Σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Η “σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση” είναι ένας κάπως συγκεχυμένος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την λαρυγγική παλινδρόμηση του φάρυγγα. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα οξέα του στομάχου προκαλεί δυσφορία στο λαιμό.
Ο όρος σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επειδή η κατάσταση δεν είναι ακριβώς “σιωπηλή”. Χαρακτηρίζεται από βραχνάδα, συχνή εκκαθάριση
Η κατάσταση αυτή προκαλείται από παλινδρόμηση, δηλαδή ροή προς τα πίσω (πάνω) των οξέων από το στομάχι προς τον φάρυγγα. Ονομάζεται “σιωπηλή”, επειδή τα άτομα που την έχουν δεν παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως καούρα.
Διαφορές ανάμεσα στην σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΣΓΠ) και σε άλλες καταστάσεις παλινδρόμησηςΗ λαρυγγική-φαρυγγική παλινδρόμηση σχετίζεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η τελευταία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου, αντί να κινείται επάνω μέσω του πεπτικού συστήματος, πάει πίσω μέσα στο σωλήνα διατροφής.
Τα περιεχόμενα του στομάχου περιλαμβάνουν τα οξέα του στομάχου. Όταν αυτά τα οξέα έρθουν σε επαφή με το σωλήνα τροφής, προκαλούν ερεθισμό, δυσφορία και αίσθηση καύσου. Αυτές οι αισθήσεις (που γίνονται αντιληπτές συνήθως πίσω από το στέρνο, στην μέση του κορμού) ονομάζονται “καούρα”.
Τα περισσότερα άτομα με “κανονική” γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουν καούρες, αλλά πολλοί άνθρωποι με σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΣΓΠ) δεν έχουν.
Σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: ΑίτιαΣτα βρέφη, οι μυϊκές βαλβίδες στο άκρο του σωλήνα διατροφής δεν αναπτύσσονται πλήρως. Αυτές οι βαλβίδες εμποδίζουν τα περιεχόμενα του στομάχου από το να ρέουν πίσω, μέσω του σωλήνα διατροφής. Αυτό εξηγεί γιατί είναι συχνό φαινόμενο τα βρέφη να κάνουν έμετο, ειδικά αφού έχουν τραφεί και τα στομάχια τους είναι γεμάτα.
Οι ενήλικοι παθαίνουν συχνά κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη πριν αναπτύξουν ΣΓΠ. Όταν συμβαίνει αυτό, οι φωνητικές τους χορδές είναι πιο ευαίσθητες στα οξέα του στομάχου.
Ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά μπορεί να κάνουν κάποια άτομα πιο πιθανό να αναπτύξουν ΣΓΠ, όπως εκείνα που έχουν:
Προβλήματα με την κάτω βαλβίδα στον σωλήνα διατροφήςΜη επαρκείς κενώσεις του στομάχουΔιαφραγματοκήληΠροβλήματα με τις συστολές στον σωλήνα διατροφής (οι κινήσεις/σπασμοί που κάνει ο σωλήνας προκειμένου να “σπρώχνει” την τροφή παρακάτω)Σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Συμπτώματα και επιπλοκέςΟι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν καούρα ή κανονική αστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε κάποιο σημείο στη ζωή τους. Όταν αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν πιο συχνά και εξακολουθούν να υπάρχουν (δύο φορές την εβδομάδα για 3 εβδομάδες ή και περισσότερο), τότε η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση είναι γνωστή ως νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ή GERD (gastroesophageal reflux disease).
Η ΣΓΠ αναπτύσσεται όταν το οξύ του στομάχου διανύει όλην τη διαδρομή μέσω του σωλήνα διατροφής και φτάνει στο πίσω μέρος του λαιμού.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε ενήλικες περιλαμβάνουν:Αίσθηση σαν κάτι έχει κολλήσει στο λαιμόΒραχνάδαΣυχνή εκκαθάριση του λαιμούΒήχαςΜια πικρή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμούΔυσκολία στην κατάποσηΟίδημα και ερεθισμός των φωνητικών χορδώνΔυσκολία στην αναπνοήΤα συμπτώματα της ΣΓΠ σε βρέφη και παιδιά περιλαμβάνουν:ΒήχαςΕμετόςΑδυναμία να αναπτυχθούν και να πάρουν βάροςΆσθμαΠονόλαιμοςΒραχνάδαΘορυβώδης αναπνοήΜολύνσεις αυτιώνΔυσκολία στην σίτισηΔυσκολία στην αναπνοήΜερικά ανησυχητικά συμπτώματα, όπως εμετός με πίεση, ή έκκριση χολής, ή εμετός με αίμα, μπορεί να μην είναι σημάδια ΣΓΠ. Θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις για άλλα προβλήματα υγείας και θα πρέπει πάντα να εξεταστεί το παιδί από γιατρό.
Σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΣΓΠ): Διάγνωση και θεραπείαΛόγω της πιθανότητας απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων σε παιδιά με ΣΓΠ, η άμεση ιατρική θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική. Εάν ένα βρέφος έχει προβλήματα αναπνοής και σίτισης μαζί με τυχόν άλλα συμπτώματα της ΣΓΠ, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό το συντομότερο δυνατόν.
Θα πρέπει να προσέχετε για ενδείξεις κανονικής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε παιδιά με άσθμα, επειδή φαίνεται να είναι πιο συχνή σε αυτά τα παιδιά. Το άσθμα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να διακρίνει κανείς τα τυπικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση, παρέχοντας στο γιατρό ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό της συμπεριφοράς του παιδιού και τι προκάλεσε την ανησυχία τους. Ο γιατρός μπορεί να αντλήσει από αυτές τις πληροφορίες για να κάνει μια φυσική εξέταση και εξετάσεις με κάμερα ενδοσκόπησης.
Οι ενήλικες θα πρέπει να πάνε σε ένα γιατρό εάν τα προβλήματα του φάρυγγα συνεχίζουν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν βιώνουν μια αίσθηση ότι “κάτι έχει κολλήσει στον λαιμό τους”. Ίσως χρειαστεί η επίσκεψη και σε ωτορινολαρυγγολόγο.
Η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης γίνεται συνήθως μέσω μιας φυσικής εξέτασης. Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις, όπως μια ακτινογραφία. Ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει μια ενδοσκοπική εξέταση του στομάχου και του σωλήνα διατροφής.
Πολλοί ενήλικες καταφέρνουν να ελέγχουν τα συμπτώματα της ΣΓΠ, προσαρμόζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Οι σχετικές διατροφικές συστάσεις περιλαμβάνουν:Να αποφεύγετε τα πικάντικα και όξινα τρόφιμα, όπως ο ανανάς και οι καυτερές πιπεριές, που ερεθίζουν το βλεννογόνο του λαιμούΝα μειώσετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτώνΝα αποφεύγετε την κατανάλωση τροφίμων, που αποδυναμώνουν την κάτω βαλβίδα στον σωλήνα διατροφής, όπως η σοκολάτα, το αλκοόλ και η καφεΐνηΤρόποι για την πρόληψη της ΣΓΠ και του ερεθισμού στον λαιμό:Να τρώτε μικρότερες ποσότητες φαγητού, σε πιο συχνά γεύματαΝα αποφεύγετε την επίκυψη, τις φωνές, το τραγούδι, ή την άσκηση για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητόΝα περιμένετε τουλάχιστον 3 ώρες για να ξαπλώσετε αφότου γευματίσετεΟι άνθρωποι με σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να ακολουθήσουν και κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αυτή μπορεί να περιέχει διάφορα φάρμακα, όπως τα αντιόξινα, που διατίθενται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού.
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr
The post Σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ερντογάν: Γι’ αυτό «αποκεφάλισε» το γαμπρό του – Τον απείλησαν με αποστασία 40 βουλευτές
- Κορωνοϊός – Λοίμωξη: Οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες να κολλήσουμε
- Δημήτρης Καλλιβωκάς: Είμαι στα όρια της αναχώρησης, έχω κλείσει τα 90
- Παγώνη: Φέτος οικογενειακά τα Χριστούγεννα – Δεν ξέρω αν θα κάνουμε Πάσχα κανονικά
- SMS 13033: Τι γράφουμε, οι 6 κωδικοί, μετακίνηση μόνο με ταυτότητα
- Στην Εφορία για τροποποιητικές δηλώσεις χιλιάδες μισθωτοί για να λάβουν επιστροφή φόρου
- Κοροναϊός : Προβλέψεις για «μαύρο» Νοέμβρη – Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown
- Το ωράριο σούπερ μάρκετ, φούρνων σήμερα, τι ώρα κλείνουν
- Θεσσαλονίκη: Κρούσμα κορωνοϊού στα LIDL-Αρνείται να κάνει τεστ η εταιρεία
- ΗΠΑ: Άγνωστο, «αινιγματικό» αεροσκάφος πέταξε πάνω από την Καλιφόρνια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Μαγνήσιο: Τα σημάδια που φανερώνουν έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό
- Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί επιληπτικές κρίσεις-Ποιοι κινδυνεύουν
- Καρδιακό φύσημα: Που οφείλεται-Ποια τα συμπτώματα-Πως θα το προλάβετε
- Σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
- Ο «έξυπνος» τρόπος για την άρση του lockdown και πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα – Οι αποκαλύψεις Μητσοτάκη
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
- Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί επιληπτικές κρίσεις-Ποιοι κινδυνεύουν
- Ο «έξυπνος» τρόπος για την άρση του lockdown και πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα – Οι αποκαλύψεις Μητσοτάκη
- Μαγνήσιο: Τα σημάδια που φανερώνουν έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό
- Καρδιακό φύσημα: Που οφείλεται-Ποια τα συμπτώματα-Πως θα το προλάβετε
- Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι τα 800 ευρώ-Ημερομηνίες αιτήσεων
- Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την απογοήτευση των ανεκπλήρωτων ονείρων
- Οι 8 βασικοί κανόνες της ζωή σύμφωνα με τον Alain De Botton
- Κοροναϊός : Oι επιπτώσεις της πανδημίας στις σχέσεις μας-ΒΙΝΤΕΟ
- Καθηγητής Σαρηγιάννης: Υπάρχει σχέδιο μέχρι το Μάρτιο να μπαίνουμε 21 μέρες καραντίνα και 14 χαλάρωση-ΒΙΝΤΕΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επίσκεψη Πέτρου Ψωμά στο Δημαρχείο Ηλιούπολης
- Αντικειμενικές αξίες : «Ορφανές» έμειναν 1.233 περιοχές – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ
- Παγώνη: «Δεν ξέρω αν θα γιορτάσουμε κανονικά ...το Πάσχα»
- Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό και μία διχασμένη Αμερική
- Δημήτρης Καλλιβωκάς: Είμαι στα όρια της αναχώρησης, εγώ θα κοιμηθώ, οι δικοί μου θα κλαίνε...
- Ο οδηγός του ΟΑΕΔ για το Lockdown 2 - Πως θα εξυπηρετούνται άνεργοι και επιχειρήσεις
- Κορονοϊός: Τι είναι η «καταιγίδα» του ανοσοποιητικού συστήματος
- Τι ώρα κλείνουν σούπερ μάρκετ και φούρνοι τις καθημερινές
- Κορονοϊός: “Χτύπησε” και την Ελλάδα η ισπανική µετάλλαξη – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα του ΑΠΘ
- Κοροναϊός : Προβλέψεις για «μαύρο» Νοέμβρη – Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown