Όλα όσα πρέπει να αποφύγεις να πεις σε κάποιον που παλεύει με τον καρκίνο

Τα do’s και τα don’ts που οφείλουμε να γνωρίζουμε όταν έχουμε απέναντί μας μια φίλη, μια συνάδελφο ή μια συγγενή που ανακάλυψε ότι νοσεί από καρκίνο.

Οι λέξεις μοιάζουν φτωχές μπροστά σε μία κατάσταση που ακούει στο όνομα καρκίνος. Αρκεί να σκεφτείς ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν να τη λένε με το όνομά τους, από φόβο για το “άγνωστο” ή σαν μια προσπάθεια να την ξορκίσουν.

Στο άκουσμα, λοιπόν, της είδησης πως κάποιος γνωστός ή φίλος βρίσκεται εν μέσω αυτού του δύσκολο αγώνα, πιθανώς η αντίδρασή μας να μην είναι η σωστότερη, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε πώς και γιατί

μας συμβαίνει αυτό.

Δεν είναι ότι δεν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, ωστόσο οφείλουμε να καταλάβουμε πως πρόκειται για μία περίπτωση που χρειάζεται λεπτό χειρισμό. Δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν φυσιολογικά αυτή την πληροφορία, δεδομένου ότι μπορεί να μην έχουν έρθει ξανά σε επαφή με κάτι παρόμοιο ή εξαιτίας των ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, η οποία κρύβει “το πρόβλημα”, πράττοντας σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Συνεπώς, όταν πράγματι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση, καλό θα είναι να αποφύγουμε να πούμε όλα τα λάθος πράγματα. Και ποια είναι αυτά; Την απάντηση -ή ένα σκέλος της μας δίνει ο Martin Ledwick, επικεφαλής επικοινωνίας στο βρετανικό ίδρυμα ερευνών για τον καρκίνο, Cancer Research UK.

Τι δεν πρέπει να πειςΜην ανησυχείς! Όλα θα πάνε καλά.

Μακάρι, η φράση αυτή πράγματι να ήταν αληθινή. Ωστόσο, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και απρόσμενη, συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εξαρχής την έκβασή της. Η αισιοδοξία είναι το παν, όμως μια τέτοια “υπόσχεση” δεν είναι δίκαιη. Από την άλλη, είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις τον άλλο να σταματήσει να εκφράζει τα συναισθήματά του, τη στιγμή που το μόνο που πραγματικά έχει ανάγκη είναι κάποιον να ακούσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του.

Πρέπει να παραμείνεις αισιόδοξος-η

Όσο κι αν η θετική ψυχολογία είναι το Α και το Ω στην περίπτωση αυτή, όχι δεν είναι υποχρεωτικό η φίλη σου να παραμείνει αισιόδοξη. Είναι λάθος το να υποχρεώσουμε κάποιον να σταματήσει να νιώθει αυτά που πραγματικά αισθάνεται, όταν στην πραγματικότητα η αλήθεια είναι πως φοβάται.

Διάβασα στο ίντερνετ για μια νέα θεραπεία

Το ίντερνετ δεν αποτελεί πάντα μία αξιόπιστη πηγή πληροφοριών, γι’ αυτό κιόλας όλες αυτές τις δεκαετίες δεν έχει αντικαταστήσει τη σημαντική δουλειά των γιατρών και των επιστημόνων. Ακόμα κι αν το διάβασες και πιστεύεις πως θα ενθαρρύνει τη φίλη σου, καλύτερα να κρατήσεις αυτή την πληροφορία για τον εαυτό σου.

Μια φίλη  γνωστού μου είχε πάθει το ίδιο

Δεν είναι κάθε περίπτωση ίδια, ενώ κάθε εμπειρία βιώνεται από το εκάστοτε άτομο διαφορετικά. Δεν σημαίνει πως μία εμπειρία ενός ατόμου που αντιμετωπίζει τον καρκίνο, συμφωνεί με εκείνη κάποιου άλλου ατόμου που παλεύει με την ασθένεια.

Είσαι τόσο γενναία

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, δεν το επέλεξαν να είναι γενναίοι, καθώς αν είχαν την επιλογή δεν θα βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση. Απλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να το ακούν από κάποιον που εμπιστεύονται, καθώς μπορεί μία τέτοια φράση να θεωρηθεί ενοχλητική.

Τι πρέπει να πεις;Πώς είσαι;

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται κάποιον για cheerleader. Αντίθετα, επιθυμούν εκείνον που θα τους ακούσει, όταν έχουν την ανάγκη να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Γι ’αυτό, η απλή ερώτηση “πώς είσαι”, θα τους δώσει τη δυνατότητα να πουν ελεύθερα αυτό που σκέφτονται, χωρίς να αισθάνονται πως οφείλουν να νιώθουν με συγκεκριμένο τρόπο.

Πώς θα ήθελες να σε βοηθήσω;

Όπως προαναφέρθηκε, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το πώς να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση. Επομένως, δεν είναι περίεργο να ζητήσεις εσύ ο ίδιος τη βοήθεια για να καταλάβεις πώς μπορείς να είσαι χρήσιμη. Με αυτό τον τρόπο, δίνεις τον έλεγχο πίσω στον συνομιλητή σου, αφήνοντας τον ελεύθερο να πει αυτό που σκέφτεται.

Μπορώ να σε βοηθήσω σε πρακτικά ζητήματα;

Είτε πρόκειται για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, είναι ωραίο να δηλώσεις πως είσαι διατεθειμένη να βοηθήσεις σε ό,τι ο/η φίλος-η σου χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης- ακόμα κι αν δεν σε αφορά άμεσα- καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας για το πώς να χειριστείς το ζήτημα του καρκίνου.

The post Όλα όσα πρέπει να αποφύγεις να πεις σε κάποιον που παλεύει με τον καρκίνο appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα