Πάει ο παλιός ο χρόνος….: Υποδεχόμενοι τη νέα χρονιά

Η Ψυχολόγος Μαρία Νικολοπούλου  αναλύει την έννοια του χρόνου στη ζωή μας και τη σημασία  που παίρνει ο προσδιορισμός στόχων στο πέρασμά του

Πάει ο παλιός ο χρόνος….: Υποδεχόμενοι τη νέα χρονιά

«Ένας καινούργιος χρόνος. Τι μας περιμένει; Τι θα μας φέρει; Όνειρα, φιλοδοξίες, έρωτες, αινίγματα. Κι ω φτωχά ημερολόγια που ύστερα από τόσες γιορτές τελειώνετε τις μέρες σας μέσα σ’ ένα ρείθρο».

Ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης

μέσα στον συμβολοποιημένο «Ιανουάριο» συνοψίζει πλήθος στοιχείων που συνθέτουν την αναπαράσταση του έννοιας του χρόνου, προβάλλοντας ταυτόχρονα με γλαφυρό τρόπο τις ματαιώσεις που απαντώνται μέσα στο γραμμικό συνεχές παρελθόν-παρόν-μέλλον. 

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένα ανθρωπίνως επινοημένο και κατασκευασμένο εργαλείο, όπως αυτό του (νέου) χρόνου, σηματοδοτεί – στο δυτικό πολιτισμό τουλάχιστον – ένα νέο ξεκίνημα, σταθμό εκδήλωσης  ποικίλων συναισθημάτων, αντιδράσεων και προσδοκιών για την εικόνα του μέλλοντος. Η αξία του χρόνου και το μέγεθος που εκείνος παίρνει συμβαδίζει πάντοτε με την αξία που εμείς του δίνουμε. 

Κάτι που δεν περνά σχεδόν απαρατήρητο από κανέναν είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου όλα αλλάζουν. Απέναντι στην αλλαγή οι άνθρωποι συνήθως δεν είναι φιλικά διακείμενοι. Η αλλαγή πολλές φορές επιφέρει αναστάτωση ενώ κάποιες άλλες τρομάζει. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στο φόβο μας μήπως δεν τα καταφέρουμε, μήπως χάσουμε τον έλεγχο των γεγονότων. Αυτό εξηγεί και τη στάση μας ως προς την αλλαγή, στην οποία συχνά αντιστεκόμαστε, άλλοτε συντονιζόμαστε (με μεγαλύτερη ή μικρότερη ευκολία) και άλλοτε αρνούμαστε.

Το κλειδί στις περιπτώσεις αυτές (ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε αποφασίσει εμείς για την αλλαγή αυτή) είναι το να δίνει κανείς έμφαση στο βαθμό στον οποίο πιστεύει ότι ελέγχει ο ίδιος την έκβαση των γεγονότων (έδρα ελέγχου). Ο τόπος εστίασης του ελέγχου (θα εστιάσω στις δικές μου εσωτερικές δυνατότητες ή σε εξωτερικές δυνάμεις, όπως τύχη, μοίρα, άλλοι..;;) θα επηρεάσει όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούμε απέναντι στις προκλήσεις της ζωής, αλλά θα επηρεάσει και το κίνητρό μας να λάβουμε δράση.

Σειρά μελετών επιβεβαιώνουν ότι όταν πιστεύουμε πως ‘κρατούμε’ οι ίδιοι τη μοίρα στα χέρια μας, τείνουμε να προβαίνουμε στην ανάληψη δράσης, ώστε να αλλάξουμε την κατάσταση εκεί που κρίνουμε αναγκαίο. Από την άλλη, όταν πιστεύουμε ότι η έκβαση των γεγονότων τοποθετείται έξω από τις δυνατότητές μας, τότε είναι λιγότερο πιθανό να κινητοποιηθούμε για δράση απέναντι στην αλλαγή, βιώνοντας με σκληρότερο τρόπο την αβεβαιότητα του τι έπεται.

Ο καθορισμός ρεαλιστικών και εφικτών στόχων λειτουργεί βοηθητικά ως προς την ενίσχυση του εσωτερικού τόπου ελέγχου (του να εστιάσω δηλαδή στις εσωτερικές μου δυνάμεις). Η διαδικασία καθορισμού σαφώς προσδιορισμένων στόχων είναι θεμελιακής σημασίας επειδή – πέραν της προόδου στους τομείς που επιλέγουμε να εξελιχθούμε – οδηγεί σε μία σειρά από οφέλη και θετικές εκβάσεις για τη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα: Ενεργοποιεί το άτομο προς δράση αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα προσδοκίας και υπευθυνότητάς του Τονώνει το αίσθημα νοήματος της ζωής, πράγμα που είναι σημαντικό για να μπορεί κανείς να ζει μια ικανοποιητική ζωήΘέτει σε εγρήγορση τις γνωστικές/νοητικές λειτουργίες προσοχή και συγκέντρωση, ενισχύοντας παράλληλα το αίσθημα του αυτοελέγχου (το άτομο νιώθει ότι μπορεί να ελέγχει τη ζωή του)Οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα άλλων επιτευγμάτων (το άτομο σημειώνει επιτυχίες και σε άλλους τομείς)Ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ικανοποίησηςΕφοδιάζει το άτομο με το αίσθημα της ολοκλήρωσης, βοηθώντας το να διατηρεί μια θετική προοπτική για τη ζωή

Οι αλλαγές που ο χρόνος φέρνει κάποιες φορές κάνουν επιτακτική την ανάγκη της ανανέωσης και της νέας αρχής. Ο τρόπος που καθένας αντιλαμβάνεται το χρόνο, άλλωστε, παίζει σπουδαίο ρόλο ως προς την επιλογή και την ποιότητα των στόχων στους οποίους θα επενδύσει. Η επίγνωση του χθες όπως και η άγνοια του αύριο δεν θα πρέπει παρά να στέκονται αρωγοί μπροστά στη συνειδητοποίηση της αξίας να ζούμε το μεγαλείο του σήμερα.

Αρθρογραφεί η Ψυχολόγος, MSc  Μαρία Νικολοπούλου

The post Πάει ο παλιός ο χρόνος….: Υποδεχόμενοι τη νέα χρονιά appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα