Παστεριωμένα και μη παστεριωμένα προϊόντα: Τι διαφορές έχουν – Τα υπέρ και κατά της παστερίωσης
Ίσως κάποια στιγμή χρειάστηκε να αποφασίσετε μεταξύ παστεριωμένων και μη παστεριωμένων προϊόντων διατροφής και αναρωτηθήκατε ποιο είναι καλύτερο να επιλέξετε.
Τα παστεριωμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, για να καταστρέψουν επιβλαβή μικρόβια, όπως βακτήρια και ιούς, που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.
Αν και η παστερίωση είναι μια κοινή πρακτική που κάνει τα τρόφιμα πιο ασφαλή για κατανάλωση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής, δεν μπορούν όλα τα τρόφιμα να παστεριωθούν. Επιπλέον, τα παστεριωμένα τρόφιμα εξακολουθούν να διατρέχουν
Μερικοί ισχυρίζονται ότι τα μη παστεριωμένα τρόφιμα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και καλύτερη γεύση. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα τρόφιμα είναι λιγότερο ασφαλή και ότι οι διαφορές στα θρεπτικά συστατικά είναι ελάχιστες.
Αυτό το άρθρο εξετάζει τη διαφορά μεταξύ παστεριωμένων και μη παστεριωμένων τροφίμων, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του καθενός και πώς να γνωρίζετε ποια να επιλέξετε.
Τι σημαίνει μη παστεριωμένο προϊόνΤα μη παστεριωμένα τρόφιμα πωλούνται παρόλο που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με υψηλές θερμοκρασίες. Τα τρόφιμα που δεν έχουν παστεριωθεί περιλαμβάνουν:
ωμό γάλαμερικά χειροποίητα τυριάμερικές μη παστεριωμένες εκδοχές χυμών και κρεάτωνΠολλές ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και ο υψηλός κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών σχετίζονται με την κατανάλωση μη παστεριωμένων τροφίμων, αν και μπορεί να υπάρχουν μερικά οφέλη.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία φαίνεται να υπερτερούν των πιθανών οφελών στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οφέλη από την κατανάλωση μη παστεριωμένων τροφίμωνΤα μη παστεριωμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες και μερικές φορές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Ο όρος “οργανοληπτικές ιδιότητες” αναφέρεται στη γεύση, την εμφάνιση και την μυρωδιά του προϊόντος.
Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της παστερίωσης δεν σκοτώνει μόνο επιβλαβή βακτήρια και ιούς στα τρόφιμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη θρεπτική ποιότητα, την εμφάνιση και τη γεύση του φαγητού.
Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες απέδειξαν ότι η παστερίωση μείωσε τα προστατευτικά αντισώματα, την βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο στο μητρικό γάλα.
Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι απώλειες θρεπτικών συστατικών στο ανθρώπινο γάλα είναι μικρές και ότι τα οφέλη της παστερίωσης είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.
Μειονεκτήματα της κατανάλωσης μη παστεριωμένων τροφίμωνΤα μη παστεριωμένα τρόφιμα σχετίζονται με την εμφάνιση τροφιμογενών ασθενειών από βακτήρια, όπως:
BrucellaCryptosporidiumListeria monocytogenes (λιστέρια) καιο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά Staphylococcus aureus (σταφυλόκοκκος)Συγκεκριμένα, η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει συχνά ότι το μη παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τρόφιμα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου και κοινές αιτίες αυτών των τροφιμογενών ασθενειών.
Αυτές οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να διαρκέσουν από ημέρες έως εβδομάδες. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται από ήπια (πυρετός, διάρροια, έμετος, μυϊκοί πόνοι, κοιλιακό άλγος και μειωμένη όρεξη) έως σοβαρά, όπως αποβολή και ακόμη και θάνατος.
Τα μη παστεριωμένα τρόφιμα παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και είναι πιο επικίνδυνα για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως:
ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίαςέγκυεςμικρά παιδιά καιάτομα με σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνοςΤι είναι η παστερίωσηΗ παστερίωση είναι μια κοινή πρακτική ασφάλειας τροφίμων που εκθέτει ορισμένα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σκοπός είναι να εξοντωθούν τυχόν επιβλαβή βακτήρια και ιοί, που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.
Αναπτύχθηκε από τον Γάλλο χημικό Louis Pasteur και την ομάδα του το 1864. Έρευνες δεκαετιών υπογραμμίζουν τα οφέλη που προσφέρει η παστερίωση στην ανθρώπινη υγεία.
Τύποι παστερίωσηςΔεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου τροφιμογενών λοιμώξεων από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πιθανότατα έχετε ακούσει για την παστερίωση του γάλακτος.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αυτοί είναι οι τύποι και οι προδιαγραφές της παστερίωσης:
Τύπος παστερίωσηςΘερμοκρασίαΧρόνοςVAT63 ºC30 λεπτάHigh temperature, short time (HTST)72 ºC15 δευτερόλεπταHigher-heat, shorter-time (HHST) 189 ºC1 δευτερόλεπτοHigher-heat, shorter-time (HHST) 290 ºC0,5 δευτερόλεπτοHigher-heat, shorter-time (HHST) 394 ºC0,1 δευτερόλεπτοHigher-heat, shorter-time (HHST) 496 ºC0,05 δευτερόλεπτοHigher-heat, shorter-time (HHST) 5100 ºC0,01 δευτερόλεπτοUltra pasteurization (UP)138 ºC2 δευτερόλεπταΕάν το γάλα περιέχει γλυκαντικά, ή περιεκτικότητα σε λιπαρά 10% και πάνω, οι θερμοκρασίες παστερίωσης αυξάνονται κατά 3 °C επιπλέον.
Οφέλη από την κατανάλωση παστεριωμένων τροφώνΗ παστερίωση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων, ιδιαίτερα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι ιατρικές και επιστημονικές κοινότητες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της παστερίωσης με την πάροδο του χρόνου.
Μάλιστα, έχει αποδειχτεί και ότι η παστερίωση του ανθρώπινου γάλακτος αδρανοποιεί τον SARS-CoV-2, τον κορονοϊό που προκαλεί την COVID-19.
Η παστερίωση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι ανοσοκατασταλμένοι.
Μειονεκτήματα της κατανάλωσης παστεριωμένων τροφίμωνΔυστυχώς, δεν μπορούν όλα τα τρόφιμα να παστεριωθούν. Επίσης, τα παστεριωμένα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβή μικρόβια εάν δεν αποθηκεύονται, χειρίζονται ή παρασκευάζονται σωστά.
Τα φρέσκα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά δεν υποβάλλονται σε θερμική παστερίωση, παρόλο που είναι τρόφιμα υψηλού κινδύνου για τροφιμογενείς λοιμώξεις. Ακόμη και τα παστεριωμένα τρόφιμα μπορεί αργότερα να μολυνθούν κατά την προετοιμασία και την αποθήκευση με βάση τις πρακτικές χειρισμού των τροφίμων.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες για την υγιεινή των τροφίμων και τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων, ανεξάρτητα από το αν τα τρόφιμα που αγοράσατε είναι παστεριωμένα, ή όχι.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για την παστερίωση μπορεί να αλλάξουν την εμφάνιση, τη γεύση και το διατροφικό προφίλ ορισμένων τροφίμων, αν και αυτές οι αλλαγές είναι γενικά μικρές.
Τα πιο συχνά παστεριωμένα τρόφιμααυγά και προϊόντα αυγώνχυμοίαλκοολούχα ποτά και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση (μπύρα, κρασί, μηλίτης, κομπούτσα)γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, βούτυρο, παγωτό, γιαούρτι, κρέμα)κατεψυγμένα επιδόρπιααπομιμήσεις κρεάτων και αλλαντικάξηροί καρποίαλεύρι και τα προϊόντα του (ψωμί, δημητριακά κ.λπ.)Τι να επιλέξετεΑν και τα μη παστεριωμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν καλύτερο γευστικό προφίλ και ελαφρώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να επιλέγετε παστεριωμένα τρόφιμα όταν είναι δυνατόν.
Τα παστεριωμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι:
είναι πιο ασφαλήέχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καιμειώνουν τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειώνΩστόσο, να θυμάστε ότι και τα παστεριωμένα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβή μικρόβια κατά την αποθήκευση και την προετοιμασία.
Iatropedia.gr
The post Παστεριωμένα και μη παστεριωμένα προϊόντα: Τι διαφορές έχουν – Τα υπέρ και κατά της παστερίωσης appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: «Η Ρούλα έλεγε σκοτώνω για τα παιδιά μου - Είναι άρρωστη με τον Μάνο κι έτρεχε σε μάγια και καφετζούδες»
- Όσκαρ: Η «παγωμένη» αντίδραση της Νικόλ Κίντμαν, μετά το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ έγινε viral
- Φορολογικές δηλώσεις: Οι αποδείξεις που μετράνε διπλά, όλη η απόφαση
- Νέος σεισμός στη Θήβα – Συνεχόμενες δονήσεις από την Κυριακή
- Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα taxisnet για την υποβολή τους
- Κίνα: Lockdown δύο φάσεων στη Σαγκάη. Η χειρότερη έξαρση σε κρούσματα εδώ και 2 χρόνια
- Δίκη Φιλιππίδη: Εκτός δικαστικής αίθουσας η Εβελίνα Παπούλια (Video)
- Ανεκδιήγητος Πορτοσάλτε: Ζήτησε διακοπές ρεύματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
- Δείτε αναλυτικά τους μέσους όρους των καναλιών για χθες Κυριακή 27/3/2022
- Αποκάλυψη Times: Μήνυμα από Ζελένσκι έδωσε στον Πούτιν ο Αμπράμοβιτς -«Πες του ότι θα τους συντρίψω» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Παστεριωμένα και μη παστεριωμένα προϊόντα: Τι διαφορές έχουν – Τα υπέρ και κατά της παστερίωσης
- «Βρέχει» χρήμα τις επόμενες μέρες: Μπαράζ πληρωμών σε χιλιάδες δικαιούχους – Οι ημερομηνίες και τα ποσά
- Έβγαζαν μεγαλύτερο κέρδος από ότι επιτρεπόταν: Πρόστιμο 647.000€ στα σούπερ μάρκετ Lidl
- Λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης 4.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών – Γιατί δεν εμβολιάζονται, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
- «H σκύλα πέθαvε»: H φρικιαστική υπόθεση της μη-τέρας που βασάvιζε το παιδί της επειδή το ήθελε άρρωστο – BINTEO,ΦΩΤΟ
- 18 φράσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο φέρεστε στον εαυτό σας
- Μάσκες τέλος για όλους; Η ημερομηνία κατάργησής τους σε σούπερ μάρκετ και κομμωτήρια – ΒΙΝΤΕΟ
- Αποκοιμιέστε στην πολυθρόνα; Σήμα SOS για μια επικίνδυνη νόσο
- Συμπτώματα διαβήτη: Μπορεί να έχεις διαβήτη και να μην το ξέρεις
- Δίαιτα του βραστού αυγού: Πώς γίνεται, πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα – Όλες οι τροφές που περιλαμβάνει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκέψεις για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά – Τα ύψη ήδη η τιμή του ψωμιού
- Νέος σεισμός στη Θήβα – Συνεχόμενες δονήσεις από την Κυριακή
- Κορωνοϊός: Πρόστιμο 25.000 ευρώ σε καφέ μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Θρυλική Καναδική εταιρεία ετοιμάζει σειρά ηλεκτρικών μοτοσικλετών
- ΑΕΚ: “Ο Ενρίκες υποψήφιος αν δεν έρθει ο Σάντος”
- «H λίστα Πέτσα είναι υποδειγματική της έλλειψης διαφάνειας»
- Χάρτης σκάνδαλο: Το Βρετανικό ΥΠΑΜ διχοτόμησε την Κύπρο
- Greek Labor Ministry: Reduction of unemployment rate and increase of wages in the last three yearsaris receives the newly built Seaduchess
- Tο νέο HONDA CIVIC E:HEV προσφέρει εξαιρετική δυναμική και αποδοτικότητα με το βασικό εξοπλισμό
- Τσάι από χρυσάνθεμο: Τι πολύτιμα προσφέρει στην υγεία