Πονοκέφαλος: Τον προκαλεί ο καιρός που χαλάει; Έρευνα απαντά

Όταν ο καιρός χαλάει ή έρχεται καταιγιδα μήπως νιώθετε ότι το κεφάλι σας πάει να σπάσει; Οι επιστήμονες εξηγούν ότι πράγματι οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες μπορούν να μας επηρεάσουν

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει πράγματι επιστημονική βάση πίσω από την θεωρία ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν τις αλλαγές στον καιρό από τους πονοκεφάλους που παθαίνουν.

Όπως επισημαίνει στο The Conversation η καθηγήτρια νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Durham, Amanda Ellison, η οποία συνέταξε και την παρούσα μελέτη, παρόλο

που δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από πονοκεφάλους που σχετίζονται με τον καιρό, έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 60% των πασχόντων από ημικρανία θεωρούν ότι είναι πολύ ευαίσθητοι στις αλλαγές του καιρού. Το 2015, ερευνητές που συγκέντρωσαν ημερήσια στοιχεία πωλήσεων για ένα φάρμακο κατά του πονοκεφάλου στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι πωλήσεις ανέβαιναν σημαντικά όταν η μέση βαρομετρική πίεση μειωνόταν, φαινόμενο που συμβαίνει πριν τον ερχομό μιας κακοκαιρίας.

Γιατί συμβαίνουν αυτοί οι πονοκέφαλοι;

«Υπάρχουν δύο μηχανισμοί δράσης εδώ. Ο ένας σχετίζεται με τους κόλπους – τις τέσσερις μικρές κοιλότητες γεμάτες αέρα στα οστά του προσώπου. Όπως ακριβώς συμβαίνει στα αυτιά μας όταν η ατμοσφαιρική πίεση αλλάζει, οι αλλαγές αυτές μπορούν να προκαλέσουν μια ανισορροπία στην πίεση στους κόλπους προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Η αίσθηση αυτή εξαρτάται από το ποιος κόλπος επηρεάζεται περισσότερο, με τον πόνο να εντοπίζεται στο μέτωπο, ανάμεσα και πίσω από τα μάτια, στο πρόσωπο ή σε έναν πιο διάσπαρτο πονοκέφαλο στο μπροστινό και πίσω μέρος του κεφαλιού. Σε ποιον πόνο είναι πιο επιρρεπής κάποιος εξαρτάται από την ατομική δομή του κεφαλιού», εξηγεί η Δρ. Ellison.

Ο άλλος λόγος που προκαλεί αυτό το είδος πονοκεφάλου σχετίζεται με τις αλλαγές στην πίεση που τροποποιούν τη ροή του αίματος στο εγκεφαλοαγγειακό σύστημα, το οποίο ελέγχει το πόσο αίμα κυκλοφορεί στο κεφάλι. Το αίμα είναι ιδιαίτερα τοξικό για τους νευρώνες, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται μακριά από τον εγκέφαλο. Τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφαλοαγγειακού συστήματος έχουν υποδοχείς που ενεργοποιούνται αν τα αιμοφόρα αγγεία ανοίξουν πολύ, δρώντας ως πρώιμο προειδοποιητικό σύστημα ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτή την ενεργοποίηση ο άνθρωπος την εκλαμβάνει ως πόνο.

Και οι δύο αυτοί λόγοι το λιγότερο που θα κάνουν είναι να προκαλέσουν έναν γενικευμένο πονοκέφαλο σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές στην πίεση. Ακόμα και η μικρή πτώση στην πίεση, όμως, έχει σχετιστεί με αύξηση των επεισοδίων ημικρανίας στους πάσχοντες.

«Η πτώση στην πίεση που σχετίζεται με τον κακό καιρό δεν είναι το μόνο που μπορεί να μας επηρεάσει. Η αύξηση της υγρασίας μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πονοκεφάλους μέσω των κόλπων, επειδή η υψηλή υγρασία μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της βλέννας που παράγεται στη γραμμή των κόλπων για την παγίδευση αλλεργιών, σκόνης και σωματιδών ρύπανσης που αφθονούν στον πυκνό, υγρό αέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση, φλεγμονή και ενόχληση στους κόλπους, οδηγώντας συχνά σε πονοκέφαλο», προσθέτει η ειδικός.

Φάρμακα και άλλες θεραπείες

Όπως είναι κατανοητό, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για τον καιρό. Εκτός, λοιπόν, από το να «κλειδωθούμε» σε δωμάτια με ρυθμισμένη ατμοσφαιρική πίεση, τα παυσίπονα και τα αποσυμφορητικά είναι πιθανότατα ο μόνος τρόπος να ανακουφιστούμε από τον πόνο μέχρι ο κακός καιρός να παρέλθει.

Όταν αναμένεται περίοδος με άσχημες καιρικές συνθήκες, το έντονο μάσημα (π.χ. με τσίχλα) μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πίεσης στους κόλπους σας μέσω του στόματος, της μύτης και του σωλήνα Eustachian (που τρέχει από το μεσαίο αυτί στο λαιμό και είναι πολύ σημαντικό στην εξισορρόπηση της πίεσης) – και μπορεί να αποτρέψει έναν πονοκέφαλο λόγω πίεσης.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

The post Πονοκέφαλος: Τον προκαλεί ο καιρός που χαλάει; Έρευνα απαντά appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα