίλιας: Οι ιδιώτες γιατροί στη μάχη των εμβολιασμών – Θα εξυπηρετούν ασθενείς με κινητικά προβλήματα
- Βουλωμένος νεροχύτης: Πώς θα τον ξεβουλώσετε σε 15 δευτερόλεπτα, με 2 υλικά που έχετε στην κουζίνα σας-ΒΙΝΤΕΟ
- Αιφνιδιαστική απόφαση της Αστυνομίας: Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων – Αναλυτικά τα πρόστιμα-ΒΙΝΤΕΟ
- Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Δεν ξέρω πώς κόλλησα κορονοϊό – Λαμβάνω κολχικίνη, φοβήθηκα πολύ
- Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Πώς θα μειώσετε με φυσικό τρόπο τη φλεγμονή
- Παράταση της καταβολής αναπηρικών συντάξεων και άλλων παροχών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΕΚ: Κάζο με την απόκτηση Νταντσένκο, μένει στη Ρωσία
- Κινητήρες, τέλη κυκλοφορίας και τιμές για την Alfa Romeo Stelvio
- Με αφανισμό κινδυνεύουν εκατομμύρια πλάτανοι στην Ελλάδα
- AstraZeneca : «Προσφέρθηκε» να επισπεύσει παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ
- Ισραήλ – Κορονοϊός: Δεν υπάρχουν σοβαρές μολύνσεις σε όσους έκαναν το εμβόλιο της Pfizer
- Η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Δυσαρέσκεια ΚΕΒΕ για αποκλεισμό mall από την πρώτη φάση χαλάρωσης μέτρων
- Eπιδημιολογικά δεδομένα και εμβολιασμό, συζήτησαν Μητσοτάκης-Σακελλαροπούλου
- H Μαριάννα Λαλαούνη «υπογράφει» για το νοσοκομείο «Μεταξά»
- Κορωνοϊός - Μέρκελ: Έκκληση για «δίκαιη κατανομή» των εμβολίων κατά της Covid στον κόσμο