Πως ενεργοποιούμε τα «καλά» λιποκύτταρα για περισσότερες καύσεις

Ένας νέος δρόμος καταπολέμησης της παχυσαρκίας ανοίγεται καθώς οι ερευνητές κατορθώνουν να μετατρέψουν τα λευκά λιποκύτταρα σε κύτταρα του φαιού λιπώδους ιστού χαρακτηριστικό γνώρισμα των οποίων είναι ότι είναι μεταβολικά ενεργά.

Οι ερευνητές βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο να κατανοήσουν πώς να μετατρέπουν τα κύτταρα του λευκού λιπώδους ιστού σε φαιά (καφέ) λιποκύτταρα, κάτι που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

«Ελέγχοντας τις λιποαποθήκες του σώματος, θα μπορέσουμε να κάνουμε μία μεγάλη πρόοδο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, της αντίστασης

στην ινσουλίνη και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Καθηγητής Mirko Trajkovski από το Εργαστήριο Μεταβολικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Η έρευνα έδειξε ότι η άσκηση, η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης και η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο ενισχύουν την παραγωγή φαιών λιποκυττάρων.

Η κύρια λειτουργία του φαιού λιπώδους ιστού είναι η θερμογένεση. Με απλά λόγια ο φαιός λιπώδης ιστός μας ζεσταίνει και μας κρατά αδύνατους, αυξάνοντας τις καύσεις του οργανισμού.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το πρόγραμμα MIRBATWAT, με σκοπό να διερευνήσουν με ποιους τρόπους τα λευκά λιποκύτταρα μπορεί να μετατραπούν σε φαιά. Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων που κατανάλωναν τα πειραματόζωα οδήγησε στην πολυπόθητη αλλαγή χρώματος των λευκών λιποκυττάρων, μέσω της αυξημένης δραστηριότητας της ανοσολογικής απόκρισης που σχετίζεται με τη μείωση των φλεγμονών.

Σε μεταγενέστερη έρευνά τους οι επιστήμονες έδειξαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Όταν τα ποντίκια έτρωγαν λιγότερο ή εκτίθεντο στο κρύο, πυροδοτούνταν μια αλλαγή στη σύνθεση του μικροβιώματος που με τη σειρά της ενίσχυε την ανοσολογική απόκριση, βελτίωνε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και προήγαγε την μετατροπή των λιποκυττάρων σε φαιά.

Ο καθηγητής Trajkovski φιλοδοξεί η έρευνά του να οδηγήσει σε νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μέσω της στόχευσης του μικροβιώματος του εντέρου.

«Η έρευνα για το πώς θα αυξηθεί η ποσότητα των φαιών λιποκυττάρων στους ανθρώπους θα μπορούσε να επεκταθεί αν οι ερευνητές μπορούσαν να μελετήσουν ανθρώπινα λιποκύτταρα εκτός του σώματος αντί να βασίζονται στις μελέτες σε ζωικά μοντέλα», δήλωσε ο Δρ. Matthias Meier από το Πανεπιστήμιο Καινοτομίας Helmholtz (HPC) στη Γερμανία, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος MicroAdiPSChip για την ανάπτυξη εργαλείων που θα επιτρέπουν στους ερευνητές να μελετήσουν περίπλοκα κυτταρικά συστήματα εκτός του ανθρωπίνου σώματος και να κατανοήσουν καλύτερα την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη και άλλες μεταβολικές νόσους.

«Δεν μπορούμε να γίνουν γενετικές τροποποιήσεις στους ανθρώπους κι έτσι όλη η έρευνα βασίζεται σε ποντίκια, τα οποία όμως, μεταβολικά, είναι πολύ διαφορετικά από τους ανθρώπους, εξήγησε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε αυτά τα χημικά μικρο-περιβάλλοντα- έτσι οι ερευνητές θα μπορούν ρεαλιστικά να μελετήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των κυττάρων». Οι παράγοντες ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη διατροφή, το στρες, τις ορμόνες και την ηλικία.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΠΗΓΗ: Πως ενεργοποιούμε τα «καλά» λιποκύτταρα για περισσότερες καύσεις Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα