Πώς επηρεάζει η COVID-19 τους πνεύμονες και άλλα όργανα του σώματος
Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις συνέπειες της COVID-19 στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα του σώματος.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19 και τις σοβαρές επιπλοκές της. Αν και έχει σημειωθεί απίστευτη πρόοδος μέσα σε μόλις έναν χρόνο, που οδήγησαν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις συνέπειες της COVID-19 στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα του σώματος, που οδηγούν τελικά
Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.
Πώς επηρεάζει τα ζωτικά μας όργανα η COVID-19Δύο πρόσφατες μελέτες στο περιοδικό Nature παρέχουν μερικές από τις πιο λεπτομερείς αναλύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Η έρευνα δείχνει ότι σε άτομα με προχωρημένη λοίμωξη ο SARS-CoV-2 οδηγεί συχνά σε μία καταστροφική σειρά εκδηλώσεων του ξενιστή (του ανθρώπινου οργανισμού) στους πνεύμονες, πριν από τον θάνατο. Αυτές περιλαμβάνουν τη φλεγμονή που διαφεύγει από τον έλεγχο του ανοσοποιητικού και των μηχανισμών του και την ανεξέλεγκτη καταστροφή των ιστών στους πνεύμονες που δεν μπορεί να αποκατασταθεί.
Και οι δύο μελέτες υποστηρίχθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Δύο διαφορετικές ομάδες ανέλυσαν δείγματα ιστών από ασθενείς με COVID-19 λίγο μετά τον θάνατό τους. Η πρώτη ομάδα δημιούργησε ένα πρόγραμμα για την ταχεία συλλογή και την κατάψυξη δειγμάτων εντός ωρών από τον θάνατο. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν αλληλούχιση RNA σε επίπεδο μοναδιαίου κυττάρου σε περίπου 116.000 κύτταρα από τους πνεύμονες 19 ανδρών και γυναικών. Παρομοίως, η δεύτερη ομάδα δημιούργησε μία βιοτράπεζα που περιελάμβανε συνολικά 420 δείγματα από 11 συστήματα οργάνων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν πολλαπλούς “άτλαντες” σε επίπεδο μοναδιαίου κυττάρου, από τον πνεύμονα, τους νεφρούς, το ήπαρ και την καρδιά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης ομάδας, οι πνεύμονες των ανθρώπων που πέθαναν από την COVID-19 ήταν γεμάτοι με ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα. Ενώ τα μακροφάγα, συνήθως, βοηθούν στην καταπολέμηση ενός μολυσματικού ιού, φαινόταν σε αυτήν την περίπτωση να παράγουν έναν φαύλο κύκλο σοβαρής φλεγμονής που προκαλούσε περαιτέρω ζημιά στον πνευμονικό ιστό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι τα μακροφάγα παρήγαγαν υψηλά επίπεδα IL-1β, έναν τύπο μικρής φλεγμονώδους πρωτεΐνης που ονομάζεται κυτταροκίνη. Αυτό σημαίνει ότι φάρμακα για τη μείωση των επιδράσεων της IL-1β ενδέχεται να μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής των πνευμόνων στους πιο σοβαρά ασθενείς.
Καθώς ένα άτομο αναρρώνει από μία τυπική αναπνευστική λοίμωξη, όπως η γρίπη, ο πνεύμονας επιδιορθώνει τις βλάβες. Όμως, στη σοβαρή COVID-19 και οι δύο μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Όχι μόνο ο SARS-CoV-2 καταστρέφει κύτταρα εντός των αερόσακων, που ονομάζονται κυψελίδες, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η ανεξέλεγκτη φλεγμονή, επίσης, εμποδίζει τα εναπομείναντα κύτταρα να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Στην πραγματικότητα, τα “αναγεννητικά” κύτταρα των πνευμόνων φαίνεται να οδηγούνται σε κατάσταση αδράνειας, αδυνατώντας να ολοκληρώσουν τα τελευταία βήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του υγιούς κυψελιδικού ιστού.
Και στις δύο μελέτες, ο πνευμονικός ιστός περιείχε, επίσης, έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό κυττάρων που ονομάζονται ινοβλάστες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι υπάρχει σε αυξημένους αριθμούς ένας συγκεκριμένος τύπος παθολογικού ινοβλάστη, ο οποίος πιθανώς οδηγεί την ταχεία δημιουργία πνευμονική ουλής (πνευμονική ίνωση) που παρατηρείται σε σοβαρή COVID-19. Τα ευρήματα από τις μελέτες δείχνουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες ινοβλαστών, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πιθανοί στόχοι φαρμάκων για την αναστολή αυτών των βλαβερών συνεπειών.
Οι ερευνητές περιγράφουν, επίσης, πώς ο ιός επηρεάζει άλλα όργανα. Μία σημαντική παρατήρηση ήταν ότι υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για άμεση λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 στο ήπαρ, στους νεφρούς ή στον καρδιακό ιστό. Ωστόσο, μία λεπτομερέστερη εξέταση του καρδιακού ιστού αποκάλυψε εκτεταμένη βλάβη, τεκμηριώνοντας ότι πολλοί διαφορετικοί τύποι κυττάρων των στεφανιαίων αγγείων είχαν αλλάξει τα γενετικά προγράμματά τους. Απομένει να καθοριστεί εάν αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός είχε ήδη καθαριστεί από την καρδιά πριν από τον θάνατο ή επειδή η καρδιακή βλάβη μπορεί να μην προκαλείται άμεσα από τον SARS-CoV-2 και μπορεί να προκληθεί από δευτερογενείς ανοσολογικές ή μεταβολικές διαταραχές.
Αυτές οι δύο μελέτες παρέχουν σαφέστερη εικόνα της παθολογίας στις πιο σοβαρές και θανατηφόρες περιπτώσεις COVID-19. Τα δεδομένα από αυτούς τους κυτταρικούς άτλαντες έχουν διατεθεί ελεύθερα για άλλους ερευνητές σε όλον τον κόσμο για διερεύνηση και ανάλυση. Η ελπίδα είναι ότι αυτή η τεράστια ποσότητα δεδομένων, μαζί με μελλοντικές αναλύσεις και μελέτες ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτήν την πανδημία, θα βελτιώσουν την κατανόησή μας για μακροχρόνιες επιπλοκές σε ασθενείς που έχουν επιβιώσει από την COVID-19. Επίσης, θα χρησιμεύσουν ως ένας σημαντικός πόρος για την ανάπτυξη ελπιδοφόρων θεραπειών, με στόχο την πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών και θανάτων λόγω της COVID-19.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Πώς επηρεάζει η COVID-19 τους πνεύμονες και άλλα όργανα του σώματος appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Με την Παπαχαραλάμπους τα είχαμε – Συνουσιαστήκαμε για πρώτη φορά…»
- Self Test για έξοδο από το σπίτι με την κατάργηση των SMS
- Έλενα Ακρίτα: Χαμός στα Social Media με τις θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο του Κώστα Μπακογιάννη
- Πικρό φινάλε για τον Πέλκα στη Τουρκία
- Ισραήλ: Δείτε τη στιγμή που όχημα παρασέρνει και τραυματίζει 4 αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ
- Τι θα συμβεί αν βάλεις ένα κέρμα όρθιο μέσα σε ένα τρένο που κινείται με 350 χλμ την ώρα. Ένα βίντεο - έκπληξη.
- Survivor: Επική γκάφα από τον Κώστα Παπαδόπουλο - «Έδωσε» στεγνά Μαριαλένα και Σάκη
- Ηλίας Βρεττός: Πώς με ένα SMS του «σήκωσαν» τον λογαριασμό
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική για πυρκαγιά στη Νέα Πέραμο
- ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός: 6 μέρες δωρεάν διακοπές – Οι δικαιούχοι (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Πώς επηρεάζει η COVID-19 τους πνεύμονες και άλλα όργανα του σώματος
- 2χρονο αγοράκι περπατάει για πρώτη φορα μετά τη παράλυσή του και η αντίδρασή του είναι μοναδική-ΒΙΝΤΕΟ
- Κορονοϊός: Η λοίμωξη Covid-19 «πληγώνει» την καρδιά
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η συγκινητική επίσκεψη στους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη
- Έτσι φαίνεται ο κίνδυνος καρκίνου που σχετίζεται με το σωματικό βάρος: Οι δύο δείκτες που ανέδειξε μεγάλη έρευνα!
- Με νευρολογικά προβλήματα 8 στους 10 νοσηλευόμενους με Κορονοϊό
- 5 κίνδυνοι του κοιλιακού λίπους για τους οποίους μας προειδοποιούν οι γιατροί
- Δασκάλα επισκέπτεται μαθητή με λευχαιμία κάθε μέρα για να μην χάσει ούτε ένα μάθημα
- Κοιλίτσα: Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί ακόμη και αν δεν είμαστε παχουλοί
- 10 λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε καλοκαιρινά παπούτσια και το μετανιώνουμε για όλο το καλοκαίρι-ΦΩΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ερρίκος Πετιλόν: Ο γιος μου με συγχώρεσε και σήμερα έχουμε καλή σχέση
- Καρδιακή ανεπάρκεια: Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο – Δύο κούπες κάνουν τη διαφορά
- Έπαιξε το ματς «στα ίσια» και ο φυλακόβιος πρόεδρος τους έσπασε τα πλευρά!
- Τζόνσον: Οι Βρετανοί Εβραίοι δεν πρέπει να υποστούν επαίσχυντο ρατσισμό
- Τζανάκης: "Τον Ιουλίο θα έχουμε ανοσία της τάξεως του 50% αν συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί"
- Μέριλιν Μονρόε: Άγαλμά της προκαλεί αντιδράσεις - "Θα τρομάζει τα παιδιά"
- 165 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο
- Γ. Καραϊβάζ: Ράγισαν καρδιές στο μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από τη δολοφονία του - ΒΙΝΤΕΟ
- Βρετανία-κορωνοϊός: Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν πλήρως στη χώρα
- Δεν ανησυχούν για τις αρχηγικές τάσεις