Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Διαφήμιση ελληνικής σοκολάτας στέλνει το πιο ισχυρό μήνυμα!(Βίντεο)

Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχει κακοποιηθεί στη ζωή της. Σε περιόδους κρίσεων οι αριθμοί αυξάνονται. Όπως είδαμε δυστυχώς να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανθρωπιστικών κρίσεων, συγκρούσεων και κλιματικών καταστροφών.

Μια νέα αναφορά με δεδομένα από 13 χώρες, δείχνει πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 2 στις 3 γυναίκες ανέφεραν ότι οι ίδιες ή κάποια γυναίκα που γνωρίζουν, βίωσε κάποια μορφή βίας. Μόνο 1 στις 10 γυναίκες είπαν πως τα θύματα θα αναζητούσαν βοήθεια από την αστυνομία.

Αν και ακούγεται γενικό,

η βία λόγω φύλου, δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί και πρέπει να αποτραπεί. Για να σταματήσει αυτού του είδους η βία, πρέπει να ξεκινήσουμε να πιστεύουμε όσες επέζησαν. Να καθιερώσουμε πρακτικές και προσεγγίσεις που θα ανυψώσουν τις ρίζες του προβλήματος. Να αλλάξουμε τις κοινωνικές νόρμες, να ενδυναμώσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες. Να δημιουργηθούν βασικές υπηρεσίες στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη, στο σύστημα υγείας και στο κοινωνικό σύστημα. Αρκετές ώστε να μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τα δικαιώματα των γυναικών. Για να μπει ένα τέλος στην έμφυλη βία.

Γιατί πρέπει να μηδενίσουμε τη βία κατά των γυναικών;

Κανονικά δε θα έπρεπε καν να αναρωτιόμαστε το γιατί. Δεν ζούμε όμως σε κανονικούς καιρούς και καλό είναι να εξηγούμε και τα αυτονόητα. Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών είναι ένα από τις πιο διαδεδομένες, συνεχιζόμενες και καταστροφικές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο σήμερα. Παραμένει μη αναφερθείσα στο μεγαλύτερο κομμάτι τους. Ο λόγος; Η ατιμωρησία, η σιωπή, το στίγμα και η ντροπή που περιβάλλουν αυτό το κομμάτι βίας.

Παρουσιάζεται και εκδηλώνεται με τη μορφή φυσικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας. Προέρχεται από τον σύντροφο με ξυλοδαρμό, ψυχολογική κατάχρηση, βιασμός μέσα σε γάμο και γυναικοκτονία. Συναντάται επίσης μέσα από σεξουαλική βία και παρενόχληση από τρίτους. Βιασμός, εξαναγκασμός σε σεξουαλικές πράξεις, εξαναγκασμός σε γάμο, παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Παρενόχληση στο δρόμο, παρακολούθηση, ηλεκτρονική παρενόχληση και εκβιασμοί. Εμπόριο λευκής σαρκός, σκλαβιά και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Αν δεν πιστεύεις εμάς, πίστεψε τους αριθμούς.Τα περισσότερα βίαια περιστατικά συμβαίνουν από τους τωρινούς ή πρώην συντρόφους των γυναικών. Περισσότερες από 640 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15 και άνω, έχουν βιώσει βία από το σύντροφο τους.Οι κλήσεις για βοήθεια έχουν πενταπλασιαστεί σε μερικές χώρες κατά την περίοδο της πανδημίας.137 γυναίκες σκοτώνονται από μέλος της οικογένειας τους κάθε μέρα. Το 2017 υπολογίστηκε ότι από τις 87.000 που σκοτωθήκαν εκ προθέσεως, οι 50.000 δολοφονήθηκαν από οικείους συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους.Λιγότερο από το 40%που έχουν βιώσει βία αναζητούν οποιασδήποτε μορφής βοήθεια.Παγκοσμίως, η βία κατά των γυναικών επηρεάζει περισσότερο τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.Το 2019, μια στις πέντε γυναίκες, ηλικίας 20-24 ετών, είχαν παντρευτεί πριν την ηλικία των 18.Το λιγότερο 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, ηλικίας 15-49 ετών, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, σε 31 χώρες. Οι μισές από αυτές τις χώρες βρίσκονται στη Δυτική Αφρική15 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 15-19, έχουν βιώσει αναγκαστικό σεξ. Στην πλειοψηφία τους, κορίτσια στην εφηβεία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν θύματα εξαναγκαστικού σεξ ή άλλων σεξουαλικών πράξεων.Μια στις 10 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενώση δηλώνουν πως έχουν βιώσει διαδικτυακή παρενόχληση πριν φτάσουν στο 15ο έτος της ηλικίας τους.Στη μέση ανατολή και στη Βορειά Αφρική, το 40-60% των γυναικών έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο. Σεξουαλικά σχόλια, καταδίωξη ή παρακολούθηση, βρισιές και βλασφημίες.Το 31-64% των αντρών δήλωσαν πως έχουν προβεί στις ανωτέρω πράξεις. Άντρες νεαρής ηλικίας, άντρες με περισσότερη μόρφωση και άντρες που έχουν βιώσει βία ως παιδιά, ήταν αυτοί που είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο.

Όσα δεν κατάφεραν η παιδεία, η εκπαίδευση και η οικογένεια να μάθουν στους άντρες, το κάνει μια διαφήμιση σοκολάτας.

Η αναφορά της μάρκας δε γίνεται για διαφημιστικό σκοπό ή με σκοπό το κέρδος. Αλλά καθώς ετοίμαζα το άρθρο για την παγκόσμια ημέρα, σκάει μπροστά μου νωρίς το πρωί, το νέο βίντεο. Όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα φαντάζομαι. Έβαλα να δω τη νέα διαφήμιση της Lacta θεωρώντας πως θα δω μια ρομαντική ιστορία. Για το πως ο άντρας πρέπει να αγαπά και να φέρεται σωστά σε μια γυναίκα. Μέσα σε τρία λεπτά, μια διαφήμιση κατέρριψε το μύθο του τέλειου άντρα που σε θέλει συνέχεια κοντά του. Και καλά έκανε!

Όταν ο σύντροφος σας, σας αγαπά υπερβολικά, σε σημείο να σας πνιγεί με την αγάπη του, τότε τρέξτε μακριά! Η αγάπη πονάει μόνο αν χωρίσουν δυο άνθρωποι. Χωρίζουν πολιτισμένα, παίρνει ο καθένας τον δρόμο του και ας πονάει ο ένας ή και οι δυο. Δεν πονάει γιατί κάποιος σήκωσε χέρι, δεν πονάει γιατί κάποιος κλώτσησε ή έσπασε ένα αντικείμενο επάνω σου. Δεν πρέπει να πονάει για τους λάθος λόγους! Οτιδήποτε σου αφήνει σημάδια από βία, ενέχει ψυχολογικό εκβιασμό, κακοποίηση, εκμετάλλευση μιας κατάστασης(οικονομική εξάρτηση), είναι όλα λόγοι για να απομακρυνθείς.

Αν θεωρείς ότι ο σύντροφος σου δεν θα αντιδράσει όμορφα, πολιτισμένα ή είσαι σίγουρη ότι θα γίνει βίαιος, ξανά, φύγε σιωπηλά. Ενημέρωσε τους δικούς σου ανθρώπους, συγγενείς, φίλους, την αστυνομία, το δικηγόρο σου, τους πάντες! Και φύγε πριν ξεσπάσει πάνω σου, όλη του την τρελά. Δεν θα βρεις λογική σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι στα καλά τους αυτοί! Εσύ είσαι μια γυναίκα που πρέπει να σωθεί, άσε τους εγωισμούς και το φόβο, φύγε και θα την βρεις την άκρη σου. Καλύτερη μονή και ζωντανή, παρά οτιδήποτε άλλο.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Αν όλα τα παραπάνω σε σοκάρουν…

Αν όλα τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στο κείμενο, θεωρείς ότι είναι υπερβολικά, τότε είσαι και εσύ μέρος τους προβλήματος. Το γεγονός ότι δεν τα ακούς συχνά, δε τα βλέπεις στην τηλεόραση, στις ειδήσεις, δεν τα διαβάζεις στην εφημερίδα, δε σημαίνει πως δεν υφίσταται σαν πρόβλημα. Αν στρουθοκαμηλίζεις όταν ακούς μια γυναίκα να φωνάζει ή ένα παιδί να κλαίει, αυτό δε σημαίνει πως το έγκλημα που συντελείται, δεν είναι έγκλημα. Είναι, και εσύ είσαι συνένοχος/συνενοχή, αν κοιτάζεις μόνο το σπιτάκι σου και τη δουλίτσα σου. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι, όμως η πλειοψηφία των γυναικών φοβάται να αναζητήσει βοήθεια και να το δηλώσει σε επίσημο φορέα, όπως η αστυνομία.

Η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου), δεν είναι απλά για να μετρήσουμε αριθμούς. Στηρίξτε η μια την άλλη, στηρίξτε όσες γυναίκες ξέρετε που χρειάζονται βοήθεια. Διαδώστε το μήνυμα, δώστε τους να καταλάβουν πως θα είστε εκεί για αυτές. Δείτε τριγύρω σας, μη σιωπάτε όταν αναγνωρίσετε τη βία, άντρες και γυναίκες. Είτε προέρχεται από το διπλανό διαμέρισμα, από τον ξάδερφο σας που βρίζει τη γυναίκα του, από τον δειλό που χτυπά τη σύντροφο του και μετά με κλάματα ζητά συγνώμη. Αντιδράστε, σπάστε τα ταμπού, μιλήστε, φωνάξτε ή αποχωρήστε άμεσα και σιωπηλά. Μη μένετε εκεί που δε σας αγαπούν, η αγάπη δεν πρέπει να σε πονάει!

Γραμμή βοήθειας SOS 15900ΔΙΟΤΙΜΑ: Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα

Ερεύνα – μετάφραση – σύνταξη κειμένου: Βογιατζής Ηλίας για  newsitamea.gr

Πηγή: www.un.org, www.unwomen.org, www.diotima.org.gr

*Τα συγχαρητήρια μου στη δημιουργική ομάδα και στην εταιρεία της σοκολάτας για την τόσο υπεύθυνη δουλειά τους και τη σοβαρή προσέγγιση του θέματος.

**Το κολλάζ είναι φτιαγμένο προσωπικά από εμένα, με φωτογραφίες του διαφημιστικού βίντεο, με σκοπό αποκλειστικά την προώθηση του κειμένου και κανένα κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες ανήκουν στον οργανισμό ΔΙΟΤΙΜΑ. 

The post Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Διαφήμιση ελληνικής σοκολάτας στέλνει το πιο ισχυρό μήνυμα!(Βίντεο) appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
σοκολατα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διαφημιση, νέα, ηλεκτρονική, επηρεάζει, lacta, ειδήσεις, σημαίνει, υφίσταται, sos, μετάφραση, org, εταιρεία, κινηση στους δρομους, τελος του κοσμου, ξανα, μετάφραση, βιντεο, χωρες, ηλεκτρονική, αστυνομια, αφρικη, βρισιες, γυναικα, δουλεια, τηλεοραση, φωτογραφιες, αγαπη, αρθρο, απλα, βογιατζης, βοηθεια, βορεια, γεγονος, γινει, γινεται, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δυτικη, ειπαν, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, επηρεάζει, επρεπε, εταιρεία, ετων, ετος, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ηλικια, υπηρεσιες, υφίσταται, κειμενο, χτυπα, λαθος, μορφη, ντροπη, ξερετε, ομαδα, οικογενεια, παιδι, παιδια, πιθανοτητες, πρωι, ποναει, σεξουαλικη παρενοχληση, συγνωμη, σιγουρη, συνεχεια, συνταξη, συγχαρητηρια, σημαδια, σιωπη, στιγμα, σχολια, τρια, τρελα, φυγε, χερι, ομορφα, αντρες, δικαιωματα, ενωση, κομματι, lacta, μπροστα, org, σημαίνει, sos, υγειας
Τυχαία Θέματα