Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά: Πότε ο εργαζόμενος θα μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση – Τι αλλάζει στις αποδοχές της μερικής απασχόλησης

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά: Πότε ο εργαζόμενος θα μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση – Τι αλλάζει στις αποδοχές της μερικής απασχόλησης

Μία σειρά από διατάξεις που αφορούν εργασιακές αλλαγές και συγκεκριμένα, πώς καταγγέλλεται μια σύμβαση εφόσον ο εργαζόμενος μένει δύο μήνες απλήρωτος, τι αλλάζει για την αμοιβή της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας, ποιες επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα λόγω κρίσης εξαιρούνται από την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και ποιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποβάλλουν ΑΠΔ

εφόσον δεν έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, καταθέτει μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με όσα λέει τα Dikaiologitika.gr σε καταγγελία της σύμβασης θα μπορούν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι, εφόσον οι εργοδότες καθυστερούν την καταβολή των μισθών άνω των δύο μηνών.

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας θα περιλαμβάνει τη διάταξη αυτή στο σχέδιο νόμου για τις εργασιακές αλλαγές που θα φέρει προς διαβούλευση την άλλη εβδομάδα. Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν τον εργοδότη τους από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης της πληρωμής και στην συνέχεια τους καταβάλλονταν σχετικά επιδόματα στήριξης τους. Κατόπιν, έπαιρναν και τα επιδόματα και τους μισθούς, με αποτέλεσμα μετά να αναζητούνται τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τα επιδόματα.

Έτσι η διάταξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να προχωρήσει σε καταγγελία και να στραφεί εναντίον του εργοδότη. Με την ρύθμιση αυτή προσδιορίζεται χρονικά πότε η καθυστέρηση των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου από τον εργοδότη θεωρείται αξιόλογη και αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκεκριμένο χρονικό όριο που να ορίζει πότε είναι βλαπτική μεταβολή.

Παράλληλα μέσα στις εργασιακές αλλαγές που έρχονται, περιλαμβάνεται και η εξαίρεση εφαρμογής των όρων των κλαδικων συμβάσεων εργασίας σε μια σειρά επιχειρήσεων που εμφανίζουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν προβεί σε απολύσεις θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τους όρους μιας επιχειρησιακής σύμβασης. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να δοθεί η δυνατότητα επιβίωσης στις επιχειρήσεις αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Η διάταξη του υπουργείου Εργασίας θα αναφέρει ότι θα υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν οικονομικά προβλήματα και θα πρέπει να ενταχθούν σε επιχειρησιακή, που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους και που οι αποδοχές δεν υπολείπονται του κατώτατου μισθού,650 ευρώ μικτά.

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να εξαιρούν από τις κλαδικές συμβάσεις ειδικές κατηγορίες, όπως επιχειρήσεις σε περιοχές με ανεργία άνω του μέσου όρου, νέες επιχειρήσεις με εργοδότες κάτω των 25 ετών που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική οικονομία.

Αλλάζουν όλα για τις ευέλικτες μορφές εργασίας

Μέσα στις νέες εργασιακές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται η αύξηση κατά 10% του κόστους της επιπλέον εργασίας όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Ειδικότερα προβλέπεται αλλαγή της νομοθεσίας για την επιπλέον εργασία, από την πρώτη κιόλας ώρα, όσων απασχολούνται με ευέλικτες μορφές προκειμένου να καθίσταται ασύμφορη για τους εργοδότες που συστηματικά παρανομούν και επιλέγουν να ασφαλίζουν μερικώς τους εργαζόμενους τους. Στόχος του υπουργού Εργασίας είναι να αναγκάσει επιχειρηματίες με καταχρηστική συμπεριφορά να προχωρήσουν σε μετατροπή των συμβάσεων με ευέλικτες μορφές σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Έστω ότι ένας εργαζόμενος έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας και απασχολείται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης από τη Δευτέρα έως τη Παρασκευή επί 6 ώρες την ημέρα. Σε περίπτωση που του ζητηθεί επιπλέον εργασία 3 ώρες και ο μερικώς απασχολούμενους είναι σε θέση να την παράσχει, τότε θα αμειφθεί για τις επιπλέον ώρες μόνο με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο χωρίς προσαυξήσεις, καθώς υπερωριακή απασχόληση θεωρείται η απασχόληση πέραν των 9 ωρών. Με αυτό τον τρόπο ο εργοδότης απασχολεί τον μερικώς απασχολούμενου εργαζόμενο, τις ίδιες ώρες με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

Αλλαγές στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις

Επανέρχεται η διάταξη που προέβλεπε ότι δεν γίνονταν δεκτές οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και της διάταξης που όριζε ότι η υποβολή ΑΠΔ δεν γίνεται δεκτή μέσω Διαδικτύου εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Συνδικαλιστές αλλαγές 

Τη δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Μητρώου Οργανώσεων Εργοδοτών, όπου θα υπάρχει πλήρης καταγραφή όλων των στοιχείων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών.

Στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εμπλέκονται στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων.

Παράλληλα εισάγεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία η οποία θα ενεργοποιείται αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σε έναν κλάδο και δεν θα έχει επιτευχθεί η συμμετοχή του 51% από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του.

Με την μη επίτευξη απαρτίας θα ακολουθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διευκόλυνση συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών στις αποφάσεις της διοίκησης της οργάνωσης σε περίπτωση που δεν μπορούν να συμμετάσχουν δια της φυσικής τους παρουσίας είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με ηλεκτρονική ψήφο.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

ΠΗΓΗ: Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά: Πότε ο εργαζόμενος θα μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση – Τι αλλάζει στις αποδοχές της μερικής απασχόλησης Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα