Σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης: Σημάδια ότι ξεπερνάτε τα όριά σας

Ο όρος burnout χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στις Η.Π.Α. για να περιγράψει μια επαγγελματική παθολογία που χαρακτηρίζεται από γρήγορη κατανάλωση των ενεργειακών ψυχοσωματικών αποθεμάτων και μείωση των επαγγελματικών επιδόσεων.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Ψυχολόγων APA, το φαινόμενο περιγράφει μια μεγάλη χρονική περίοδο κατά την οποία το άτομο αισθάνεται έντονη κόπωση και έλλειψη ενδιαφέροντος για κάθε είδους δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση στη δουλειά.

Η εργασιακή

εξάντληση έχει φυσικά άμεση σχέση με το στρες.

Δείτε ποια είναι τα 10 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Υπερβολική κόπωση: Είναι το πιο κλασικό σημάδι εξάντλησης. Η κόπωση μπορεί να είναι τόσο σωματική όσο και πνευματική ή συναισθηματική. Πρόκειται για το αίσθημα ότι σας λείπει εντελώς η ενέργεια, ακόμη κι όταν έχετε να κάνουμε κάτι πολύ απλό.

Έλλειψη κινήτρων: Ο ενθουσιασμός χάνεται και δεν απολαμβάνετε ευχάριστες δραστηριότητες ή ανταμοιβές και θετικά σχόλια. Εκδηλώνεται συχνά τις πρωινές ώρες, όταν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να πάτε στη δουλειά.

Απογοήτευση, κυνισμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα: Πρόκειται για την αίσθηση ότι οι προσπάθειές σας δεν έχουν αξία. Συνοδεύεται συχνά από την απαισιοδοξία. Φυσικά δεν γίνεται να είστε πάντα χαρούμενοι, όμως πρέπει να παρατηρήσετε αν τα αρνητικά συναισθήματα γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

Έλλειψη συγκέντρωσης: Το έντονο στρες οδηγεί σε σημαντική διάσπαση της προσοχής και δεν σας αφήνει να αφοσιωθείτε σε αυτό που κάνετε. Συχνά, το στρες στερεί τη φαντασία και εντείνει τους φόβους και τις ανησυχίες. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείτε να αντιμετωπίσετε προκλήσεις και να βρείτε λύσεις, ενώ παράλληλα αποδυναμώνει τη μνήμη σας.

Πεσμένες επιδόσεις: Οι διαφορές είναι αισθητές εάν σκεφτείτε διαχρονικά την απόδοσή σας στη δουλειά. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι εξίσου ικανοποιητικό με το αποτέλεσμα πριν από μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια;

Προβληματικές σχέσεις: Μπορεί να εκδηλωθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: Περισσότερες και πιο έντονες συγκρούσεις με το σύντροφο και με συναδέλφους ή απομόνωση και λιγότερη επικοινωνία με κοντινά πρόσωπα.

Ανησυχίες για τη δουλειά – εκτός δουλειάς: Οι ανησυχητικές σκέψεις δεν τελειώνουν όταν φεύγετε από τη δουλειά. Σκέφτεστε διαρκώς τι μπορεί να πήγε στραβά ή τι πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα.

Παραμέληση: Η εξάντληση μπορεί να σας οδηγήσει σε επικίνδυνους τρόπους αντιμετώπισης, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή ή το πρόχειρο φαγητό.

Μειωμένη ικανοποίηση: Οι δραστηριότητες που παλιότερα σας γέμιζαν ενθουσιασμό και χαρά σήμερα δε σημαίνουν απολύτως τίποτα. Η έλλειψη ικανοποίησης δεν αφορά μόνο στο αποτέλεσμα της δουλειάς αλλά «ακτινοβολεί» στις προσωπικές σχέσεις και τις κοινωνικές επαφές.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

The post Σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης: Σημάδια ότι ξεπερνάτε τα όριά σας appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύνδρομο, Σημάδια,syndromo, simadia