Σπλαγχνικό λίπος: Ο χυμός που μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στην κοιλιά

Τι έδειξε μελέτη στην Ιαπωνία για τις επιδράσεις ενός χυμού στο σπλαγχνικό λίπος. Ποια ποσότητα φάνηκε να είναι ωφέλιμη και σε τι συχνότητα κατανάλωσης. Τι έδειξε η μελέτη για τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Ένα ρόφημα που εύκολα μπορούμε να παρασκευάσουμε, μπορεί να μειώνει σημαντικά το σπλαγχνικό λίπος, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία. Το εύρημα αυτό θεωρείται σημαντικό διότι το «λίπος στην κοιλιά», όπως

είναι επίσης γνωστό, είναι επικίνδυνο για την υγεία καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Το σπλαγχνικό λίπος είναι αυτό που τυλίγεται γύρω από τα όργανα της κοιλιάς, βαθιά μέσα στο σώμα. Δεν είναι πάντοτε εμφανές ούτε μπορεί κάποιος να το ψηλαφήσει εύκολα. Ακόμα και άνθρωποι με ίσια κοιλιά, μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα σπλαγχνικού λίπους. Πόσο μάλλον τα άτομα με λίγα ή πολλά περιττά κιλά και μεγάλη κοιλιά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος είναι επιζήμιο για την υγεία. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών προβλημάτων υγείας στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

Η καρδιοπάθειαΗ νόσος ΑλτσχάιμερΟ τύπου 2 διαβήτηςΤα εγκεφαλικά επεισόδιαΤα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμαΗ αυξημένη αρτηριακή πίεση

Για την προστασία από αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικό να μειωθεί το σπλαγχνικό λίπος και οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να το επιτύχουν. Στην παρούσα μελέτη, οι Ιάπωνες επιστήμονες εξέτασαν αν ο χυμός μήλου είναι ασφαλής και αποτελεσματικός για τον σκοπό αυτό.

Οι πολυφαινόλες

Η επιλογή του χυμού μήλων δεν ήταν τυχαία. Τα μήλα αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, που ασκούν ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως εκφυλιστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η δράση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολυφαινόλες που περιέχουν. Οι πολυφαινόλες είναι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες και τα μήλα είναι μία από τις κυριότερες πηγές τους στη διατροφή μας. Αναλύσεις στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι, αναλόγως με την ποικιλία τους, τα μήλα περιέχουν 100-300 mg πολυφαινολών ανά 100 γραμμάρια. Αρκεί να καταναλώνονται με τη φλούδα, που περιέχει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην διατροφική επιθεώρηση Journal of Oleo Science. Όπως γράφουν οι ερευνητές, διεξήγαγαν μελέτη σε 124 εθελοντές, ποικίλου σωματικού βάρους (από λιποβαρείς έως παχύσαρκοι πρώτου βαθμού). Στόχος τους ήταν να εξετάσουν τις επιδράσεις που έχει ο χυμός μήλου στο σπλαγχνικό λίπος.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι 94 από αυτούς έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό μήλου επί 12 εβδομάδες. Οι υπόλοιποι 30 έπιναν καθημερινά τρία ποτήρια χυμό μήλου επί 4 εβδομάδες.

Η μελέτη είχε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος, ο χυμός μήλου περιείχε 600 mg πολυφαινολών. Στο δεύτερο σκέλος, ο χυμός δεν περιείχε πολυφαινόλες.

Πριν και στη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες μετρούσαν το σπλαγχνικό λίπος των εθελοντών τους. Όπως διαπίστωσαν, το λίπος στην κοιλιά μειώθηκε σημαντικά στους εθελοντές που έπιναν για 12 εβδομάδες χυμό μήλου. Η μείωση αυτή έγινε αισθητή από την 8η εβδομάδα και συνεχίστηκε στην 12η.

Ωστόσο, το λίπος μειώθηκε μόνο όταν οι εθελοντές έπιναν τον χυμό με τις πολυφαινόλες και μόνο εφ’ όσον είχαν περίσσεια σπλαγχνικού λίπους. Σε όσους είχαν κατά την ένταξή τους στη μελέτη φυσιολογική συγκέντρωση σπλαγχνικού λίπους, ο χυμός μήλου δεν παρείχε ιδιαίτερο όφελος.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η υπερκατανάλωση χυμού μήλου δεν φάνηκε να παρέχει ανάλογο όφελος. Ωστόσο δεν δημιούργησε ούτε κλινικά προβλήματα στους εθελοντές. Τουναντίον, οι αιματολογικές εξετάσεις και η κλινική εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν οι εθελοντές, είχαν φυσιολογικά αποτελέσματα. Αυτό ίσχυε ήταν έπιναν ένα ποτήρι χυμό για 12 εβδομάδες είτε τρία για 4 εβδομάδες.

«Τα ευρήματα αυτά τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των ροφημάτων με πολυφαινόλες μήλων», καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Iatropedia.gr

The post Σπλαγχνικό λίπος: Ο χυμός που μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στην κοιλιά appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα