Πώς άλλαξαν οι διατροφικές μας συνήθειες στην καραντίνα;

Σίγουρα η καραντίνα μας έστειλε και συνεχίζει να μας στέλνει πολλές φορές στο ψυγείο. Τι άλλο, όμως, άλλαξε στον τρόπο που τρώμε και ψωνίζουμε; Πρόσφατη έρευνα δίνει απαντήσεις.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με δείγμα 1.050 ατόμων την περίοδο 25 έως 27 Μαρτίου 2020 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού Covid-19 στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έδειξε

ότι οι συνήθειές μας, όσον αφορά τη διατροφή και την κατανάλωση, άλλαξαν το διάστημα της καραντίνας.

Η έρευνα έδειξε ότι περίπου 4 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα και για άλλους εκτός από το ίδιο το νοικοκυριό τους. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 39% αγοράζει τρόφιμα και προϊόντα και για άλλα συγγενικά πρόσωπα προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένα, ενώ ένα ποσοστό 8% δηλώνει ότι αγοράζει για τρίτους εκτός συγγενικού κύκλου, όπως π.χ. γείτονες.

Οι λόγοι που πάμε, επίσης, στο σούπερ μάρκετ έχουν αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με τα αποτελέσματα της μέτρησης του ΙΕΛΚΑ τον Δεκέμβριο του 2020. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μείωση σε δευτερεύοντες λόγους επίσκεψης, όπως π.χ. για προσφορές (-27%), για βόλτα (-22%), για αγορά έτοιμου φαγητού (-8%) και για το φαγητό της ίδιας ημέρας (-9%). Αυτό το διάστημα, οι καταναλωτές φαίνεται πως προτιμούν να κάνουν τα εβδομαδιαία ψώνια τους (αύξηση από 74% σε 85%), ενώ αυξήθηκε και η πιο «έκτακτη» επιλογή της έλλειψης κάποιου προϊόντος από 46% σε 57%. Οι δύο τελευταίοι λόγοι επίσκεψης αποτελούν πλέον και τις κυρίαρχες αιτίες για έξοδο προς το σουπερμάρκετ με τα πιο υψηλά ποσοστά.

Η έρευνα, πάντως, φανέρωσε και διαφορές στις διατροφικές μας συνήθειες για το διάστημα της καραντίνας, με ποσοστό 49% να δηλώνει ότι μαγειρεύει περισσότερο έναντι 29% που δηλώνει ότι μαγειρεύει λιγότερο. Ωστόσο, το σπιτικό φαγητό ίσως να μην είναι πάντα και το πιο υγιεινό, αφού μόλις το 23% δήλωσε ότι τρέφεται πιο υγιεινά σε σχέση με πριν την κρίση του κορωνοϊού, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 34% της προηγούμενης μέτρησης. «Ένοχος» γι’ αυτό είναι ο εγκλωβισμός στο σπίτι, κάτι που αυξάνει τον αριθμό των γευμάτων, την κατανάλωση θερμίδων αλλά και ζάχαρης, σε συνδυασμό με μειωμένη σωματική άσκηση.

Όσον αφορά τη νηστεία των ημερών του Πάσχα που μόλις πέρασε, το 27% δήλωσε ότι δεν θα νήστευε φέτος, έναντι του 24% των προηγούμενων ετών, ενώ το 14% ανέφερε νηστεία μόνο συγκεκριμένες ημέρες, έναντι 12% τα προηγούμενα χρόνια. Το 52% ανέφερε ότι θα νηστέψει τη Μεγάλη εβδομάδα έναντι 54% τα προηγούμενα χρόνια και το 8% όλη τη σαρακοστή έναντι 10% τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr

The post Πώς άλλαξαν οι διατροφικές μας συνήθειες στην καραντίνα; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα