Οι βαθιά ενσυναισθητικοί άνθρωποι επεξεργάζονται τη μουσική διαφορετικά στον εγκέφαλό τους
Η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει πως η μουσική έχει τεράστια δύναμη στο συναισθηματικό μας κόσμο, αλλά και πώς η ενσυναίσθηση είναι μια μορφή «τέχνης».
Οι άνθρωποι που αισθάνονται βαθιά τον πόνο ή την ευτυχία των άλλων διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τη μουσική, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερη ενσυναίσθηση επεξεργάζονται οικεία μουσική με μεγαλύτερη συμμετοχή του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου, καθώς και σε περιοχές που είναι
«Οι άνθρωποι με υψηλή ενσυναίσθηση και οι άνθρωποι με χαμηλή ενσυναίσθηση μοιράζονται πολλά κοινά όταν ακούνε μουσική, συμπεριλαμβανομένης της περίπου ισοδύναμης συμμετοχής των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ακουστική, τη συναισθηματική και την αισθητικοκινητική επεξεργασία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Zachary Wallmark, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Τεχνών Meadows του SMU.
Υπάρχει όμως τουλάχιστον μια σημαντική διαφορά. Τα άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση επεξεργάζονται τη γνώριμη μουσική με μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινωνικού κυκλώματος του εγκεφάλου, όπως οι περιοχές που ενεργοποιούνται όταν νιώθουν ενσυναίσθηση για τους άλλους. Φαίνεται επίσης να βιώνουν μεγαλύτερο βαθμό ευχαρίστησης κατά την ακρόαση, όπως υποδεικνύεται από την αυξημένη ενεργοποίηση του συστήματος ανταμοιβής.
«Αυτό μπορεί να δείχνει ότι η μουσική γίνεται ασθενώς αντιληπτή ως ένα είδος κοινωνικής οντότητας, ως μια φανταστική ή εικονική ανθρώπινη παρουσία», δήλωσε ο Wallmark. Ερευνητές το 2014 ανέφεραν ότι περίπου το 20% του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ενσυναισθητικό. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και ανταποκρίνονται έντονα σε κοινωνικά και συναισθηματικά ερεθίσματα.
Αυτή η μελέτη του SMU-UCLA είναι η πρώτη που βρίσκει στοιχεία που υποστηρίζουν μια νευρωνική εξήγηση της σύνδεσης μουσικής-ενσυναίσθησης. Επίσης, είναι από τις πρώτες που χρησιμοποιούν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να διερευνήσουν πώς η ενσυναίσθηση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη μουσική. Η μελέτη δείχνει ότι, τουλάχιστον μεταξύ των ανθρώπων με υψηλότερη ενσυναίσθηση, η μουσική δεν είναι μόνο μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.
«Αν η μουσική δεν σχετιζόταν με τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τον κοινωνικό κόσμο, τότε πιθανότατα δεν θα είχαμε δει καμία σημαντική διαφορά στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου μεταξύ των ανθρώπων με υψηλή ενσυναίσθηση και των ανθρώπων με χαμηλή ενσυναίσθηση», δήλωσε ο Wallmark, ο οποίος είναι διευθυντής του MuSci Lab στο SMU, μιας διεπιστημονικής ερευνητικής συλλογικότητας που μελετά – μεταξύ άλλων – το πώς η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο.
«Αυτό μας λέει ότι πέρα από την εκτίμηση της μουσικής ως υψηλής τέχνης, η μουσική αφορά τους ανθρώπους που αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους και προσπαθούν να κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους», είπε. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές.
«Αλλά στον πολιτισμό μας έχουμε ένα ολόκληρο περίτεχνο σύστημα μουσικής εκπαίδευσης και μουσικής σκέψης που αντιμετωπίζει τη μουσική ως ένα είδος ασώματου αντικειμένου αισθητικής ενατένισης», δήλωσε ο Wallmark. «Αντίθετα, τα αποτελέσματα της μελέτης μας βοηθούν να εξηγήσουμε πώς η μουσική μας συνδέει με τους άλλους. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το πώς κατανοούμε τη λειτουργία της μουσικής στον κόσμο μας, και ενδεχομένως στο εξελικτικό μας παρελθόν». Οι ερευνητές ανέφεραν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Behavioral Neuroscience.
«Η μελέτη δείχνει αφενός τη δύναμη της ενσυναίσθησης στη διαμόρφωση της αντίληψης της μουσικής, ένα φαινόμενο που μας θυμίζει τις αρχικές ρίζες της έννοιας της ενσυναίσθησης – το συναίσθημα μέσα σε ένα έργο τέχνης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Marco Iacoboni, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Semel του UCLA για τη Νευροεπιστήμη και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά.
«Από την άλλη πλευρά», συνεχίζει ο ίδιος, «η μελέτη δείχνει τη δύναμη της μουσικής να ενεργοποιεί τις ίδιες πολύπλοκες κοινωνικές διεργασίες που λειτουργούν στον εγκέφαλο και οι οποίες παίζουν ρόλο κατά τη διάρκεια των ανθρώπινων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ25 ατάκες που έχουν ακουστεί από χιλιάδες στόματα Ελληνίδων μανάδων!!!29 Οκτωβρίου 20142 Μαΐου 201961Υπόταση (χαμηλή πίεση): Ποια συμπτώματα να προσέχετε – Αντιμετώπιση16 Σεπτεμβρίου 201917 Σεπτεμβρίου 2019136Η Άντρια Ζαφειράκου βραβεύτηκε ως Παγκόσμια Δασκάλα κερδίζοντας ένα εκατ. δολάρια. Χαιρετάει μαθητές σε 35 γλώσσες!!!-ΒΙΝΤΕΟ29 Αυγούστου 201829 Αυγούστου 201866Τα 5 συγκλονιστικά Μυστικά που έμαθε μια Δασκάλα όταν έβαλε στους Μαθητές μια Ανώνυμη Εργασία!!!21 Φεβρουαρίου 201718 Αυγούστου 201850
enallaktikidrasi.com
The post Οι βαθιά ενσυναισθητικοί άνθρωποι επεξεργάζονται τη μουσική διαφορετικά στον εγκέφαλό τους appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σηκώθηκε από το αμαξίδιο για να προσκυνήσει το Ευαγγέλιο
- Οι υψηλοί Έλληνες προσκεκλημένοι στη δεξίωση του γάμου Φίλιππου Γλύξμπουργκ - Νίνας Φλορ - Δείτε φωτογραφίες
- Ευγενία Σαμαρά: «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με μια μητέρα που...»
- Πέραμα: Ανατροπή! Κανένας αστυνομικός τραυματίας στην καταδίωξη - Άοπλος ο νεαρός που σκότωσαν
- Ασπρόπυργος: Ένταση με Ρομά στα διυλιστήρια - Σπεύδει η Αστυνομία
- Καταδίωξη στο Πέραμα: Το μοιραίο λάθος των αστυνομικών, οι διάλογοι «φωτιά» και οι 38 πυροβολισμοί
- 28η Οκτωβρίου: "Όχι" της περιφέρειας Πιερίας στη διεξαγωγή των παρελάσεων
- Στην κηδεία της κινηματογραφίστριας ο Άλεκ Μπάλντουιν - Το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
- Κέρκυρα: Πλημμυρισμένα σπίτια και κλειστοί δρόμοι από την κακοκαιρία
- Κινηματογραφική καταδίωξη στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης – Ο δράστης τράκαρε δεκάδες αυτοκίνητα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Οι βαθιά ενσυναισθητικοί άνθρωποι επεξεργάζονται τη μουσική διαφορετικά στον εγκέφαλό τους
- Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά: 6 διάσημες Ελληνίδες που παντρεύτηκαν μικρότερους άντρες – ΒΙΝΤΕΟ
- Πώς συνδέεται το άγχος με την εμφάνιση ιλίγγου; Τι συστήνουν οι ειδικοί
- Ουρική αρθρίτιδα: 4 καθημερινά ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο
- Υπερθυρεοειδισμός: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα – Μην τα αγνοείτε
- Τι προσφέρει το σέλερι στην υγεία: Αντίσταση σε σοβαρές ασθένειες – Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
- Νίκη Λυμπεράκη: Ήταν θαύμα που έμεινα έγκυος, μου είχαν πει ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνω παιδί – ΒΙΝΤΕΟ
- Το γονεοποιημένο παιδί: Κατανοώντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις της αντιστροφής ρόλων στην οικογένεια
- Όταν το κρέας αρχίσει να φαίνεται έτσι, μαγειρέψτε το άμεσα: Τι κάνουν οι παραγωγοί για να φαίνεται πιο φρέσκο
- Πυρετός – Δέκατα: Πού οφείλονται – Συμπτώματα και τι να προσέχετε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παρέμβαση Θεοδωρικάκου για το Πέραμα – Πειθαρχικός έλεγχος και αξιολόγηση εντός πέντε ημέρων
- Νέες πλημμύρες από την κακοκαιρία
- Με Κρέσπο απέναντι στον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ
- Πέραμα: Παρέμβαση Θεοδωρικάκου – Πειθαρχικός έλεγχος και αξιολόγηση εντός πέντε ημερών για την αιματηρή καταδίωξη
- Πέραμα: Εντολή Θεοδωρικάκου για πειθαρχικό έλεγχο μετά την αιματηρή καταδίωξη και την... ασυνεννοησία των αστυνομικών
- Πάτρα: Συνεδριάζει την προσεχή Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο
- Στην κηδεία της άτυχης κινηματογραφίστριας ο Άλεκ Μπάλντουιν - Το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
- Πέραμα: Πειθαρχικό έλεγχο εντός πέντε ημερών για την αιματηρή καταδίωξη ζητεί ο Θεοδωρικάκος